Finante personale

Altii renunta la stress test…

, , 3 comentarii

Conform noilor reglementari ale Bancii Nationale, s-a realizat relaxarea creditului ipotecar, prin renuntarea de catre banci la stress test. In esenta, stress testul insemna simularea unor situatii in care sursele de venit ale solicitantului de credit nu mai indeplineau baremurile bancii.

casa

S-a trecut la o acceptare a unui grad de indatorare mai mare a solicitantului creditului daca exista garantii de calitate (in traducere imobil nou, situat intr-o zona importanta, etc.).

Un lucru ramine interesant:

Stabilirea, in mod concret, a conditiilor de creditare si a celor privind gestiunea riscurilor revine insa imprumutatorilor, prin intermediul normelor proprii de creditare, cu obligativitatea respectarii orientarilor generale in materie.

Adica sintem la mina bancilor, care ne vor credita in functie de cum le pica lor bine.

Oricum, creditele s-au imputinat pentru ca bancile acceseaza mai greu lichiditati (cauzele sint variate, de la criza financiara la scaderea ratingului de tara pentru Romania). Din acest punct de vedere situatia nu  se schimba deci nu cred ca vom asista la o explozie a creditului ipotecar. In plus, in rindul opiniei publice bintuie stafia crizei, care ii face pe oameni (cei care sint cit de cit la curent cu evolutia economica) precauti.

Punind cap la cap aceste informatii, personal nu cred ca va urma relansarea pietei imobiliare, pe care  o asteapta „toata lumea”. Nu e momentul sa ne bucuram. Daca ma insel, va fi bine pentru multi, incepind cu speculatorii de terenuri si terminind cu constructorii. Vom vedea.

Un lucru ramine sigur: eu voi continua stress-testurile, chiar daca am primit remarci voalate cum ca as critica prea tare si pe cine nu trebuie. Sint curios daca aceste remarci subtile vor continua pe masura ce o sa vizitez alte banci. Din acest punct de vedere mi-ar place sa ies din conul de singuratate si sa apara, dintre voi, cititorii Milionariului, alti stress testeri care sa faca ce fac eu: sa mearga din banca in banca si sa simuleze deschiderea unui cont, cerind informatii detaliate despre serviciile bancii. Eu sint dispus sa ofer spatiu in Milionar articolelor de stress test care argumenteaza solid o pozitie, indiferent daca se lauda sau se critica o banca. Ce ziceti, se ofera cineva?

Sursa informatie: wall-street.ro

Comentarii

comments

Standard

3 gânduri despre „Altii renunta la stress test…

  1. Radu zice:

    Interesant c-ai ales EUR ca sa reprezintzi leverage-ul.

    Pe langa motivele enuntzate de tine as adauga faptul ca romanii sunt platitzi in RON, iar pretzurile la apartamente sunt exprimate in EUR! Cum leul s-a depreciat la cote istorice intr-o perioada foarte scurta de timp, si mare parte din produse depind direct sau indirect de importuri din UE, valul de scumpiri ce va sa vie ii va lasa pe multzi in incapacitatea de a-si lua un credit, cu atat mai putzin unul cu grad mare de indatorare.

    Eu urmaresc http://indeximobiliar.blogspot.com/ pentru statistici legate de piatza imobiliara.
    De interes este graficul care suprapune cresterea PIB-ului si a salariului mediu net cu cresterea pretzurilor la imobiliare. De-acolo reiese ca imobiliarele au crescut in ultimii ani de aprox. 2x mai rapid decat indicatorii fundamentali ai puterii de cumparare!

  2. csaba molnar zice:

    LUCA ADEVARUL ESTE CA TU ESTI UN „INDICATOR STANDARD” (CEL PUTIN MIE)IN CARE CITITORI FRECVENTI AU INCREDERE. EU CRED CA E MAI ORIGINAL SA LE FACI TU STRES TESTURILE, NU DE LENE (N-AS FACE ) SI STIU CA MUNCA DE TEREN NU ESTE USOR. ALTE PARERI ?

  3. Luca zice:

    esti generos in aprecieri, multumesc 🙂

    stress testurile trebuie luate mai mult ca istorioare, care sa te orienteze. nu am pretentia ca pot sa apreciez corect o banca dupa o singura vizita. toate recomandarile mele sint pareri personale, de nespecialist (nu sint nici mistery client nici specialist in economie sau finante, adica n-am o educatie formala in acest sens)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.