In atentia mea

De la casa la gospodarie- o poveste de viata

, , , , , 13 comentarii
Foto: dehli7

Foto: dehli7

Motto: „Gospodarul isi faca vara sanie si iarna car.”

In Romania, majoritatea locuitorior sunt proprietari pe propria casa.

Aceasta afirmatie ne spune un lucru foarte important, privind o credinta socio-culturala pe care o are romanul, si anume ca e  e de dorit sa fii proprietar al locuintei in care traiesti. Aceasta credinta pare sa-si aiba originea in istoria „turmentata” a poporului, acesta fiind nevoit sa supravietuiasca fizic, intr-o zona in care politic, economic si militar a existat o permanenta stare de dezastru. In cadrul gospodariei proprii, care includea si o mica bucata de pamant, romanul a putut sa-si asigure traiul familiei, in conditii extrem de vitrege. Acest fapt s-a implantat adanc in genomul local si s-a transmis de la generatie la generatie, ca o povata de viata.

Metamorfoza gospodariei

GOSPOD?RÍE, gospodarii, s. f. 1. Totalitatea bunurilor care constituie averea (imobiliara a) unui locuitor, îndeosebi a unui taran (si a familiei sale); casa1. … Gospodar + suf. -ie.
Sursa: DEX ’98 (1998)

Aceasta este definitia la care ma refer, atunci cand vorbesc despre gospodarie.

In Romania de astazi, clasa de mijloc incepe sa aiba alte valori. Notiunea de gospodarie s-a metamorfozat in cea de casa/vila, care are functia principala de a-ti asigura spatiul de locuit si cea secundara de a impresiona vecinii si colegii de munca. Locuinta a devenit o exemplificare a statusului social, indiferent care este acesta. Mai rau, ea a devenit o povara financiara, spre deosebire de  gospodaria de acum un secol, care era un producator de resurse necesare traiului.

Odata cu criza financiara in care am intrat acum mai bine de patru ani, povara financiara a locuintei, purtata „cu fala”, s-a transformat in cosmar monetar, atunci cand e vorba de creditele imobiliare cu care a fost cumparata casa. Valoarea de piata a imobilului a scazut brusc, in unele cazuri cu pana la 40%,  ratele au ramas, castigul s-a diminuat, de cele mai multe ori. Din fericire, situatia se poate schimba, cateodata dramatic, in bine, prin transformarea unei case care are si teren, intr-o gospodarie. Nu e vorba numai de situatia economica, cat mai ales de calitatea vietii.

Inapoi… de unde am plecat

Casa, atunci cand are macar un petec de teren langa ea, poate deveni, cu o investitie minima de bani si efort, o gospodarie care produce…

  • modalitati de recreere, mai ale impreuna cu familia si prietenii
  • surse de activitate fizica benefica pentru organism
  • sursa de hrana ecologica
  • sursa de bani (daca se doreste)

Toate aceste activitati se realizeaza prin valorificarea arealului in care este plasata casa, mai precis prin folosirea suprafetei de pamant disponibile.

Sursa de recreere

Te poti relaxa, pe langa casa, in moduri deosebit de placute:

  • poti practica un sport in aer liber, de la badminton la aruncarea mingii de baschet la cos
  • poti sa mananci sau sa citesti in aer liber
  • poti sa lucrezi in gradina, daca esti pasionat de flori sau cresterea legumelor
  • poti sa te intalnesti cu prietenii la un gratar

Toate aceste modalitati de petrecere a timpului liber sunt GRATUITE, in sensul ca nu folosesti resursele altora (un teren de sport inchiriat, o terasa unde sa servesti o cafea, etc.) Aceste cheltuieli se pot reduce drastic, in situatia in care iti mentii standardul de viata sau chiar ti-l imbunatatesti, pentru ca iti creezi un areal cu confort maxim, la tine acasa.

Sursa de activitate fizica benefica

Miscarea realizata in aer libere este absolut superioara activitatii fizice „la sala”. In timpul activitatii fizice, necesitatile de aer cresc foarte mult. Daca esti la sala de sport, aerul este net inferior celui de afara, in privinta oxigenarii. In plus se adauga substantele volatile provenite din transpiratie, care chiar daca nu le simti direct, iti creaza o stare de disconfort.

Mai mult, activitatile fizice complexe pe care le poti face pe langa casa (sport, gradinarit, curatenia si intretinerea terenului etc.) sunt superioare miscarilor repetitive care apar atunci cand folosesti aparatura de fitness. S-a demonstrat ca miscarile repetitive pun solicitari nefiziologice asupra ligamentelor si articulatiilor. Corpul nostru nu este facut pentru a face zeci de abdomene, ci pentru a realiza miscari complexe, in natura. Din acest punct de vedere, actiunile pe care le faci pe langa casa asigura un efort natural asupra organismului.

Sursa de hrana ecologica

Pentru mine, gradinaritul este una dintre cele mai relaxante si implinitoare activitati pe care le fac. Corpul se umple de energie naturala, fie ca e vorba de aerul pe care il inspir, de vantul care ma invaluie, de soarele care ma incalzeste. Mintea se delecteaza cu culori naturale si cu mirosuri imbatatoare. Sufletul isi reaminteste de originea sa, atunci cand te reintegrezi in natura, in precesiunea anotimpurilor si a ciclurilor de crestere naturale, ale plantelor si animalelor. Corpul beneficiaza de aportul fantastic al hranei ecologice pe care o poti creste in gradina, fara aport de pesticide si ingrasaminte artificiale.

In lumea de azi, in care mancam legume de „plastic” de la supermarket, fara gust, fara miros dar mai ales fara principii cu adevarat hranitoare, sa gusti explozia de savoare a unei rosii proaspat culese de pe vrej reprezinta apoteoza calitatii vietii. Mancarea are total alt gust dar, mai ales, este cu adevarat sanatoasa.

Chiar si financiar, economiile sunt fantastice. In primul rand ai controlul total asupra originii hranei, apoi preturile sunt incomparabil mai mici, cand e vorba de a creste legume ecologice, comparativ cu a le cumpara. Nu trebuie neglijat si factorul prospetime: nu exista patrunjel mai proaspat decat cel care calatoreste de la planta la farfurie in mai putin de un minut.

Ce sa mai vorbim de fructe. Nu exista gospodarie, cat de mica, in care sa nu poti planta pana la zece pomi, chiar daca acest lucru inseamna s-o faci in strada, in fata casei. Un pom fructifer la maturitate poate produce zeci de kilograme de fructe, care se pot consuma in stare proaspata sau se pot conserva, prin uscare sau realizarea de conserve.

Sursa de bani

Se poate, daca asta vrei. Poti face o sera, poti produce legume, fructe, chiar oua si pasari pentru vanzare. E nevoie doar de dorinta si ceva munca. Depinde doar de tine.

Oricum, o gospodarie produce deja bani, prin economisire, pentru ca, asa cum spunea Benjamin Franklin, „Un ban economisit este un ban castigat.”

Cum incepi?

De la simplu la complex! Ai nevoie de ani de zile pentru a transforma o casa intr-o gospodarie care functioneaza la capacitate maxima, dar iti trebuie doar cativa lei pentru a incepe.

  • planteaza 4-5 pomi, nu te costa mai mult de 10-15 euro
  • planteaza vita de vie sau arbusti fructiferi, daca vrei fructe pentru placinta, struguri de mancat sau de facut vin
  • daca esti iubitoare de flori, draga doamna, cu cativa euro iti poti cumpara seminte de flori si poti incepe o gradina multicolora

Sau incepe de la pasiunea ta, indiferent care e ea. Daca esti pasionat de masina ta, cumpara-ti tot ce ai nevoie pentru a o tine curata si fa asta acasa (un aparat de spalat cu presiune, accesorii de cosmetica auto etc.). Daca esti pasionat de alpinism, fa-ti un perete de catarare. Daca esti pasionat de arte martiale, monteaza un sac de box sau o papusa de lemn pentru antrenament. Imaginatia nu are limite, sunt sigur ca oricare ar fi pasiunea ta, poti face ceva in casa pentru a ti-o satisface si a economisi bani in acest proces.

Vin vremuri grele

Parerea mea continua sa fie cea pe care o stii: vin vremuri mai grele decat acum, economic vorbind. Din acest punct de vedere, o casa care s-a transformat intr-o gospodarie, se metamorfozeaza din consumator de bani in producator de bani. In functie de cati bani produce sau economiseste, o gospodarie poate insemna diferenta intre faliment financiar personal si suprvietuire.

Chiar daca nu ma crezi ca vin vremuri nasoale, ce ai de pierdut? Si in cazul unei reveniri economice, faptul ca economisesti bani te ajuta, iti permite sa faci mai multe. Ce te opreste sa faci acest pas?

Concluzie

Transformarea unei case intr-o gospodarie depinde doar de tine, de modul in care vezi lumea.

  • daca te percepi ca „un domn” sau „o doamna”, vei continua sa ai o casa care este o cheltuiala, chiar daca acest lucru inseamna sacrificii financiare
  • daca esti o persoana pragmatica, ce simte nevoia  independente in viata, a unui control asupra destinului, vei vedea avantajul de a avea o gospodarie

Lasa un comentariu la acest articol, pentru a afla in care dintre categorii te incadrezi si care este motivatia pentru care o faci. Iar daca ai o experienta personala pe care vrei s-o impartasesti, legata de acest subiect, esti binevenit!

Comentarii

comments

Standard

13 gânduri despre „De la casa la gospodarie- o poveste de viata

  1. silvia zice:

    ei trecerea de la casa la gospodarie ar fi usoara daca in casa ar locui o familie cu scaun la cap, dar ce te faci cu doamna care tocmai vine de la manichiura cu unghii false si de la cosmetica cu gene false ce crezi da bine sa o vada cineva cu sapa in mana

  2. Luca Dezmir zice:

    Dan,

    dupa „Manual de guerilla fiscala”, urmatoarea carte va fi despre independenta ca stare naturala a omului si se va numi „Milionarul invizibil”, acolo voi scrie si despre acest subiect, printre altele…

  3. Farkas zice:

    Interesant si adevarat,
    Luca te rog sa ne dai idei cum transformam un apartament de bloc intr-o gospodarie!
    Multumesc

  4. mara zice:

    e buna ideea,greu de pus in practica pt uni dar eu sunt de parere ca merita nu stiu ce inseamna sa gusti o rosie pe care ai ingrijit-o tu ori un fruct, ori chiar niste capsuni adevarate nu ca cele din comert care au doar gust[ nu fac anti reclama produselor din comert pt ca si eu sunt un comerciant}pacat ca cei in masura sa ajute initiativa micilor producatori agricoli nu isi fac treaba.o gospodarie e o reala valoare

  5. Luca Dezmir zice:

    Farkas,

    la bloc e mult mai greu decat la casa. dupa cum am spus, important este sa ai spatiu pe langa casa, dar mai ales pamant…

  6. Anca zice:

    Imi umple inima de bucurie sa vad ca mai sant romani care apreciaza viata simpla si vor sa se intoarca la natura . Din pacate multi se duc in directia opusa si nu vad in ce directie merg lucrurile ca mancarea cu chimicale si neproaspata o sa isi aiba consecintele mai tarziu , se plateste cu sanatatea si cu medicamente scumpe din farmacii care alea mai rau ne tin bolnavi decat ajuta . Si nimeni nu spune ca ne trebuie un sac de bani ca sa incepi o gospodarie , o ei de la inceput , cine are apartament se poate considera sa se vanda si cumparat o casuta cu putin pamant in schimb si incetul cu incetul sa se valorifice banii prin pomi fructiferi , legume , animalute pentru carne . Este posibil daca vrem . Mai ales ca in loc sa te uiti la blocurile si cladirile de beton la oras si poluare iti petreci timpul cu o gaina sau un stup de albini in natura langa un copac care iti da oxigen .
    Multumesc mult pentru efortul dumneavoastra in a scrie articolul foarte bine formulat . Ma inspira pe mine eu deja im inceput gospodaria mea si sper ca si multi altii sa beneficieze din o viata mai naturala si ieftina . Daca ai scris niste carti te rog sa ne anunci ce titlu . Fara sa incerc sa fac reclama . Incerc sa ma informez cat mai mult in domeniu si poate sa ajut si pe altii sa faca acelasi lucru daca e asta la ce aspira ei in viata . Te rog mai scrie asa in viitor si incearca precum faci acum sa raspandesti speranta si bunatatea intro societate acum care este posomorata si dezamagita .
    Mult respect
    Anca

  7. stefan marici zice:

    Foarte practic articolul , multumesc , locuiesc impreuna cu sotia mea intr o casa mare , prea mare , cred ca primul pas pe care il voi face este sa izolez casa si aldoilea pas este sa instalez o centrala pe gaz peleti si sa ma deconectez de la gazul metan care e clar ca se va scumpii inviitor .
    al 3 lea pas pe care il voi face este sa daca imobiliarele vor creste sa vand casa si sa imi fac una la tara .

    intrebare : ce te face sa spui ca vor veni vremuri grele economic ? care sunt factorii la care esti atent ?

    Sa fi sanatos si binecuvatat !

    stefan marici Suceava

  8. Luca Dezmir zice:

    Stefan,

    multumesc de feedback 🙂

    despre vremurile viitoare: este o parere personala, inchegata cu ajutorul fluxurilor de stiri si a site-urilor de analiza economica pe care le urmaresc zilnic.

    nu pot spune cand vor veni, cred ca nimeni nu poate, cu certitudine, dar cred ca in 3-5 ani de acum inainte lucrurile vor fi foarte diferite, din punct de vedere economic, cu inasprirea conditiilor in care se castiga banii (de catre populatia obisnuita) si cu o incertitudine financiara mai mare decat astazi…

  9. Ancha zice:

    Exact asa va fi cum spui, iar noi ne vindem pamanturile pe nimic si cheltuim banii pe rable si pe alte lucruri fara valoare. Vremurile nasoale sunt deja aici si cred ca vom fi loviti in plin. N-au sanse nici cei care vor avea gospodarii, pentru ca vor fi atacati de hoardele de fomisti care vor fugi din orase. Normal era ca aceasta tara sa-si pastreze cu grija cea mai mare avere a sa, pamantul, si sa educe oamenii sa-l iubeasca.

  10. Ancha zice:

    C? tot veni vorba, m? întorc la r?d?cinile mele. Dup? 50 de ani… P?r?sesc ora?ul f?r? cel mai mic regret. M? a?teapt? o gospod?rie frumoas? ?i locurile unde am copil?rit. Întâmpl?tor sau nu, unul dintre aceste locuri se nume?te Eden.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.