Investitii la bursa

Pretul Bitcoin: cateva ganduri la momentul actual

Lasa un comentariu

In ultimul timp se aude tot mai mult despre Bitcoin si apar articole despre pretul sau, care a crescut mult in ultimele luni. Inainte de a vorbi despre acest subiect actual, hai sa vedem ce este Bitcoin-ul si la ce foloseste.

Bitcoin

Ca sa explic ce inseamna Bitcoin, mi-ar lua un articol foarte lung. Nu sunt sigur ca ar fi interesant pentru tine, de aceea m-am gandit sa sintetizez cat de mult pot, cateva informatii despre Bitcoin, si voi alege trei cuvinte cheie, ca sa intelegi conceptul:

  • moneda virtuala
  • criptografie
  • blockchain

Bitcoin este o moneda virtuala, si anume o forma de bani. Dupa cum spune numele, sunt bani virtuali, in sensul in care ei exista doar sub forma unor informatii partajate intre computerele unei retele. Spre deosebire de banii fizici, care sunt emisi de obicei de o banca nationala, Bitcoinii sunt o forma inovativa de moneda, de tip peer-to-peer (in traducere „de la egal la egal”), adica o moneda care se foloseste intr-o retea de dispozitive, de obicei computere si smartphone-uri. Practic, este un sistem de plata care are la baza unitati monetare denumite Bitcoin.

Intreg sistemul de plati care foloseste Bitcoin este bazat pe metode criptografice. Criptografia este folosita de mii de ani pentru transmiterea unor mesaje secrete, scrise intr-un mod ascuns (criptografiat). Actualmente criptografia are un domeniu interesant de aplicare, in realizarea jurnalului de plati al retelei de Bitcoin, care, fiind criptat, nu poate fi modificat. Acest lucru aduce siguranta sistemului, care este rezistent la actiuni de fraudare (din partea hackerilor).

La baza monedei Bitcoin sta tehnologia blockchain, care este folosita pentru a cripta toate tranzactiile din cadrul retelei de decontari bazata pe Bitcoin. Fiecare bloc al retelei este legat de unul anterior si de unul urmator, constituind un lant de blocuri, blockchain. Aceasta tehnologie novatoare este deja folosita si in alte domenii, cum sunt sistemele aninome de votare, sisteme de inregistrare a contractelor etc.

Pentru ce e bun Bitcoin-ul?

Bitcoinii sunt extremi de atractivi, din cateva motive:

Este o forma de plata sigura

Dupa cum am spus mai sus, Bitcoin se bazeaza pe metode criptografice, deci este o tehnologie la care siguranta transferurilor financiare este de prim rang.

Forma de plata ieftina

Fiind o tehnologie peer-to-peer, nu poate fi monopolizata, deci pretul tranzactiilor nu poate fi crescut, in functie de nevoia de profit a emitatorului de moneda. Transferurile sunt mai ieftine decat in cazul banilor „reali”.

Arhitectura Bitcoin presupune o crestere graduala a valorii de piata a Bitcoinilor

Sistemul de plata bazat pe Bitcoin are o caracteristica interesanta: cantitatea totala de monede este fixa, 21 de milioane de unitati de moneda. Aceasta carateristica interesanta presupune ca, odata cu intrarea in circulatie a tuturor Bitcoinilor, valoarea lor va creste continuu, daca ei vor deveni suficient de populari.

Bitcoin face parte dintr-un sistem de plata descentralizat

Fiind o tehnologie de tipul peer-to-peer, Bitcoinii nu sunt emisi si controlati de o singura entitate centrala. Ca urmare, ei nu pot fi manipulati pentru scopurile unui grup de interese (la nivel general vorbind). Mai mult, tehnologia peer-to-peer este bazata pe o retea (nu pe un server) deci nu poate fi „inchisa” de organisme de stat (de genul fiscului)

Ce inseamna asta?

Inseamna ca Bitcoinii nu pot fi confiscati de catre stat sau alt organism centralizat, care acumuleaza puterea, intr-ul fel sau altul.

Inseamna ca poti sa treci granitele fizice si sa dispui de banii tai, sub forma de Bitcoin, indiferent de reglementarile vamale, indiferent de suma detinuta in Bitcoin.

Inseamna ca poti „ascunde”, prin metode specifice, cantitatea de Bitcoin pe care o detii.

Despre pretul Bitcoinului

Desi se poate vorbi inca mult despre Bitcoin si caracteristicile acestuia, ma voi opri, pentru ca acest articol este dedicat pretului Bitcoin la ora actuala. Inainte de a incepe, trebuie sa recunosc ca o parte dintre cititori nici nu au auzit despre Bitcoin, sau daca au auzit, nu stiau pana acum mare lucru despre el.

Aceasta situatie este data de faptul ca Bitcoinul nu a patruns suficient in contiinta publica. Acest lucru este legat de dinamica adoptarii ideilor noi (inovatiilor) in lumea noastra, dupa cum arata de urmatorul grafic:

Adoptarea ideilor novatoare (Everet Rogers)

Adoptarea ideilor novatoare (Everett Rogers)

 

In cartea sa” Diffusion of Innovations”, Everett Rogers descrie, cu ajutorul graficului de mai sus, modul in care inovatiile sunt adoptate de publicul larg. Exista mai multe perioade, in functie de modul de reactie la nou al populatiei:

  • entuziasti in domeniu tehnologiei
  • vizionarii (cei care adopta devreme noile tendinte)
  • pragmaticii
  • conservatorii
  • schepticii

Ritmul de cunoastere si adoptare al unei noi tehnologii este lent pana cand vizionarii „intra in joc”, iar in momentul in care pragmaticii incep sa foloseasca noua tehnologie, se produce acel „tipping point” sau punctul de rasturnare, in care are loc o crestere majora a adoptarii.

Unde ne aflam acum, cu adoptarea Bitcoin?

Actualmente trecem printr-o situatie interesanta: o parte dintre oameni (vizionarii) au inceput sa adopte Bitcoin-ul, dar in acelasi timp se aude tot mai des despre aceasta moneda virtuala, in mass media (fapt caracteristic perioadei pragmaticilor). Ca atare ne indreptam spre perioada de „rasturnare”, in timpul careia incepe sa creasca foarte mult adoptarea unei noi tehnologii.

Bine, dar pretul?

Pretul Bitcoin este deja ridicat (a depasit 1000 de dolari), dar situatia generala, descrisa mai sus, sugereaza ca urmeaza o noua crestere. Unii experti vorbesc de o triplare a pretului actual pana la sfarsitul anului.

Pentru multi mici investitori, 1000 de dolari pare mult, dar trebuie sa subliniez ca Bitcoinii au subunitati de domeniul mili si micro (de 1000 de ori mai mici sau mai mult), ceea ce face posibila cumpararea de Bitcoin cu cativa lei.

Alte informatii?

Desi am spus cate ceva despre Bitcoin, domeniul este mult mai larg si presupune alte importante oportunitati, mai ales in domeniul de business si cel de investitii. Te invit sa afli mai multe despre Bitcoin si folosirea sa, dar mai ales despre aceste oportunitati, participand la Money Camp, primul eveniment de informare, networking si relaxare destinat micului investitor din Romania. In cadrul acestui eveniment va avea loc un seminar, tinut de Vasile Onita, expert in Bitcoin de la goanadupabitcoin.ro

Pentru mai multe detalii despre Money Camp, da click aici.

P.S. daca vrei sa participi la Money Camp, poti beneficia de reducerea Early Bird, care este valabila pana in 15 martie. Mai multe informatii poti afla la linkul de mai sus

Comentarii

comments

Standard

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.