Finante personale, Investitii la bursa

BVB: incotro?

, , Un comentariu

Cuprinsul seriei Criza financiara mondiala

  1. Inconstienta? Nu cred…

Intr-unul din primele articole despre trading din succesdublu.ro, articol ulterior republicat in Milionarul Mioritic, imi argumentam decizia de a nu investi la BVB. A trebuit ca bursa sa cada cu zgomot pentru ca presa de specialitate sa recunoasca acum ceea ce eu spuneam cu mai bine de 7 luni in urma.

Pentru cei care nu au avut curiozitatea sa citeasca articolul meu, voi enumera elementele care m-au oprit sa investesc pe BVB (citez din articolul mentionat):

  1. este o bursa mica, expusa manipularii de catre forte financiare care au expertiza si vointa de a produce cresteri artificiale ale preturilor, urmate de caderi dramatice
  2. este o bursa care nu permite investitia short, investitie care poate produce profit si pe caderea bursei
  3. brokerii romani au tarife mari, prohibitive pentru speculatia intraday (cumpararea unor actiuni urmata de vinzarea lor in aceiasi zi)

Sintem in ceasul al treisprezecelea, cind bursa a cazut inimaginabil, mai mult decit s-ar fi gindit oricine.

Investitor la BVB

Investitor la BVB

In acest moment, fortele de decizie din BVB si din guvern s-au urnit pentru a drege busuiocul, introducind trei masuri:

  1. statul pregateste scutirea de impozit pentru cistigul la bursa, pe anul fiscal 2009 plus raportarea pierderilor fiscale de la bursa pe anul viitor
  2. se vorbeste de introducerea iminenta a vinzarilor in lipsa (operatiuni short)
  3. sub presiunea brokerilor, s-a renuntat la comisioanele CNVM; mai mult, BVB reduce comisioanele datorate de brokeri!

Interesant de observat suprapunerea punctelor 2 si 3 din cele doua liste de mai sus.

Too little, too late, cum zice americanul. Sau frectie la piciorul de lemn, cum ar spune romanul.

Bursa este la pamint. Anul trecut s-a declansat un carnagiu in care victime au fost investitorii de rind, condusi de lacomie, care au cumparat intr-o veselie chiar cind bursa era pe punctul de a cadea. Apoi au pierdut investitorii cu experienta, care si-au marit pozitiile existente, crezind ca e doar o corectie a bursei. La final, cind fumul s-a risipit, au ramas ruinele: citeva ziduri in picioare. Pe care guvernul si BVB vrea sa le „revigoreze”. Exista vreo sansa?

Dupa cum s-a dovedit in mod repetat, BVB reactioneaza mai sensibil la starea economiei si a finantelor mondiale decit la vestile interne. In contextul crizei finantelor mondiale, o criza care se adinceste de la o saptamina la alta, BVB va continua acelasi trend.

Un lucru interesant pe care l-am observat in blogurile pe care le urmaresc este recomandarea specialistilor de a renunta la investitiile din zonele emergente (printre care se afla si Europa de Est), ce a dus la un flux de retrageri de capital foarte puternic. N-am auzind vorbindu-se de aceasta tendinta in presa romaneasca de specialitate sau prin bloguri (poate n-am urmarit destul de atent). Cert este ca acest lucru va pune o presiune negativa suplimentara asupra BVB (daca nu a facut-o deja). Mai adauga criza de lichiditati la nivel financiar international  care va determina presiune asupra leului cu scaderea valorii sale si ai un tablou din care bursa romaneasca iese in dezavantaj.

Dupa cum am spus, aceste masuri care urmareau salvarea bursei de actiuni (alaturi de altele, cum ar fi reducerea taxei la IPO-uri, menita sa favorizeze interese obscure) vin mult prea tirziu. Unele dintre propuneri (raportarea pierderilor de pe bursa pentru anul fiscal viitor) mi se par chiar exagerate.

Chiar si asa, nu vad o redresare a bursei. E posibil sa ma insel, dar datele pe care le am la indemina la ora aceasta indica toate in aceasta directie.

Nu stiu ce ar putea scoate BVB din conul de umbra actual. Nu cred ca, in atmosfera de panica (momentan temperata) si demoralizare care pluteste pe pietele romanesti si internationale, s-ar mai putea face ceva. Oricum, esti fie un trader care are un plan bine pus la punct ori un naiv incurabil,  daca mai mentii pozitii pe bursa noastra in aceste timpuri. Ceilalti au iesit deja din piata.

Poate va intrebati ce importanta are subiectul acestui articol in contextul crizei mondiale. Insasi faptul ca evolutia BVB a fost puternic influentata de aceasta criza reprezinta cauza prezentei lui in serie. Intr-o lume  ultra-conectata, evenimente din celalalt capat al globului te ating direct, in moduri in care nu ai crezut ca este posibil.

Intr-un articol viitor ma voi referi la piata imobiliara din Romania si la posibilele evolutii in anii care urmeaza.

Comentarii

comments

Standard

Un gând despre „BVB: incotro?

  1. titanium.fla zice:

    coincidenta cred ca face sa nu conteze prea mult in lunile astea care au trecut si care vin daca esti american sau roman. Pur si simplu daca ai fi fost bine informat ieseai cand trebuia de pe ambele piete, si de la wall street si cea din bucuresti.

    Comentariul poate ca nu este pertinent dar e facut in contextul in care pe 19 septembrie SEC-ul din SUA (The Securities and Exchange Commission) a sistat operatiunile short la NYSE pe motive de bla bla. Adica unii puteau sa castige enorm de pe urma faptului ca a cazut bursa de la NYSE, dar traim in lumea in care cei care creaza regulile jocului si intretin jocul trebuie sa castige probabil, si daca nu castiga atunci nimeni nu trebuie sa castige. Si jocul il face SEC in cazu asta

    http://www.sec.gov/news/press/2008/2008-211.htm

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.