Finante personale

„Atacul cipriot” si cum te afecteaza aceasta criza

, , , , , , , 4 comentarii
Petros Karadjias/Associated Press

Petros Karadjias/Associated Press

Sambata, 16 martie 2013 s-a dat cel mai mare atac asupra credibilitatii bancare: depozitele din bancile cipriote au fost taxate fortat cu 6,7% sau 9.9% din valoarea lor. Practic, deponenti au fost furati de catre statul cipriot.

Detinatorii de depozite bancare din bancile cipriote sunt in stare de soc. Dupa ce anuntul a fost dat publicitatii, ei au incercat zadarnic sa scoata bani de la banci (care erau inchise), de la bancomate (care nu furnizau bani) sau prin transfer electronic (serviciile de internet banking au fost blocate).

De ce si cum?

Ca sa intelegi cum s-a intamplat lucrurile, iata o relatare concentrata:

  • sectorul bancar cipriot este de 8 ori mai mare decat economia tarii, deoarece multi ani Ciprul a avut statut de  jurisdictie off-shore si a oferit conditii avantajoase. O parte din depozitele bancare provin de la cetateni rusi.
  • avand bani la dispozitie, sectorul bancar a cumparat bonduri grecesti si a acordat imprumuturi grecilor
  • Grecia a intrat in criza si nu a mai putut sa-si plateasca datoriile catre Cipru
  • datorita acestui fapt, bancile cipriote au ajuns in situatia de a deveni falimentare
  • Ciprul a ceru ajutor Rusiei, care a zis ca da banii in schimbul concesionarii unor zacaminte de gaz din apele teritoriale cipriote
  • apoi Ciprul a cerut bani de la UE (in care a intrat de ceva ani)
  • de fapt negocierile au fost duse cu Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International, denumiti „Troica”
  • Troica a zis ca da 8.7 miliarde (din cele 17 cerute de C ipru) si a impus Ciprului sa faca rost de celelalti bani in felul urmator: sa puna o taxa fortata pe depozitele bancare din bancile cipriote, sa mareasca impozitul pe profit de la 10 la 12.5%, sa privatizeze intreprinderi de stat si sa acorde drept de exploatare firmelor europene pentru o parte din gazul cipriot
  • „taxa” este de 6.7% din depozitele sub 100.000 de euro si 9.9% din depozitele peste 100.000 de euro, din bancile cipriote
  • ulterior guvernul a zis ca va da, in schimbul banilor, in viitor, actiuni bancare sau actiuni la exploatarile de gaze (care vor incepe in… 2018)
  • inainte de intrarea in stare de faliment a Ciprului, la fel a fost cu Grecia, Spania, Portugalia si Irlanda, carora UE le-a dat bani pentru a iesi in criza dar nu a cerut taxarea depozitelor bancare, lucru care NU s-a intamplat nicioadata pana acum in UE

De ce e mare scofala?

  • Cipru face parte din UE
  • in UE exista pentru tarile membre garantarea depozitelor bancare pana la 100.000 de euro
  • prim ministrul cipriot a fost ales acum 3 luni, dupa ce a promis ca nu va taxa depozitele bancare

Care sunt concluziile?

  • exista tari UE si… alte tari UE, unele cu mai multe drepturi decat altele.
  • banii din depozitele bancare ERAU GARANTATI de legile UE si totusi au fost taxati
  • cand pui banii la banca, banca garanteaza pentru ei. Eventual se schimba impozitul pe dobanda, dar NICIODATA nu s-a mai pus taxa de banii din depozite
  • Cipru e o tara marginala, mica, din UE, care a intrat in probleme financiare. Oare cum se va comporta „Troica”  fata de Romania, daca vom avea probleme?
  • politicienii mint. Intotdeauna au mintit, intotdeauna vor minti. Statul face ce vrea, schimba regulile din mers, fura banii oamenilor, bani munciti din greu si apoi le da in schimb hartii (actiuni la banci, banci falimentare)

Mai putem avea incredere in ce spun politicienii?

Mai putem avea incredere in stat, ca sa ne protejeze munca si banii obtinuti cinstit?

Mai putem avea incredere in banci, sa ne depunem banii?

Mai putem avea incredere in UE?

Iti las tie sa raspunzi la aceaste intrebari. ..

Surse:

http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2013/mar/17/savers-horror-troika-raid-cyprus

http://www.guardian.co.uk/world/2013/mar/17/cyprus-savings-levy-questions-and-answers

http://www.nytimes.com/2013/03/18/business/global/facing-bailout-tax-cypriots-rush-to-get-their-money-out-of-banks.htm

Comentarii

comments

Standard

4 gânduri despre „„Atacul cipriot” si cum te afecteaza aceasta criza

  1. icnic zice:

    MULTUMIM pt.corecta informare ! Cat despre raspunsul la intrebarile dv.,un sfat : NU AVETI INCREDERE IN ENTITATI CU CARACTER FINIT, oricare ar fi ele. ” Spera la ce-i mai bun,dar pregateste-te pt.ce-i mai rau.” „Banii, sunt greu de facut si GREU DE PASTRAT.” Sa auzim de BINE !

  2. Marton zice:

    Ideea de a lua cu japca o parte din banii depunatorilor la banci a creat un precedent extrem de periculos.Ce gandeste cetateanul UE obisnuit si chiar si antreprenorul care are bani la banca? Se gandeste ca banii nu mai sunt in siguranta in banci si se duce sa-i scoata de acolo.Cel putin asta a fost reactia mea.
    Ceva e putred in…UE.

  3. stefan marici zice:

    Articolul tau e foarte bine documentat si clar pentru un nespecialist care il citeste , multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.