Afaceri

8 Lucruri Esentiale De Care Sa Tii Cont Atunci Cand Evaluezi Un Site Partea a II-a

, , Lasa un comentariu

Acest articol este partea a II-a din seria „8 Lucruri Esentiale De Care Sa Tii Cont Atunci Cand Evaluezi Un Site”.

Pentru partea I CLICK AICI

Pentru partea a III-a CLICK AICI

 

Asadar, sa continuam prima parte…

Ca o remarca proprie, am observat ca site-urile se vand IN MEDIE la o valoare de 20 de ori venitul lor lunar. Asta inseamna ca daca un site produce 100 $ pe luna, sa spunem, acesta poate fi vandut ca si business individual unor investitori la cel putin 2000 $ . Prin aceasta metoda, practic poti avea 2 ani de business in avans, fara ca sa detii acel site. Este minunat !

Empire Flippers

Mai jos, poti vedea un site de brokeraj de business-uri online sub brandul Empire Flippers, ce vinde INTOTDEAUNA site-urile din cadrul magazinului lor online la de 20 de ori venitul acestora obtinut lunar (cred ca aici am intalnit pentru prima oara antreprenori care ridicau site-uri la un potential de 1000-2000$/luna din advertising sau marketing afiliat, apoi il vindeau ca si business individual unor investitori la 30.000-40.000$ – O gramada de bani, asa e ? )
http://empireflippers.com/marketplace/

Cunosc personal un pustan de 16 ani care a facut un site in industria de sanatate pe subnisa  „cum sa faci muschi”, cu tutoriale si sfaturi utile in acest domeniu, un blog cu informatii, mai exact, (in aceasta nisa ii place sa scrie si sa afle mereu lucruri noi) la un venit de aproximativ 1000$/luna, apoi l-a vandut dupa aproape 2 ani la 10.000$ – daca stia de acest site de brokeraj il putea vinde cu 20.000$ (sa faci aproape 1 miliard in lei vechi, pana la 18 ani e ceva maret, daca mai intrebi pe mine – totul este sa vrei si se poate – tipul stia destul de bine engleza, ceva programare, sa scrie si sa editeze diverse lucruri, dar orice poate fi invatat)

Asadar, indiferent de ce tip de proprietati online detii, important este sa incepi cu ceva, sa il cresti pana la punctul in care sa produca bani, apoi, daca vrei, sa il vinzi pe bani frumosi. Sa mentionam cateva tipuri de site-uri ce le poti face incepand de acum:
-Blog – Site De Continut
-Director Web / Agregator de site-uri
-Magazin Online cu produse fizice sau digitale
-Forum / Portal
-Site de recenzii la diverse produse si servicii
-Aplicatie Web, valabila pentru IOS, Android, Symbian etc.
-Site Social (fie el si de dating)
-Site cu servicii proprii
-Site de membership
etc. etc. (am mentionat doar pe cele principale, dar exista multe alte tipuri de site-uri)

Am inceput de ceva timp un proiect in cadrul caruia vorbesc despre site-urile web, poti urmari cateva din video-urile realizate in prezent pe Youtube (vorbesc in special de site-urile construite in platforma WordPress, ca si platforma de management de continut):
https://www.youtube.com/user/WordpressMaster100/videos

Poti folosi acel cashflow obtinut in urma vanzarii de site-uri pentru a dezvolta alte proiecte, alte site-uri si a genera noi surse de venit mai bune si mai eficiente atat pentru tine cat si pentru potentiali cumparatori si parteneri in viitor.
Aici este o diferenta majora, comparativ cu un business offline care se vinde la o valoare de 2-4 ori cat este valoarea sa. Site-ul pe care il recomand in vederea cumpararii si vanzarii de business-uri online este Flippa:
https://flippa.com/

Pentru a vedea ce este si cum functioneaza flippa vezi urmatorul video scurt:

https://www.youtube.com/watch?v=JsbVkFu_w_4

Video explicativ despre procesul Flippa si cum sa cumperi un site in siguranta (material in limba engleza) :

https://www.youtube.com/watch?v=K5qkYs1KBF4

 

Zona de investitie in proprietati online se asemana foarte mult cu cele offline ca mod de gandire, dar si la nivel practic, de zi de zi. Cu toate acestea, site-urile online ca si investitii de portofoliu, de “imobiliare” prezinta mai multe avantaje, spre deosebire de imobiliarele reale si RESPECTA filosofia lui Warren Buffet BUY. Build. SELL. Iti voi prezenta 7 Avantaje MAJORE pentru a-ti incepe cariera de investitor in proprietatile online si nu offline :
1. Site-urile online sunt la nivel GLOBAL, spre deosebire de imobiliare ce se adreseaza doar publicului local.
2. Site-urile pot avea multiple surse de venit (mai multi advertiseri care liciteaza pe mai multe banere, linkuri, advertoriale – in jur de 5-10 este un nivel optim, dar am intalnit site-uri si cu SUTE de advertoriale, plasate inteligent, in diverse articole si erau ok), spre deosebire de imobiliare care presupun ca ai un singur client are te plateste in functie de ceea ce ii oferi si exista limite impuse de zona in care exista apartamentul.
3. Costurile de mentenanta ale site-urilor in mod normal nu depasesc 20% din veniturile obtinute, spre deosebire de imobiliare unde daca iti mai ramane 40% din venit este bine.
4. Regulamente, birocratie si licente sunt prezente moderat in cadrul imobiliarelor, pe cand la site-urile online poti face o cumparare de domeniu in mai putin de 2 minute, cumpararea unui hosting sau al unui program la fel, fiind extrem de usoara si rapida. In online lucrurile sunt mult mai usor de realizat, iar rapiditatea cu care se misca lucrurile este net superioara lucrului offline, deoarece esti in control aproape de 100%.
5. Capitalul necesar pentru a incepe in imobiliare este destul de ridicat, raportandu-se la miliarde (in lei vechi), spre deosebire de site-uri, acolo unde poti incepe cu doar 10$ ?
6. Mentenanta si vacanta ? in domeniul imobiliar, ca investitor, poate deveni destul de stresant sa te sune mereu clienti din diverse imobile pe care le detii sa-ti spuna ca nu curge apa calda, caloriferele au patit ceva, ti s-a furat un televizor sau orice alt lucru asemanator, pe cand in online, site-urile functioneaza la 100%, stau acolo sus in Internet pe servere 24/7, fara sa-ti ceara de mancare, fara sa le fie somn, fara nimic. Daca apar probleme, iti poti activa pe telefon/e-mail notificari prin care sa fii anuntat daca un site a patit ceva (ceea ce se intampla destul de rar)
7. Costuri de transport – 0 in mediul online. Tot ceea ce trebuie sa faci este sa ai un laptop si o conexiune wi-fi si esti gata in mai putin de 5 minute de cand te-ai trezit sa vezi problema care a aparut. In offline, atunci cand te suna un client trebuie sa te deplasezi pana la acel loc sa vezi, sa suni pe altcineva si tot asa….mai multa bataie de cap ?

 

Termenul pe care il vei intalni in afara este de Website Flipping, foarte asemanator cu House Flipping ca si principii si mod de actiune. Te intereseaza? O.K.… sa incepem mai intai cu cateva principii de baza:
1. DE CE vindem site-uri ?
Inainte sa vorbim despre CE SI CUM, hai mai intai sa stabilim DE CE vindem site-uri, DE CE esti in acest business si DE CE faci ceea ce faci zilnic ?
Pe scurt, este vorba de un principiu simplu: Cashflow + Capital = Profit
Ne uitam la asta in mod similar cu lumea investiilor in imobiliare. De exemplu, poti cumpara o proprietate pe care sa o inchiriezi, iar apoi vei fi platit sub forma de chirie, care produce un cashflow ce va veni luna de luna de la chiriasii tai, construind dealtfel si capital in timp, o data ce proprietatea creste si se apreciaza in ani.
Dupa mai multe luni/ani, te poti decide daca doresti sa pastrezi acea sursa de venit, obtinuta in urma proprietatii sau daca te decizi sa o vinzi. Chiar si asa, pana in acel moment obtii o suma destul de frumoasa.
Este IDENTIC si in lumea website-urilor. Atunci cand cumperi un site care deja genereaza un cashflow, sau are potential sa genereze cashflow foarte rapid, incepem sa vedem o returnare a investitiei foarte rapid, fara sa depunem prea mult efort.
Acesta se numeste venit pasiv (munca ce necesita maximum 5 ore pe saptamana de implicare din partea noastra pentru a mentine acea sursa de venit). Noi nu trebuie sa depunem tot acel efort de timp, bani si energie pentru a construi un site de la 0 (a facut-o deja cineva pentrou noi), ci putem cumpara direct unul ce produce venit, are trafic ce il putem dezvolta si duce la urmatorul nivel. Sunt bani in viitor, pe care ii putem folosi pentru a plati facturi sau cumpara alte site-uri (mai multe active pentru tine)
Acum intervine partea cea mai tare, pe care foarte putini o cunosc. Cu cat tii mai mult timp un site, cu atat valoarea sa creste, cu atat construiesti mai multa capital. Cand vine vremea sa vanzi, este timpul sa iti incasezi capitalul.
Este si o vorba foarte interesanta ce spune:
“ Cash flow pays the bills, equity makes you rich.”

Echitate
Personal, am vandut mai multe site-uri pe care le-am crescut la un anumit nivel ca si activitate part-time, pe langa scoala, pe diverse platforme, printre care si Flippa, vezi unul din site-uri oferite ca studiu de caz pe linkul de mai jos ( nu este o vanzare de 5, 6, 7, 8 cifre, dar am inceput in primii 2 ani de activitate relativ binisor, la doar 18 ani, cu vanzari de 4 cifre).

Este vorba de un site ce l-am adus la stadiul de a castiga 150$ minim in venit pasiv luna de luna din advertising de tip Google Adsense si Marketing Afiliat, pe care mai apoi l-am vandut in acest exemplu oferit public la de 11 ori venitul sau lunar, si anume la pretul de 1650$ , vezi mai jos linkul cu licitatia:
https://flippa.com/2982553-150-month-passive-no-work-pr-2-adsense-niche-site-3000-bonuses-included
Personal, am vazut site-uri care au fost vandute si la preturi de 30.000-50.000$ dupa ce au fost crescute doar pentru un singur an. DA, iti iei si un apartament de acei bani frumosi, lucrand la un site, bineinteles trebuie sa stii ce faci acolo.

Alt exemplu bun:
https://flippa.com/2967027-no-reserve-pr-2-feeder-site-with-1-496-426-uniques-mo
Am un prieten ce a facut peste 1000 de tranzactii, asta doar pe Flippa si a castigat peste 600.000 $ (peste 15 miliarde in lei vechi ma refer, cu doar 4-7 ani de activitate, dar oricum, experienta conteaza si SE VEDE). Asta nu te ajuta cu nimic pe tine acum, poate doar sa te motiveze putin si sa-ti arate ca este posibil, de aceea am si aratat acele date si linkuri. Simte-te liber sa explorezi site-ul Flippa sa vezi cateva licitatii si resurse, este un start foarte bun.

Exploreaza, identifica oportunitatile din piata si monetizeaza !

 

Pentru a evalua un site in mod automat (fiind la inceput iti este mai greu sa faci lucrurile manual si sa-ti dai cu parerea, neavand experienta necesara), iti recomand urmatoarele doua resurse ( si te invit sa lasi mai jos un comentariu cu linkul unde ai licitat sa cumperi si tu un site, iar daca vrei ajutor imi poti da un e-mail la adresa: [email protected] si te indrum cu cea mai mare placere ):
https://flippa.com/valuation
http://www.worthofweb.com/calculator/

 

Pentru a citi in continuare, vezi partea a III-a a articolului CLICK AICI !

Comentarii

comments

Standard

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.