In atentia mea

Portret: Tony Robbins (partea I)

, Lasa un comentariu

Cand m-am decis sa scriu un articol despre Tony Robbins, mi-am dat repede seama ca sunt multe de spus despre el si despre munca sa, despre suma conceptelor pe care le promoveaza si merita amintite. Ar fi iesit un articol cu multe mii de cuvinte, care ar fi speriat din start un cititor.

De aceea, singura solutie a fost sa impart materialul intr-un serial. Acest concept, de portret serializat, mi s-a parut atat de atractiv incat m-am decis sa-l largesc, cuprinzand si alte serii de articole despre personalitati care mi-au influentat gandirea. Am decis sa denumesc aceste serii “Portret” cu subtitlul continand numele persoanei despre care voi scrie.

Cine este Tony Robbins?

S-a nascut in 1960, sub numele de Anthony J. Maharovick, in North Hollywood, California. A avut o viata dificila in copilarie si adolescenta, alaturi de mama sa, care avea probleme cu alcoolul si drogurile, dupa ce tatal sau i-a parasit cand avea sapte ani.

A plecat de-acasa la 17 ani si si-a croit singur drumul, cu o tenacitate de invidiat, desi n-a terminat o facultate.

La inceput a promovat seminariile lui Jim Rohn, dupa care a studiat hipnoza Ericksoniana si NLP-ul (Programarea neurolingvistica) pentru a ajunge, la randul sau, trainer si coach. A scris carti, a tinut conferinte si cursuri, devenind unul dintre cei mai bine vanduti autori de dezvoltare personala din lume. In 2007 a fost nominalizat in “Top 100” al revistei Forbes, pe cand castiga anual 30 de milioane de dolari din activitatile sale.

De ce Tony Robbins?

Primul lucru care m-a frapat, atunci cand am vazut o inregistrare cu Tony Robbins a fost entuziasmul cu care vorbeste si energia pozitiva pe care o transmite. Am perceput cu putere aceste elemente, caracteristice tuturor marilor vorbitori. Nu pot decat sa-mi imaginez energia pe care o degaja acest om atunci cand se afla in aceiasi sala cu mii de oameni, energie care electrizeaza la propriu participantii, dupa cum se vede din inregistrarile sale (apropo, daca vrei sa simti aceasta energie, poti participa la un eveniment cu Tony care are loc peste cateva saptamani).

Al doilea lucru care m-a convins a fost calitatea informatiilor pe care le ofera. Sunt o persoana pasionata de dezvoltarea personala, de aceea atunci cand m-am “intalnit” pentru prima data cu Tony aveam in “ghiozdan” zeci de carti citite, pe subiecte din acest domeniu. Cu toate acestea, informatiile mi se pareau proaspete si incitante, desi conceptele pe care le folosea erau cunoscute de mine. Mai apoi, cand l-am studiat, mi-am dat seama ca el valorizeaza informatii idei de la alti mari autori ca Dale Carnegie, Normal Vincent Peale, Napoleon Hill, combinate cu tehnici de la traineri cu care a avut contact (Jim Rohn, John Grinder, Tolly Burkan si altii). Mai mult decat atat, foloseste “imprumuturile”, pe care le combina si le pune in valoarea privite intr-o noua lumina si folosite, de cele mai multe ori, intr-un fel personal.

Care e imaginea pentru care a devenit cunoscut?

Tony lucreaza de multi ani, intre altele, ca si coach personal pentru o multime de personalitati, de la jucatori de NBA (Asociatia Nationala Americana de Baschet), jucatori de tenis, pana la specialisti de talie mondiala din domenii care necesita performanta (medici, avocati, conducatori de companii etc.)

Fiind cunoscut, intre altele, ca persoana care l-a “scos” pe Andre Agassi dintr-o criza de forma sportiva, readucandu-l in primele locuri din topul mondial al tenismenilor, Tony este privit mai ales ca “the motivation guy” (tipul care te motiveaza). Aceasta imagine este intarita de faptul ca motivatia este unul dintre elementele cele mai intalnite in cartile si cursurile sale, pentru simplul motiv ca ea sta in spatele tuturor actiunilor noastre si este necesara pentru succesul nostru, indiferent de domeniul in care activam.

Tony nu este de acord cu imaginea pe care o proiecteaza si spune ca se vrea mult mai mult decat atat. Pe buna dreptate, pentru ca activitatile sale sunt extrem de variate, fiind autor de carti, realizator de cursuri si seminarii (live si inregistrate pe diferite medii, inclusiv online), coach si, nu in ultimul rand, fiind implicat activ in activitatile de binefacere, prin Fundatia Anthony Robbins, care realizeaza programe de ajutor al persoanelor defavorizate, dintre care cel mai cunoscut este “Basket Brigades”, brigade de voluntari care impart pachete cu mancare in scoli, penitenciare si diferite cartiere defavorizate din orase.

Fenomenul Tony Robbins

Tony a devenit un fenomen, nu numai in domeniul dezvoltarii personale. Este cunoscut de sute de milioane de oameni de pe glob, datorita prezentei extensive in mass media americana si pe internet. La finalul acestui prim articol iti propun sa vizionezi un video cu Tony Robbins de la TED (cu subtitrare in limba romana), video care este prezent in top 6 video-uri lqa TED, ca numar de vizualizari, avand la ora la care scriu acest articol peste 14,4 milioane de vizite.

Nu uita, poti sa-l vezi pe Tony live la cea mai apropiata locatie de Romania, la Londra, in cateva saptamani, participand alaturi de un grup de romani care vor fi la acest eveniment (link de afiliat).

Comentarii

comments

Standard

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.