Finante personale

Cc:5 reguli legate de banii pentru traiul zilnic (pentru investitorul incepator si nu numai)

, , Lasa un comentariu

Acest articol a aparut ca si guest post in portalul de dezvoltare personala, empower.ro

De departe cel mai important sector din bugetul personal sau al familiei il reprezinta banii pentru traiul zilnic. Ei iti asigura, inainte de toate, supravietuirea fizica.

Traiul zilnic inseamna cazare, mincare si sanatate. Nimic mai mult. Desigur, in functie de standardul de viata pe care vrei sa il ai, bugetul pentru traiul zilnic poate varia foarte mult. Nu voi intra in detalii. Voi spune doar ca ma refer la standardul de viata mediu pe care il doresti si pe care vrei sa ti-l asiguri.

Cum bugetezi acest standart? Care sint regulile dupa care trebuie sa te ghidezi? Mai jos iti voi da citeva: unele esentiale, altele foarte importante. Ele trebuie sa fie un ghid pe baza caruia sa-ti alcatuiesti propriul set de reguli dupa care sa te ghidezi cind iti gestionezi banii pentru traiul zilnic.

1.nu te baza pe investitii in asigurarea traiului zilnic

Tocmai ai inceput sa investesti. Sau o faci de ceva timp, cu un oarecare succes. In dorinta de a duce genul de viata pe care il doresti (de investitor) vei fi tentat inca din primul moment sa aloci din profitul investitiilor catre bugetul de trai zilnic.

Aceasta este o greseala frecventa pe care o fac investitorii incepatori. Ea se reflecta in moduri interesante asupra calitatii actului de investitie: creeaza o presiune suplimentara pentru obtinerea de rezultate pozitive.

Ca si cum nu ti-ar ajunge stresul intrinsec al actului investitional, tu adaugi unul suplimentar: cel al supravietuirii tale si/sau al familiei tale. E un stres de o factura aparte: acceseaza sentimente foarte intense. Cu instinctul de supravietuire nu e de jucat.

Din cauza presiunii suplimentare vei incepe sa devii sau prea precaut sau excesiv de tolerant la risc (pentru a produce rezultate suplimentare). Oricare ar fi modificarea, ea va produce, paradoxal, o scadere a performantei investitiilor tale, nu o crestere.

Un alt mod in care actioneaza aceasta decizie este reducerea capacitatii de investitie. Daca „ataci” prea devreme fondul tau de investitii (banii pe care ii folosesti la investitii) nu faci decit sa pierzi singele investitiei tale: capitalul. In plus, dispare acel avantaj enorm pe care il are procesul de investitie exponentiala.

Oricum o iei, e rau. Trebuie sa-ti alegi cu grija momentul in care vrei sa-ti asiguri traiul zilnic din investitii.

2. ai inceput investitiile; nu renunta la slujba

Aceasta regula este legata de prima. Slujba ta, care pina acum ti-a asigurat supravietuirea si probabil mai mult decit atit, nu e un bun de aruncat. Continua sa o folosesti ca sursa de venit. In cel mai rau caz poti reduce din timpul patrecut la serviciu dar NICIODATA nu renunta la slujba in momentul in care te-ai apucat de investitii. In plus, vei respecta regula mai multe surse de venit pe care o voi comenta mai jos.

3.asigura-te ca ai mai multe surse de venit

E esential sa nu te bazezi pe o singura sursa de venit in asigurarea banilor pentru traiul zilnic. Aceasta regula este cel mai adesea trecuta cu vederea in ziua de azi.

Nu mai traim vremuri stabile, in care o familie sa isi permita luxul de a avea o singura sursa de venit. A trecut timpul in care tatal, figura patriarhala, era singurul care asigura banii familiei. In situatia in care slujbele se obtin greu si se pierd usor, aceast regula este cel putin de bun simt.

Nu spun ca trebuie sa ai doua slujbe (desi aceasta solutie poate fi o rezolvare). Daca esti casatorit, ar fi indicat sa ca sotia sa aduca (in vreun fel sau altul- si nu te gindi la prostii!) bani in casa. O alta solutie ar fi sa incerci sa monetizezi un hobby pe care il practici (fotografia sau, de ce nu, blogging-ul). Sau sa ai un venit rezidual de undeva (desi personal nu agreez acest mod de a face bani, network marketing-ul poate fi una din activitatile care aduc venit rezidual). Sint nenumarate solutii. Alege una care ti se potriveste.

4.nu folosi banii pentru traiul zilnic in alt scop

Alta greseala imensa. „Te bagi” in banii de mincare sau cei destinati chiriei/ratei la casa. Cu gindul ca o sa-i completezi, cind poti. Daca nu vei putea? Se intimpla cazuri de acest gen. Nu vei reusi decit sa-ti pui in pericol supravietuirea proprie si cea a familiei.

5.alcatuieste un fond de rezerva

Toti specialistii in finante personale sint de acord cu acest punct. Ar trebui ca fiecare dintre noi sa avem un fond de rezerva in caz de „calamitate financiara” (incapacitate de a produce bani pentru traiul zilnic: accident, pierderea slujbei-indiferent de cauza, boala, etc.) Cei mai multi recomanda un fond care sa asigure supravietuirea timp de 6 luni (in lipsa unei surse de venit). Eu am pusi deoparte bani pentru 12 luni. Indiferent ce se intimpla, intr-un an pot incepe orice alta activitate care sa-mi asigure supravietuirea financiara.

E recomandabil ca acesti bani sa nu fie folositi in alte scopuri (de exemplu in investitii). Daca totusi ii folosesti in investitii, aloca metode cit mai putini riscante in gestionarea lor.

In cazul in care nu ai un fond de rezerva, iti recomand calduros sa incepi sa-ti stringi bani.

Cum am spus, acestea sint doar citeva reguli. Am vrut sa subliniez importanta pe care o are bugetul destinat traiului zilnic, importanta care trebuie asigurata prin impunerea unor reguli de conduita financiara.

Acest post va este oferit de :
librarie.net – cea mai mare librarie romaneasca pe internet

Comentarii

comments

Standard

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.