Carti, filme si evenimente, Filme documentare

America: de la libertate la fascism

, , 2 comentarii

America: From Freedom To Fascism by Aaron Russo

Titlul original: America: From Freedom To Fascism
Titlu: America: de la libertate la fascism
Data lansarii: 2006

Scenariul: Aaron Russo
Regia: Aaron Russo

Detalii in limba engleza: IMDB

Vizionare gratuita: Google

Cind am vazut titlul acestui film nu am putut sa ma abtin sa nu exclam: „Exagereaza!” Vizionarea lui mi-a schimbat opinia.

Inainte de a trece mai departe, trebuie sa subliniez ca nu este un film din categoria „teoria conspiratiei”. Autorul sau, Aaron Russo a fost un regizor respectat la Hollywood, cistigator al premiilor Emmy, Tony si Grammy. Cu atit mai mult acest film realizat intr-un registru sobru cu usoare accente cinice trebuie privit asa cum l-a creat autorul, ca un testament politic pentru generatiile viitoare.

Cind vezi filmul nu poti sa nu observi dragostea sincera a lui Russo pentru America. Dar nu pentru actuala America, pe care o vede indreptindu-se spre totalitarism, ci pentru America parintilor creatori ai Constitutiei, o tara in care individul este respectat si a carui drepturi si libertati sint respectate cu sfintenie.

Pornit initial cu un alt subiect, filmul devine o calatorie initiatica menita sa duca spre o concluzie socanta pentru americanii care cred (inca) in democratie: tara lor este incarcerata financiar de un organism privat care nu inceteaza sa-i consume resursele, resurse produse de popor si preluate de o elita din umbra.

Cu uneltele jurnalismului de ancheta, Russo ia interviuri unei serii de specialisti in drept constitutional si avocati de renume, pentru a trage o concluzie neobisnuita: americanii platesc impozit pe munca lor, un impozit ilegal, niciodata ratificat de congres conform Constitutiei americane, deci neconstitutional! Din aceasta concluzie apar ramificatii si idei explozive. Dincolo de ele, autorul incearca sa prinda firul istoric al situatiei si sa vada dincolo de hatisul legal al problemei.

Un film care nu trebuie scapat. O recomandare de cinci stele.

Comentarii

comments

Standard

2 gânduri despre „America: de la libertate la fascism

  1. razvan zice:

    cum? nu a vazut nimeni filmul? nici un cmentariu?
    E FANTASTIC ce se intampla… 130 de tari au urmat modelul SUA… si faceti o paralela la ce se intampla in RO…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.