In atentia mea

Blogul ca business

2 comentarii

blog business

Exista o seama de exemple de bloggeri, mai ales cei de limba engleza dar si citiva din Romania, care pot fi dati ca exemple de persoane care traiesc din blogging. Cu castiguri variind de la sute la zeci de mii de dolari pe luna, ei au reusit sa transforme o activitate pornita dintr-un imbold  interior intr-o sursa de venit constant.

Ei reprezinta, fara indoiala, un exemplu si totodata o aspiratie secreta pentru cei care detin un blog. Sa-ti castigi existenta de acasa, scriind articole, fiind propriul tau sef, suna (aparent) foarte tentant.

O persoana mai putin informata ar putea crede ca aceasta transformare de la a fi blogger din hobby la a trai din blogging este o metamorfoza aproape naturala, determinata de valoarea celui care scrie. Departe de adevar! Am vazut o multime de bloguri extrem de bine scrise care se scalda intr-un retras anonimat si bloguri scrise de persoane… mai putin ‘dotate’ care au un trafic de invidiat. Nu exista decit partial o legatura intre trafic si valoare. Iar cu totii o stim, traficul aduce bani.

A ajunge sa traiesti din blogging nu este o intimplare, este o decizie, pe care trebuie in primul rind sa o iei, apoi sa o impui ca realitate. Pentru a face acest lucru, trebuie sa-ti transformi, in mod constient, blogul intr-un business. Va propun un interesant articol pe aceasta tema, care subliniaza citeva elemente ale acestui parcurs:

  • planificare
  • organizare
  • branding
  • cresterea credibilitatii
  • deschiderea unei firme dedicate acestei afaceri
  • schimbarea modului in care vezi bloggingul

Dintre toate, de departe ultima este cea mai importanta. Trebuie sa-ti schimbi felul in care privesti aceasta activitate, sa fii in stare s-o eficientizezi si, cel mai important (pentru ca spre asta trebuie sa tinzi), s-o monetizezi (sa stii cum sa scoti bani din ea). Va invit sa cititi acest interesant articol (in limba engleza) scris de Robb Sutton si aparut in problogger.net (da click pe titlul de mai jos)

How to Treat your Blog like a Business

Comentarii

comments

Standard

2 gânduri despre „Blogul ca business

  1. andrei zice:

    Articolul este interesant insa nu stiu cat de mult de preteaza el la realitatea romaneasca, fiindca aici profilul blogului este inevitabil influentat si de vizitatori. Stiu ca n-ar trebui, dar asa este.

    De exemplu eu mi-am gandit blogul ca unul „de nisa” adresat utilizatorului obisnuit, pasionatului si nu specialistului in IT, pentru ca dupa jumate de an „sa descopar” ca cei care imi viziteaza blogul sau lasa comentarii, au randul lor un blog sau sunt destul de bine familiarizati cu fenomenul. Am fost martorul fenomenului: „Nu e pentru cine se pregateste, ci pentru cine se nimereste”.

    Doua cuvinte si despre trafic, un aspect asupra caruia Darren Rowse nu insista mai deloc. O abordare mai realista si as spune ca vine in cotrapondere cu altceva ce spunea acelasi autor, si anume cresterea credibilitatii. La noi insa, blogurile serioase care au si trafic sunt mai degraba exceptia care confirma regula, iar succesul este dat de numarul de „followers”, suficient pentru 2-3 spirale de integrare in absolut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.