Afaceri

Perdeaua de fum fiscala

2 comentarii

Saptamana trecuta, toata lumea vorbea de TVA si impozite…

Este un subiect care mai degraba se afla in interesul liber profesionistilor si al detinatorilor de afaceri, decat al populatiei. Dar cum sa fie altfel cand Guvernul anunta, in 18 februarie, proiectul noului Cod fiscal, unde… lume-lume… scadeau taxele si impozitele, incepand cu TVA si terminand cu impozitul pe dividente, care ar trebui sa dispara.

„Minune mare de la Maglavit” a inceput poporul sa tipe, extaziat. Se parea ca suntem din nou in gratiile Providentei si Romania va fi salvata… Surle si trambite, stiri pe toate canalele, reactii mai mult sau mai putin intarziate din zona liberala a spectrului politic romanesc.

Nu despre politic si reactia acestuia la proiectul Codului fiscal o sa va vorbesc, ci despre perdeaua de fum care a aparut odata cu acest proiect… pentru ca e doar un proiect care va trebui aprobat.

Lasand sa dispara norul de fum ce si-a facut prezenta dupa anuntarea vestii, analistii au inceput sa-si expuna parerile asupra modificarilor in Codul fiscal si, ce sa vezi, au aparut si problemele. Nu e tocmai lapte si miere, cum ai crede. Intre modificarile-soc de reducere ale cotelor fiscale, se insinueaza, precum niste soparle abile, cateva modificari care fac parte exact din cealalta zona a spectrului relaxarii fiscale:

  • pe parcursul anilor drepturile contribuabilului au scazut; mai mult, in aceste modificari ale Codului fiscal au fost introduse noi penalitati, cele de nedeclarare
  • s-a introdus principiul „in dubio contra fiscum” (cand legea e neclara, se interpreteaza in favoarea contribuabilului), dar prin alte 4 paragrafe noi se  face sa nu se poate ajunge la ultima etapa, principiu nu mai functioneaza si pun contribuabilul intr-o situatie mai proasta ca inainte
  • cota maxima de aplicare a impozitului local s-a majorat
  • microintreprinderile cu putini angajati sunt penalizate fata de cele care au mai multi angajati: pai ce sa faci, sa angajezi peste nevoi, numai ca sa nu platesti impozit mai mare?

Ar trebui sa fim ipocriti sa spunem ca reducerile la TVA si impozite nu sunt favorabile. De fiecare data e necesar sa privim imaginea de ansamblu:  pe de o parte unele taxe se reduc, altele cresc, apar precizari care nu numai ca nu corecteaza problemele de tratament fiscal ale contribuabilului, de catre fisc, ci le agraveaza. In concluzie, nu stiu cat de tare o sa ne bucuram, noi, liber profesionistii si detinatorii de afaceri, de aceste reduceri ale fiscalitatii, daca fiscul are posibilitati sporite sa ne hartuiasca.

Cert e un lucru: intotdeauna o sa existe o relatie antagonica intre contribuabil si fisc, iar contribuabilul, ca sa faca fata acestei relatii, trebuie sa fie bine pregatit si sa cunoasca metodele necesare pentru a egaliza dezechilibru de forte intre el si organul statului. De aceea, un curs de optimizare fiscala este o necesitate, pentru ca informatia a fost si va fi intotdeauna sinonim cu puterea.

Te invit sa participi la varianta gratuita a cursului „Guerilla fiscala” firma cu impozit zero”, pentru a afla metode practice de reducere a fiscalitatii.

Pentru a participa la cursul gratuit, da click pe linkul de mai jos:

http://gratuit.lucadezmir.com

Lasa in formular adresa ta de email pe care o folosesti zilnic si numele mic si apasa butonul “Trimite”, dupa care fa pasii pentru a finaliza inscrierea la curs.

Ne vedem la curs!

Comentarii

comments

Standard

2 gânduri despre „Perdeaua de fum fiscala

  1. Iosif zice:

    Treaba cu anularea impozitului pe dividende, vad ca nu o ia nimeni la o analiza mai serioasa, dar mie mi se pare ca pentru micii actionari o sa fie mai rau, fiindca in loc de impozit pe dividende de 16% , o sa fie acel impozit pe veniturile oricarei persoane fizice care va fi CAS+CASS pana la 5 salarii medii pe economie; adica pana pe la aprox 12.000 de lei venituri se va impozita cu CAS+CASS, ceea ce poate fi mai mult decat cei 16% impozit actual. Dar pt cei cu venituri mai mari poate sa fie benefic, sau ma insel ? Pana la urma iar ajungem la pasajul din Biblie pe care „inca” nu-l inteleg : „Celui ce are i se va da, iar de la cel ce nu are se va lua si ceea ce are”

  2. Aurel zice:

    Multumesc Luca pentru precizari, m-am inscris la curs si abia astept sa incepem!

    Iosif, pasajul din biblie este scris incomplet in biblie: lipseste cuvantul „recunostinta”.
    Varianta completa este „Celui ce are recunostinta i se va da, iar de la cel ce nu are recunostinta se va lua si ceea ce are”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.