Afaceri

Cumperi. Cresti. Vinzi Site-uri Ca Un Profesionist Adevarat – 8 Lucruri Esentiale De Care Sa Tii Cont Atunci Cand Evaluezi Un Site Ca Si Investitie (prima parte)

, , Lasa un comentariu

Articol scris de Sebastian Papp

Doresti sa iti vinzi site-ul si ai dori sa cunosti cam cat ai putea obtine pe el?
Probabil cineva s-a oferit sa-ti cumpere site-ul sau pur si simplu doresti sa-l vinzi deoarece ai nevoie de bani / cashflow. Bineinteles, se poate intampla sa doresti sa cumperi tu un site deoarece ti-a placut foarte mult unul, insa vrei sa platesti exact cat se merita, nici un cent in plus ?
Indiferent de motivatia ta de vanzare sau de cumparare, vei avea nevoie si de a stabili pretul pentru aceasta proprietate online. Asadar, sa incepem.

add value

Care sunt acele 8 lucruri care intradevar adauga valoare unui website online ?

Primul pas pentru a intelege cum sa-ti analizezi site-ul din punct de vedere al valorii sale este sa te pui tu primul in pantofii unui potential comparator. E cam greu la inceput, nu-i asa ? Daca iti este relativ usor atunci felicitari, este foarte bine, esti pe drumul cel bun.
O.K., dar de ce o persoana ar fi dispusa sa-ti cumpere site-ul ? Intr-o forma sau in alta, aceasta va fi interesata de urmatoarele 8 particularitati, si anume :
1. Automatizare – Ai creat ceva ce site-ul vinde pe pilot semi-automat , automat ? Poate fi vorba de un produs sau un curs online, a carui mentenanta este asigurata de echipa ta. Poate fi vorba de o gama de servicii ce sunt delegate unei alte companii, la costuri mai mici, astfel incat sa obtii profit. Atata vreme cat ai un grad de automatizare in strategia ta de afacere, un potential cumparator va fi mult mai interesat in ceea ce ai de oferit.
Absenta antreprenorului intr-un business ce produce cashflow este foarte atractiva !
2. Posibilitate de Scalare – site-ul tau are potential de crestere. Probabil esti in pozitiile de TOP in rezultatele Google, sau probabil ti-ai structurat Business-ul astfel incat in urmatorii 2-3 ani poti vedea o crestere masiva in trafic, conversii si vanzari.
3. Diversitate – Ai mai multe fluxuri de venituri, multiple surse de trafic, mai multi furnizori etc. Practic, site-ul tau nu si-a pus toate ouale in acelasi cos. Diversitatea, in acest caz, joaca un rol important.
4. Monetizare – ai un istoric bogat si consistent in fluxurui de venit.
5. Relatii – Mentii o relatie apropiata cu oamenii ce te urmaersc pe e-mail, social media, abonatii RSS etc. ai relatii solide cu parteneri de tip join ventures, cu furnizorii, cu clientii, cu care inca pastrezi legatura dupa luni/ ani de Business si te recomanda mai departe etc.
6. Trafic – Ai generat trafic valoros intr-o industrie valoroasa. Ai pe site surse de trafic gratuit si natural (organic din Google), pe baza caruia poti vinde mai departe produse/ servicii. De asemenea, ai posibilitatea de a cumpara trafic pe site daca doresti pentru a te extinde mai rapid ca brand.
7. Buzz – s-a facut cunoscut brandul tau, nu doar prin distribuirile pe care le faci in retelele sociale, ci si prin abonatii care te urmaresc si te distribuie mai departe la randul lor pentru ca VOR, nu pentru ca le CERI tu. Detii o buna cunoastere de brand, iar profilul backlink-urilor este numai de la site-uri mari. Daca esti in industria de business, un link de pe un site precum Forbes este unul extrem de valoros si iti va conferi reputatia si increderea oamenilor de care chiar ai nevoie.
8. Proprietate intelectuala – Ai continut unic si de calitate la tine pe site. Ai creat o adevarata serie de produse unice si de mare valoare oamenilor ce te urmaresc. Ai produs valoare in viata lor si ei te recunosc ca Expert in ceea ce “predici”.

Stiind aceste informatii, acum te poti gandi cum aceste arii abordate vor afecta in bine sau in rau valoarea site-ului pe care il detii, din perspectiva unui client.

website valuation

5 Metode Simple De Evaluare A Site-ului !

Pe langa cele 8 particularitati discutate anterior, investitorii in proprietati online, fie ele domenii, site-uri, aplicatii web, etc., vor tine cont si de urmatoarele 5 metode de a evalua un Business. Acestea Sunt :
1. Vanzarile comparabile – Investitorii in site-uri se vor uita la vanzarile recente facute de un magazin online sa vada daca exista un trend ascendent in vanzari. Este similar actiunilor in diverse companii. Se vor uita intotdeauna sa vada daca respectiva companie in care investesc bani, va avea si o perioada de crestere in perioada urmatoare, pentru a-si recupara banii investiti.
2. Multiplu in venituri – Investitorii pot baza evaluarea lor pe evidentele istorice de venituri ale unui site. Acestea sunt de regula bazate pe un multiplu lunar sau anual. Un multiplicator mai mare este obtinut de un site care obtine venituri constante, pe o perioada mare de timp si cu o crestere a profiturilor naturala.
3. Valoarea traficului – Cumparatorii pot evalua site-ul si in functie de traficul obtinut. Acesta este bazat pe suma pe care un business este dispus  sa o plateasca in Google Adwords pentru acel volum de trafic. (ex.: pentru industria de automobile, un site poate plati si 50-100$ pentru un singur vizitator la ei pe site. DE CE ? Acel SINGUR vizitator poate genera unui Business vanzari de peste 100.000$, cat costa o masina scumpa)
4. Costul de Inginerie Inversa A Site-ului – Daca un site este customizat de un expert web designer (platit cu 30-50$/ora) avand un sablon unic si foarte atractiv vizual, site-ul este clar mult mai valoros decat unul cu o tema cumparata, folosita probabil de alte mii, milioane de site-uri din web.
5. Valoarea unui client – Cumparatorii care au propriile lor produse sau servicii pot evalua site-ul in functie de cat de multi clienti se asteapta sa se converteasca prin integrarea ofertele lor in site-ul tau. Site-uri pe pietele extrem de valoroase, cum ar fi asigurarile, industria de petrol si masini, imobiliare, gaze etc. se pot bucura de evaluari deosebit de ridicate datorita acestui factor.
Odata ce intelegi metodele prin care un potential comparator iti valorifica site-ul,  poti foarte usor sa studiezi zonele unde mai ai de lucrat pentru a determina aproximativ valoarea pe care vrei sa o obtii pe proprietatea ta online.

evaluare site
Pentru a citi in continuare, vezi partea a II-a a articolului CLICK AICI !

Comentarii

comments

Standard

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.