Finante personale

11 obiective financiare pentru anul 2017

Lasa un comentariu

Incepand cu acest articol,  in milionarulmioritic.com va aparea, ca autor invitat, Monica Mititelu de la abcdarfinanciar.ro  Monica va scrie articole pe teme de finante personale si investitii financiare. Mai multe informatii despre Monica puteti gasi la site-ul sau.

11 obiective financiare

Imagine: Stuart Miles, freedigitalphotos.net

Prima luna a anului a trecut deja. Au mai ramas 11 luni in care sa iti atingi obiectivele propuse pentru anul acesta. Daca nu ti-ai stabilit deja obiectivele pentru anul in curs, nu este prea tarziu sa faci acest lucru chiar acum. Cand te gandesti ce iti doresti sa realizezi in acest an nu uita de obiectivele financiare care te pot ajuta sa atingi celelalte obiective. Ce parere ai de o lista cu 11 obiective financiare pe care ar trebui sa le ai pentru anul acesta, cate unul pentru fiecare luna care a mai ramas din an?

Stabilirea obiectivelor este o etapa foarte importanta din procesul de planificare financiara. Daca nu stii unde vrei sa ajungi nu poti sa stii nici care este drumul cel mai bun pentru atingerea obiectivelor tale. De aceea pentru a-ti fi mai usor fiecare obiectiv trebuie sa aiba in spate un plan bine pus la punct pentru indeplinirea lui.

Obiectivele sunt mai mult decat dorinte sau visuri, obiectivele sunt tinte clare pe care vrei sa le atingi pentru a-ti imbunatatii nivelul de trai si stilul de viata.

Gasesti mai jos 11 obiective financiare pe care fiecare dintre noi ar trebuie sa le aiba pentru anul 2017.

  1. Creaza-ti un fond de urgenta. Procesul de economisire este foarte important pentru tine si pentru bugetul tau. Cu cat economisirea va deveni o obisnuinta pentru tine, cu atat iti va fi din ce in ce mai usor sa economisesti mai mult. Inainte de a te gandi sa investesti sumele economisite trebuie sa iei in considerarea varianta crearii unui fond de urgenta, care sa fie usor accesibil, dar la care sa nu umbli decat daca situatia o impune cu adevarat. Avand un fond de rezerva de minim 3 – 6 venituri, care sa iti acopere cheltuielile pentru cateva luni te vei simti in siguranta daca ceva neprevazut se intampla. Daca apare o urgenta de orice natura vei putea sta linistit pentru ca ii vei putea face fata fara a-ti fi afectata stabilitatea financiara. Daca vei putea economisi pentru crearea unui fond de rezerva, atunci cu siguranta vei putea economisi si pentru celelalte obiective.
  1. Scapa de datorii. Un obiectiv foarte important pe care este bine sa il ai in vedere anul acesta si in fiecare an este sa diminuezi cat mai mult valoarea datoriilor, fara sa faci altele. Scazand soldul creditelor, rambursand anticipat cat de mult iti permiti vei plati mai putina dobanda si in final vei reusi sa economisesti mai mult pentru atingerea celorlalte obiective. Datoriile te trag inapoi de la atingerea obectivelor si platindu-le te eliberezi de sters. Iti poti stabili oricate obiective vrei, dar atata timp cat vei avea o datorie de rambursat aceasta iti va ingreuna procesul de atingere a celorlalte obiective. 
  1. Economiseste pentru pensionare. Niciodata nu este prea devreme pentru a te gandi la perioada pensionarii. Chiar daca esti tanar si ti se pare ca pensionarea este departe si celelalte obiective sunt mai importante, cu cat incepi mai devreme sa economisesti pentru perioada pensionarii cu atat vei avea rezultate mai bune de care sa te bucuri cand vei fi la pensie. Toata lumea vorbeste despre instabilitatea sistemului de pensii de stat, de aceea este bine pe langa pensia de la stat sa ne asiguram ca vom avea din ce sa traim dupa ce ne retragem din activitatea profesionala. Daca incepi sa economisesti cat mai devreme pentru perioada pensionarii, vei putea sa economisesti mai putin mai tarziu in viata si asta iti va usura mult procesul. 
  1. Creaza-ti o sursa alternativa de venit. Avand si alte surse de venit pe langa salariu stabilitatea ta financiara va fi de neclintit. In contextul economic actual in care instabilitatea este un cuvant la ordinea zilei, avand si o alta sursa de venit, de preferat pasiva, iti va asigura atat posibilitatea de a economisi mai mult, dar si siguranta zilei de maine in cazul in care jobul tau devine nesigur. 
  1. Asigura-ti nivelul optim de asigurari pentru tine si famila ta. Subiectul asigurarilor este unul delicat pentru majoritatea oamenilor. Multi percep asigurarile mai mult ca pe o cheltuiala decat ca pe o investitie in siguranta ta. Insa daca te gandesti la riscurile si pierderile pe care le poti suferi daca nu ai aceste asigurari atunci s-ar putea sa iti schimbi parerea. Informeaza-te care sunt tipurile de asigurari disponibile pe piata si vezi care dintre ele iti satisfac nevoile astfel incat sa iti asiguri nivelul optim de asigurari de care ai nevoie tu si familia ta. 
  1. Pune sanatatea pe primul loc. Vei spune ca acest obiectiv nu este un obiectiv financiar, dar daca te gandesti ca daca nu ai grija de sanatatea ta asta te poate costa scump atat la propriu cat si la figurat, atunci il poti considera un obiectiv financiar. Cu cat ai mai multa grija de sanatatea ta dentara cu atat vei cheltui mai putini bani la medicul dentist. Acest exemplu este valabil pentru orice problema de sanatate pe care o poti evita daca iti pui sanatatea pe lista prioritatilor. 
  1. Cheltuie mai putin decat castigi. Cheltuind mai putin decat castigi vei putea sa economisesti, sa investesti si sa iti atingi celelalte obiective financiare stabilite. Pentru asta cu siguranta vei avea nevoie de un buget personal care sa te ajute sa ti evidenta veniturilor si a cheltuielilor. Daca nu ai folosit pana acum un buget personal, acum este un moment bun sa incepi sa utilizezi unul si astfel iti vei pastra ordine in cheltuieli. 
  1. Evalueaza-ti situatia financiara. Vezi unde te situezi azi astfel incat sa poti sa ajungi unde iti propui in viitor. Sa iti evaluezi situatia financiara, inseamna sa aduni toate datoriile (pasivele) pe care le ai si toate detinerile (activele) pe care le posezi si dupa ce scazi datoriile din detineri vei afla unde te situezi in prezent. Vei avea o imagine de ansamblu asupra situatiei tale financiare si vei vedea practic pentru ce ai muncit pana acum. 
  1. Creste-ti nivelul de educatie financiara. Cu siguranta acest obiectiv te va ajuta sa iti imbunatatesti managementul resurselor financiare, sa economisesti mai mult, sa investesti mai eficient si in cele din urma sa iti atingi obiectivele. Exista o multitudine de resurse disponibile atat gratuit cat si contra cost care te pot ajuta sa iti imbunatatesti nivelul educatiei financiare. Stabileste-ti sa aloci cel putin 30 de minute in fiecare zi educatiei financiare si viata ta financiara se va imbunatati simtitor. 
  1. Plateste-te pe tine primul. Daca nu ai tinut cont pana acum de aceasta recomandare este bine sa incepi cat mai curand. Cei care au ajuns la un nivel satisfacator al stabilitatii financiare au urmat principiul: economiseste intai si cheltuie ce-ti ramane, fata de majoritatea celor care inca mai cauta succesul financiar care cheltuie intai si economisesc ce sau daca le mai ramane ceva. 
  1. Automatizeaza-ti economiile. Astfel vei uita de banii alocati pentru atingerea obiectivelor. Dupa ce ti-ai facut calculele si ai aflat care este suma pe care iti permiti sa o economisesti lunar inainte sa cheltuiesti, seteaza-ti ca aceasta suma sa se aloce automat din contul in care incasezi salariul catre contul in care economisesti sau catre celelalte instrumente financiare in care investesti.

Ce zici, te-am convins? Acum este timpul sa iei un pix si o foaie de hartie si sa te apuci sa iti stabilesti obiectivele financiare pentru anul 2017 si daca vrei poti sa le impartasesti si cu noi. Sigur avem de invatat unii de la altii.

Iti multumesc pentru timpul acordat si iti doresc mult succes in atingerea obiectivelor financiare propuse pentru acest an.

Articol scris de Monica Mititelu – ABCdar Financiar

Comentarii

comments

Standard

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.