Finante personale

Inceputuri

, Lasa un comentariu

InceputuriO privire asupra scenei educatiei financiare independente din Romania releva o situatie in plina efervescenta, o crestere numerica de educatori si evenimente, o dorinta de afirmare. Este o promisiune pentru publicul roman, care are atata nevoie de informatii de la specialisti romani, care traiesc si investesc in Romania.

Cand mi-am inceput eu viata de adult, nevoit sa-si asigure traiul prin munca, lucrurile stateau cu totul altfel. Era in 1994, dupa ce tocmai terminasem facultatea si fusesem repartizat la Dispensarul de la Nadrag, la 100 de kilometri de casa, intr-o localitate, pe atunci, eminamente muncitoreasca: nu cunosteam pe nimeni, nici macar prin localitatile inconjuratoare. Asa erau vremurile de atunci, imediat dupa Revolutie, cand repartitiile se faceau inca spre posturi din sistemul de stat de asistenta medicala stomatologica, dupa algoritmul vremurilor comuniste. Si tot dupa cutuma comunista, am inceput sa „trag sfori”, sa caut sa vin cat mai aproape de casa. Asa facea toata lumea, dupa un sistem feudal incetatenit, functional de zeci de ani.

Am reusit, nici nu mai stiu cum, sa-mi asigur o detasare la Darova, o comuna pe atunci bine populata din apropiere de Lugoj, unde mergeam cateva zile pe saptamana, restul profesand la Centru de asistenta medicala din Buzias, mult mai aproape de casa. Au fost vremuri dificile pentru mine, pentru ca sotia tocmai nascuse pe fata noastra, si eu eram departe de casa, detasat, pentru trei zile pe saptamana.

In acele zile, muncind sa-mi intretin familia, eram intr-o situatie de inceput de drum, in viata si profesional. Si ca orice inceput de drum, era dificil, frustrant. Lucrurile se urneau greu si evoluau incet, cu viteza melcului. Am inteles ca singura modalitate prin care pot sa ies din acest blocaj este sa imi croiesc drum spre  lumea initiativei private, sa plec „de la stat”. Pe atunci, cand nu se vehicula termenul de „antreprenoriat”, tocmai asta incercam: sa-mi deschid o poteca, apoi un drum spre o alta modalitate de a-mi asigura prosperitatea personala si a familiei.

Am facut acest pas intuitiv, pentru ca in librarii inca nu aparuse oferta generoasa de carti de educatie antreprenoriala si financiara, pe care o avem acum. Citeam avid putinele carti care se editau, si imi amintesc cu placere de ele (cateva dintre acestea fiind recenzate pe blog):

  • Napoleon Hill – De la idee la bani
  • Napoleon Hill – Gandeste si vei fi bogat
  • William Ury – Dincolo de refuz
  • George S. Clason – Cel mai bogat om din babilon

Cu exceptia… exceptionalei carti de negocieri a lui William Ury, care pe atunci era „o greseala”, o perla aparuta la Editura de Vest din Timisoara (defuncta acum), celelalte carti erau mai mult motivationale, daca stau sa ma gandesc bine. Asta se putea citi atunci, asta aveam la indemana.

Cartile motivationale sunt bune, ele te ajuta sa-ti schimbi mentalitatea si te propulseaza pana la un anumit punct, dincolo de care trebuie sa existe actiunea, care sa produca rezultate. Din pacate nu exista pe atunci nicio carte practica, in limba romana, nicio  indrumare obiectiva care sa te invete cum sa faci: cum sa-ti deschizi o firma, cum sa faci marketing, cum sa faci managementul firmei, cum sa-ti gestionezi banii. Din acest punct de vedere, ma simteam asemeni unui inotator impins in larg  de propria dorinta de a ajunge departe, care stie sa dea din maini si din picioare, atat cat sa stea la suprafata, la limita, care din cand in cand mai lua o gura de apa sarata, atunci cand un mic val trece pe langa el si care se gandea cu groaza ce se va intampla dca vine vremea rea.

Asa era atunci, la vremea inceputurilor: cei porniti in domeniul antreprenorial se descurcau mai mult din instinct, conform unei inteligente financiare native, dupa abilitati proprii, pornind la drum impinsi de cateva sute de pagini de literatura motivationala. Desigur, simteam promisiunile viitorului, atractia banilor si a bogatiei, dar dintre noi, cei naivi si nevinovati, tineri fara educatie si sprijin, putini vor trece testul timpului, ajutati uneori de noroc sau de pielea groasa, tabacita in timp de biciul esecurilor.

Cand ma uit astazi la panorama educatiei financiare disponibile publicului larg, nu pot sa nu vad oportunitatile de educatie si autoeducatie. Piata e inundata de literatura antreprenoriala, de carti de finante personale si investitii, scrise de autori straini (care au o deficienta majora, despre care voi vorbi mai tarziu). In plus, apar educatorii financiari romani, de a doua generatie, care vin din spate si ne depasesc pe noi „batranii” din tagma, cei care am mai ramas (pentru ca unii s-au reorientat spre educatie antreprenoriala), cei care au pornit de mai bine de zece ani sa deschida brazde largi in domeniul nedestelenit al educatiei financiare: subsemnatul si Eusebiu Burcas.

E foarte bine, vine o generatie noua, tineri de 30 de ani, dublati de o generatie intermediara, oameni spre 40 de ani si mai bine, care au aparut de cativa ani in peisajul educatiei financiare romanesti. Este o oferta complexa de experiente personale, stiluri si voci, de care publicul roman are oportunitatea de a beneficia. Si e pacat sa nu o faca.

O parte dintre aceste voci s-au adunat in cel ai mare eveniment de educatie financiara din Romania, sustinut de specialisti romani: Money Days, Conferinta nationala de finante personale si investitii. Va avea loc in Bucuresti, la Crystal Palace Ballroom in 15-16 iunie 2019. Te invit sa participi la aceasta intrunire de exceptie. Vei vedea de ce e atat de speciala in articolele urmatoare, in care voiu incerca sa-ti arat spre ce tip de educatie financiara sa te indrepti, daca vrei sa ai succes si rezultate.

Pana atunci te invit sa folosesti un cupon de reducere care iti poate aduce un discount de pana la 43% din pretul biletului la Money Days. Cuponul este:

LUCASPECIAL

si poate fi folosit la cosul de cumparaturi, in campul special dedicat.

Mai multe detalii despre eveniment si modalitatea de a cumpara un bilet gasesti la https://moneydays.ro

P.S. foloseste cuponul acum, el va expira spre sfarsitul saptamanii

Comentarii

comments

Standard

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.