Finante personale

Educatie financiara pentru copilul tau

, , Lasa un comentariu

Foto: shho

De-a lungul timpului am abordat, pe parcursul mai multor articole, tematica educatiei financiare, la copii si  la tineri. Ai in linkurile de mai sus trei dintre aceste articole, care dezbat pe larg aceasta tema generoasa.

Desigur, educatia financiara se face optim in perioada copilariei mici si se definitiveaza in perioada adolescentei. In acest fel, obiceiurile sanatoase pe care ar trebui sa le aiba fiecare tanar se sadesc si se maturizeaza inainte ca acesta sa inceapa sa-si castige proprii bani. E ca si spalatul pe dinti: nu inveti un copil sa se spele pe dinti atunci cand ii apar primele carii, e prea tarziu.

Pentru aceasta, cea mai buna abordare ar fi inceperea educatiei financiare in familie. Din pacate, multi dintre romani nu au nici macar minimul de informatii necesare pentru a-si tine in ordine finantele personale. De cele mai multe ori ei nu sunt devina, pentru ca nici parintii lor si nici scoala, mai tarziu, nu le-au furnizat aceste informatii. Vina apare atunci cand lipsa de informatii se perpetueaza in viata de adult, perioada in care lipsa de educatie financiara nu este completata din proprie initiativa si efort personal.

Chiar daca parintele stie cum sa-si educe copilul mic in domeniul finantelor personale, de multe ori este bine sa apeleze, secundar sau pentru completarea cunostintelor, la organisme si persoane specializate in asemenea tip de educatie. Aminteam in articolele de mai sus despre materiile optionale in unele (extrem de putine) scoli din Romania si de anumite proiecte non-guvernamentale de educatie financiara (printre care se numara si proiectul pe care il coordonez, AVANTAJ LA START).

De la acele articole a trecut ceva timp, s-au mai adunat informatii si ma simt dator sa le impart cu tine.  Daca esti parinte sau vei deveni parinte in curand si te intereseaza subiectul, te invit ca pe langa lectura articolelor de mai sus sa iei in calcul si urmatoarele posibilitati:

  • manualele de educatie financiara pentru ciclul primar, realizate de D-na Ligia Golosoiu, consilier BNR
  • cursurile realizate de Prof. Cristian Luca din Ploiesti, despre care puteti gasi mai multe detalii aici
  • cursurile de educatie financiara , realizate de firma Solv&Perform din Bucuresti (site) si promovate de editura Rentrop&Starton
  • cursurile de educatie financiara realizate de ec. Mirela Bojin, in cadrul Asociatiei pentru Educatie Complementara din Timisoara, in gradinite si/sau pe timpul verii (detalii aici)
  • proiectul de educatie financiara realizat de catre bunul meu prieten  Eusebiu Burcas in cadrul zilelor „Scoala Altfel„, proiect de care au beneficiat peste 2000 de tineri
  • cursurile de educatie financiara tinute de bibliotecarii publici, un proiect sub egida Junior Achievment si Visa Europe, in cateva judete din Romania (detalii aici)
  • cursurile gratuite tinute in scolile din Timisoara si din tara de catre subsemnatul (pana acum in doua licee din Timisoara si se pare, in curand, la  Grupul Scolar „Gheorghe Pop de Basesti” din Cehul Silvaniei, la invitatia D-nei Prof. Diana Susman)

Lungimea listei ar putea sa te faca sa crezi ca tara vuieste de educatie financiara. Realitatea este mult mai trista: raportat la numarul de tineri din Romania, aceste proiecte si initiative nu fac decat sa scrijeleasca la suprafata nevoia acuta de educatie financiara la tineri.

Daca esti parinte, te invit sa cauti solutii pentru educatia financiara a copilului tau, fie prin carti, fie prin cursuri specializate, gratuite sau platite.

Daca esti profesor, te invit sa faci cursuri de pregatire care sa iti dea posibilitatea sa predai cursuri de educatie financiara la elevii tai sau, cel putin, incearca sa aduci la clasa specialisti care fac asemenea cursuri.

Statul roman, din impotenta sau, as prefera sa nu fie asa, din rea vointa, nu considera ca educatia financiara a tinerilor ar fi necesara, la nivel standardizat, in scoli. Sta doar in puterea noastra sa actionam energic pentru a face educatie financiara generatiei tinere, incepand cu copilul nostru si, daca se poate, continuand cu prietenii lui, colegii lui sau poate chiar mai departe.

Te invit sa participi la aceasta cruciada grea, pentru a da un avantaj la start copiilor nostri.

Iar daca esti implicat deja, la nivel scolar, de organizatie non-guvernamentala sau de proiect, in educatia financiara a tinerilor, lasa un mesaj la acest articol, cu un link spre site-ul care detaliaza activitatea ta si iti voi lista initiativa la acest articol.

La final te invit sa vizionezi trei filme legate de lista propusa mai sus. Daca filmele nu se incarca, viziteaza articolul de pe site pentru a le viziona.


Comentarii

comments

Standard

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.