Finante personale

Cauza nr.1- sistemul financiar

Un comentariu

Sistemul financiar este in jurul nostru si ne influenteaza modul in care traim, modul in care supravietuim. Ne-am obisnuti atat de tare cu el, incat este pentru noi la fel ca aerul: traiesti pentru ca respiri aer, supravietuiesti doar daca ai bani.

Banii in viata noastra

Poate ti se pare o afirmatie exagerata, poate vrei sa-mi dai contra-exemple, dar realitatea vorbeste intru-totul in sprijinul afirmatiei mele: marea majoritate a oamenilor si-au cumparat casa cu bani, majoritatea oamenilor isi cumpara medicamente cu bani, mancare cu bani, apa cu bani (cel putin cei care stau in oras). Tendinta, in lumea civilizata, merge spre cresterea acestei majoritati.

Romania poate face o usoara distonanta de la aceasta regula, pentru ca avem o populatie rurala puternica,  relativ independenta fata de sstem,din punct de vedere al alimentatiei, dar tendinta este ca zona rurala sa se alinieze la standardele orasului.

De unde vin banii?

Poate parea o intrebare absurda, fara rost, la care stii deja raspunsul: banii vin de la banca, mai precis de la banca centrala (Banca Nationala a Romaniei). Nu stiu daca stiai acest lucru, si nu e vina ta, pentru ca in Romania nivelul de educatie financiara este ca si inexistent.

Chiar daca ai stiut acest lucru, iti voi spune unele informatii legate de bani, pe care nu le percep ca atare, in adevarata lor importanta, decat unii profesori de economie, cei care sunt interesati de fenomen:

  • banii, in lume in general, sunt reprezentati de o moned? fiduciar?, adica o moned? care se bazeaza pe increderea publicului, nu pe aur, cum era cazul la aparitia bancnotelor si a monedelor nationale, acelasi lucru fiind valabil si pentru dolar sau euro
  • banii iau fiinta ca si credit, adica apar in scriptele contabile ale bancilor si produc cresterea masei monetare in functie de expansiunea creditului, care este controlata de banca nationala.
  • pentru fiecare unitate monetara care apare prin credit, trebuie platita bancii o dobanda

Probabil ai crezut ca banii se nasc atunci cand se tiparesc, de catre trezorerie. Trebuie sa intelegi ca aceia sunt doar o parte din banii existenti in circulatie, o mare parte a banilor sunt prezenti doar virtual, in scriptele bancilor, ei nu exista in forma fizica, plus ca marea majoritate a banilor iau fiinta si circula in sistemul financiar doar ca entitate virtuala. Acesta este doar una din consecintele sistemului financiar actual.

Cine controleaza banii?

A doua consecinta este ca numarul banilor variaza in functie de o multime de factori, intre care factorul primordial este politica monetara a bancii centrale. Din pacate, de cele mai multe ori banca centrala este o anexa a puterii politice sau se afla in mana altor grupuri de interese, ceea ce duce la aparitia crizelor. Tocmai rolul cel mai important al bancii centrale, acela de a stabiliza sistemul financiar, va dispare, atunci cand intra „pe fir” alte interese.

Ca urmare, sistemul financiar poate trece prin perioade de inflatie accelerata sau deflatie care distrug puterea de cumparare a populatiei sau creaza probleme in economie.

Problema cea mai mare nu vine de la Banca Nationala a Romaniei, ci din SUA, unde sistemul financiar este in mainile unui hibrid ciudat, FED (Federal Reserve), care aparent este controlat de stat dar in esenta este apanajul sistemului bancar privat si a unor centre de putere care se afla in mana unui numar mic de oameni. Este o poveste lunga, in care specialistii se cearta intre ei legat de cine controleaza FED-ul. Ce e important sa intelegi este ca intreg sistemul financiar american este sub controlul FED, iar cea mai mare problema este modul in care e construit sistemul: datoria publica americana nu poate fi platita, deoarece fiecare dolar care apare in sistem se naste prin imprumut si este legat de dobanda, iar in masa monetara nu exista suficienti bani pentru a acoperi si retunarea imprumutului prin care au aparut banii, si dobanda. Acest sistem face ca datoria sa creasca exponential, la fel si dobanzile care trebuie platite catre FED, de catre contribuabilul american.

Pare extrem de complicat dar e simplu, in schimb e greu de inteles, pentru ca e contra-intuitiv, mai ales pentru omul obisnuit, care a crezut si crede in continuare ca banii se nasc atunci cand se tiparesc. Punct. Pentru mai multe informatii despre acest subiect te invit sa citesti cartea electronica „Magia inmultirii banilor”, pe care o poti descarca gratuit atunci cand te abonezi la Buletinul Informativ Luca Dezmir (click aici)

Pericolele sistemului financiar actual

Poate nu ai inteles cum functioneaza sistemul (desi am incercat sa simplific enorm intreg sistemul de aparitie a banilor, care e mai complex si implica si Trezoreria americana), dar e important sa stii  faptul ca datoria publica a SUA este in crestere exponentiala si are un nivel absurd. La ora la care scriu acest articol, datoria nationala SUA este de 17.313.650.000.000 dolari, adica mai mult de 150.000 de dolari per platitor de taxe. Pentru a vedea modul halucinant in care creste datoria americana, te invit sa vizitezi acest site.

Aceasta nu este singura problema. Al doilea element al ecuatiei catastrofale este faptul ca masa monetara a dolarilor americani a crescut exponential in ultimii ani. Uite graficul cresterii:

Masa monetara a dolarilor americani Sursa:goldmoney.com

Masa monetara a dolarilor americani
Sursa:goldmoney.com

Cu alte cuvinte, asistam la o bula a dolarului american, care poate duce in timp ca probleme catastrofale: fie o inflatie enorma, fie intrarea SUA in incapacitate de plata catre creditori, pentru ca dolarii, cum am spus, sunt creati din nimic si primiti ca imprumut, prin bonuri de trezorerie, cumparate de investitori institutionali, mai ales mari banci, fonduri de investitii etc. Economia SUA, insasi guvernul SUA functioneaza din bani luati pe datorie.

Ai putea sa te intrebi: ce ma intereseaza pe mine chestiile astea? Sunt problemele economistilor, nu ale mele.

Ar trebui sa te intereseze, deoarece:

  • dolarul american este o moneda fiduciara
  • dolarul american, datorita hegemoniei SUA este moneda de rezerva a bancilor centrale din lume
  • dolarul american , datorita hegemoniei SUA, este principala moneda in care se cumpara si se vinde petrolul, care este principala sursa de energie a civilizatiei umne, sursa fara de care ne intoarcem in evul mediu

Daca dolarul american se prabuseste, finantele mondiale vor intra in colaps, economiile tarilor lumii vor intra in recesiune si fiecare cetatean care depinde de bani va fi afectat negativ, extrem de negativ de aceasta problema.

Iti cumperi mancare pe bani? Iti cumperi bunuri de trai pe bani? Iti cumperi energie pe bani? Inseamna ca esti in sistem, iar daca va cadea dolarul american, sistemul intra in criza profunda si vei fi afectat la maxim. Bine ai venit lumea finantelor mondiale, in care interconexiunile sistemului si fragilitatea sa pot duce la crize majore, de pe o zi pe alta!

Cat de posibila este o asemenea criza?

Criza dolarului este, conform specialistilor, extrem de posibila. Este doar o problema de timp, momentul in care va apare. Nu se pune intrebare daca va apare, ci cand va apare. Problema este ca aceasta bula a dolarului este doar una dintre bulele existente la ora actuala si e probabil ca celelalte bule sa „explodeze” aproape in acelasi timp cu cea a dolarului.

In articolul viitor voi vorbi despre bula pietei actiunilor americane.

Comentarii

comments

Standard

Un gând despre „Cauza nr.1- sistemul financiar

  1. minitax zice:

    Perioada de la abolirea standardului dolar-aur (Bretton Woods), peste 40 ani, e cea mai lunga perioada din istoria omenirii cand au circulat bani fiduciari.
    Intr-adevar de fiecare data perioadele cu bani fiduciari s-au incheiat cu crah-uri.
    Deocamdata petrecerea continua.
    Iar dupa crah vor conta cei care au fabricile si infrastructura.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.