In atentia mea

Solutia mea la continutul duplicat din blog

, , , 4 comentarii

Cuprinsul seriei Continutul duplicat pe blog si Google

  1. De ce nu ma deranjeaza double content penalty
  2. Solutia mea la continutul duplicat din blog

robots.txt

„… nu strica daca nu irosesti trafic :)"
Tudor Mateescu, expert SEO

Am scris intr-un articol anterior parerea mea despre continutul duplicat. Am invitat cititorii sa comenteze, sa-mi sugereze moduri de abordare a problemei. Dintre cei care au raspuns, cel mai informat pe subiect a fost Tudor Mateescu, expert in SEO (optimizarea site-urilor web pentru motoarele de cautare). Am inceput un dialog prin email, in care mi-a sugerat variante de rezolvare si resurse pe internet care trateaza subiectul.

Acum citeva zile am citit un articol al lui Jeremy Shoemaker pe aceasta tema. El propunea folosirea unui fisier robots.txt, care este situat in radacina site-ului web. Robotii (de la Google si nu numai) citesc instructiunile din acest fisier inainte de indexarea site-ului . Acolo poti sa treci fisiere sau sectiuni intregi din blogul tau, care nu vrei sa fie indexate.

De ce ma agit cu chestia asta?

  • se cunoaste faptul ca platforma WordPress nu este optimizata pentru Google. Exista o seama de pagini care au acelasi continut; de exemplu pagina de start contine ultimele x articole (unde x se seteaza in meniul WordPress) din blog, dar fiecare articol mai are pagina lui, deci continutul apare de mai multe ori. Acesta este doar un exemplu. Continutul duplicat este penalizat de Google, care iti scade pozitia blogului in listarea rezultatelor cautarii
  • am vazut ca „greii” din blogging sint preocupati de problema si o trateaza activ; pai nu degeaba au ei trafic…
  • acum o saptamina am vazut ca PR-ul (page rank) Milionarului Mioritic a sarit de la 0 la 4. PR este o catalogare a site-urilor de catre Google, care listeaza rezultatele unei cautari si in functie de acest element. Daca ai un PR mare vei apare in pagina inaintea altor site-uri cu un PR mai mic (la o relevanta similara a rezultatelor). De cind mi-a crescut PR-ul, traficul trimis de Google spre blogul meu a crescut simtitor.

Acestea au fost suficiente sa ma scoata din leneveala. Iata resursele pe care le-am citit:

Am facut o sinteza a materialelor, am luat ce am considerat ca functioneaza pentru mine si mi-am incropit un fisier robots.txt pentru blogul meu.

Nu voi detalia intregul proces de selectie a instructiunilor folosite. Va voi spune contributia mea personala la acest fisier.

Dupa cum stiti, eu am articole care sint republicate dupa ce au fost prezente ca guest post pe diferite bloguri. Aceste articole sint prezente cu un titlu modificat si anume au in fata literele Cc de la Carbon copy (adica o copie la indigou). In acest fel cititorii stiu ca articolul e o republicare. Aceasta gaselnita ma ajuta foarte mult pentru ca in fisierul robots.txt am urmatoarea linie de cod:

Disallow: /Cc

Ea spune robotilor sa nu indexeze folderele sau fisierele care incep cu Cc . In acest fel singurul articol pe care il indexeaza Google este articolul aparut ca guest post, deci nu mai apare problema continutului duplicat nici pentru mine nici pentru blogurile cu care colaborez.

Daca doriti sa va imbunatatiti prestatia blogului in fata lui Google, puteti sa va inspirati sau chiar sa copiati fisierul robots.txt folosit de mine. Trebuie sa precizez ca nu sint expert SEO. Deci recomandarile din acest articol si fisierul roborts.txt pot fi folosite de voi pe proprie raspundere (adica daca apar probleme, nu e vina mea 🙂 ). Din nou apelez la cei care se pricep la SEO sa lase comentarii de specialitate la acest articol. Invat si eu, invatati si voi!

Comentarii

comments

Standard

4 gânduri despre „Solutia mea la continutul duplicat din blog

  1. Jules Verne zice:

    Deci sa inteleg ca , dupa o cautare pe Google, ajung mai degraba la tine pe blog decit la un blog unde ai un guest post? Asta nu va descuraja colaborarile tale viitoare cu alte bloguri, care vor si ele trafic?

  2. Luca zice:

    @Jules Verne

    tocmai invers.
    eu spun robotilor de la google sa nu indexeze articolele care sint republicate la mine pe blog (dupa ce au fost publicate la altii) deci articolele vor fi indexate la altii iar la cautare va apare mai degraba succesdublu.ro (pentru articolele despre bursa) decit milionarulmioritic.com

  3. Pingback: retrospectiva lunara,martie 2008 | Milionarul Mioritic ®

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.