Finante personale

Cc: Ce ne trebuie pentru a fi bogati, partea a II-a

2 comentarii

Acest articol a aparut ca si guest post in portalul dedicat dezvoltarii personale, empower.ro

Photo: eastop


Daca in articolul trecut am analizat convingerile populare legate de bogatie, in continuare voi analiza acest subiect dintr-un alt unghi, la care, probabil, nu te-ai gandit, pentru ca nu ai studiat problema in adancime.

Cand lumea vorbeste de bogatie, exista o confuzie generala cu privire la termen. Se crede ca a fi bogat inseamna sa poti sa cheltui mult, indiferent despre ce e vorba (case, masini, vacante, orice alte cheltuieli care iti trec prin cap). Din acest punct de vedere, un medic de top din SUA, care poate castiga in exces de un milion de dolari pe an, care are o vila de 1,2 milioane de dolari in California si o casa de vacanta de 500.000 de euro pe Coasta de azur, care conduce un Porche de 200.000 de euro si are un iaht de 600.000 de doalri, este un om bogat.

Acestea sunt lucrurile care sunt prezente „la suprafata”, pe care lumea le vede atunci cand da „verdictul” de bogatie. In spatele poleielii se afla situatia financiara adevarata, care poate fi total diferita.

Daca toate proprietatile pe care le are medicul din povestea noastra sunt cumparate cu credit si platite din salariul sau fabulos, acest medic nu este bogat, ci doar cheltuitor. Daca se intampla o tragedie in viata sa, de exemplu are un accident si isi pierde ambele maini, punandu-l in imposibilitate sa munceasca, acel medic ajunge, aproape instantaneu, in stare de faliment financiar. Imposibilitatea de a-si plati ratele pentru cheltuielile facute deja, il aduce in situatia de a pierde totul, in favoarea bancii (bancilor) de unde a luat creditele.

Acest gen de milionar se numeste, in limbaj popular ” milionar de carton”.  Opulenta si huzurul sunt de forma, pentru ca luxul in care se scalda personajul nostru este cumparat cu bani imprumutati. Sunt sigur ca ai auzit de asemenea cazuri in presa, oameni pe care lumea ii considera bogati, dar care au pierdut totul peste noapte.

Desigur, apare intrebarea legitima: ce este, de fapt, bogatia?

Cele mai complexe si complete definitii despre bogatie le  gasim la Buckminster Fuller (arhitect si filosof american):

„the measurable degree of established operative advantage” („un exponent masurabil, al unui avantaj operativ deja intemeiat” in „Synergetics”).

„realistically protected, nurtured, and accommodated X numbers of human lives for Y number of forward days”. (posibilitatea realista de a proteja, hrani si gazdui X vieti umane timp de Y numar de zile” in „Critical path”)

„Wealth consists of physical energy (as matter or radiation) combined with metaphysical know-what and know-how.” („Bogatia consta in energie fizica (sub forma de materie sau radiatie) combinata cu arta de a sti si a sti sa faci, la nivel metafizic” in „Critical Path”)

Daca ar fi sa prezinti o concluzie vulgarizata a definitiilor de mai sus, ele ar suna astfel:

„Numarul de zile pe care ai putea sa-l traiesti in continuare, la standardul actual de viata, daca te-ai opri din munca, astazi.”

Daca nu ai cunoscut aceste definitii, iti las cateva minute sa reflectezi la ele, pentru ca sunt sigur ca ti-au ridicat paradigma bogatiei, cu susul in jos. Dintr-odata, bogatia nu reprezinta un trai luxos, ci doar:

  • detinerea in proprietate a energiei (sub forma de materie sau radiatie), dar asta numai daca este efectiv a ta, nu e cumparata pe credit. Materie poate sa insemne orice bun material, radiatie poate sa insemne energie cu care sa te incalzesti, te deplasezi etc.
  • detinerea de cunostinte teoretice si practice
  • detinerea de rezerve suficiente sau de sisteme care sa functioneze si care sa-ti asigure nivelul de trai

Daca ne intoarcem la medicul nostru din exemplu anterior, acesta nu avea, din lista de mai sus, decat un punct : cunostinte teoretice si practice din meseria lui. Acest lucru ii permitea sa aiba o viata luxoasa, dar in niciun caz nu era bogat.

Pentru a deveni bogat, el trebuia sa :

  • isi plateasca TOATE datoriile
  • acumuleze resurse pentru a-si asigura supravietuirea (bani sau alte bunuri convertibile in bani) sau sa puna in functie sisteme care sa produca aceste resurse, fara ca sa fie nevoie de prezenta sa

Daca privesti bogatia din acest punct de vedere, vei observa  ca majoritatea oamenilor, care sunt angajati, nu se incadreaza in categoria de „om bogat”, dar si o multime din asa-zisii bogati ai lumii nu sunt, de fapt, bogati, decat daca datoriile lor sunt mai mici decat resursele acumulate.

Toti acesti oameni, care pana acum ii considerai bogat, sunt de fapt cheltuitori, iar viata lor de huzur se afla pe muchie de cutit, pentru ca orice dezechilibrare a status-quo-ului lor actual ii poate aduce la stadiul de muritor de rand.

Pe de alta parte, aceste definitii iti arata ca si tu, poate, esti mult mai saract decat ai crezut pana acum. In partea a treia a articolului iti voi arata ce trebuie sa faci pentru a iesi din aceasta situatie.

Comentarii

comments

Standard

2 gânduri despre „Cc: Ce ne trebuie pentru a fi bogati, partea a II-a

  1. Dann zice:

    Citisem undeva ” bogatia isi atinge scopul atunci cand o folosesti, nu cand o detii ” .

    E adevarat ca exista multi milionari de carton care ajung repede in pragul saraciei, dar nu prea exista alta solutie intr-un sistem bazat pe indatorare. Noua ni se pare ca putem fi cu adevarat liberi si independenti financiar/material, insa nu exista om care sa nu ii fie dator cuiva. Toti facem parte dintr-un proiect conceput cu mii de ani in urma atunci cand Moise si-a scos poporul din Egipt si i-a spus ” Mergeti in toata lumea si supuneti toate popoarele (prin indatorare-nota mea) , iar pe cei care nu vor sa se supuna sa ii nimiciti .” (Un fel de Banca Mondiala ).

    Traim cu iluzia libertatii, insa sclavia inca nu a fost abolita si acest lucru nu se va schimba curand. Singurii care sunt oarecum liberi sunt cei care fabrica banii, restul trebuie sa muncim pentru a obtine niste sume nesemnificative care se devalorizeaza de la o zi la alta.

    Tot ce conteaza este felul cum ne traim viata si cat de mult suntem in stare sa obtinem din energia prezenta la nivel global . Bogatia e un fel de tort din care unii iau o felie mai mare, altii mai putin, altii doar o firmitura. Important e sa fim dispusi sa ne multumim cu ceea ce avem si sa facem tot posibilul sa ne imbunatatim circumstantele.
    Insa, repet, intr-o oarecare masura toti suntem datori, chiar si bosketarul din parc, cel care nu are nimic dar doarme pe o banca. La fel cum si Warren Buffet este dator unui sistem care l-a ajutat sa obtina miliardele pe care le are.
    Niciodata nu ne vom putea plati TOATE datoriile, indiferent de cat de bogati am putea fi, dar trebuie sa vrem sa ducem o viata cumpatata si imbelsugata si sa ne oferim ceea ce e mai bun noua si familiilor noastre.

    Mie unul imi pare rau ca nu am facut stagiul militar; acolo as fi invatat mai bine ce inseamna datoria pe care o avem petru ceea ce ne inconjoara si poate as fi esuat de mai putine ori in viata de zi cu zi. La fel cum poate as fi invatat sa ascult de cei mai mari ca mine si nu m-as fi lasat prins in capcana ideii cum ca pot sa ma descurc si singur, liber fiind.

    Pana la urma, bogatia nu reprezinta doar multimea lucrurilor materiale pe care le-am acumulat; adevarata bogatie inseamna sa putem face cat mai mult bine pentru tot ceea ce ne inconjoara. Sper sa fim cu totii bogati, dar mai ales sa nu fim considerati ca fiind „saraci cu duhul” .

    Mult succes, domnul Luca si astept cu interes urmatorul articol. Numai bine !

  2. Adeva zice:

    Am trait 3 ani in Canada si acolo se vehicula ideea ca 95% din populatia Canadei sunt la 2 saptamani de ajutorul social. Adica daca isi pierd slujba, in 2 saptamani isi pierd si casa, masina, mobilierul, toate fiind ipotecate. In contrapartida am un exemplu di Romania, cand o familie si-a pierdut locul de munca al sotului (bine platit) si au realizat ca poate dura mult obtinerea unui loc de munca similar: si-au vandut apartamentul din oras (care era al lor, nu a bancii), au cumparat o casuta la tara, la 5 km de oras si au trait la subzistenta cateva luni din salariul sotiei. Acum sunt bine pt ca au inceput o mica afacere si numai sotia continua sa lucreze in domeniul ei si asta pt a ii place ceea ce face. De aceea eu tot spun, dar nu ma crede nimeni, ca romanii din clasa mijlocie stau mult mai bine decat majoritatea canadienilor. Vorbesc despre aceste 2 natii pt ca am trait in mijlocul lor, nu din alt motiv. Totul e sa cauti sa ai cel putin 2 vehicule care sa iti aduca bani in buget. Si daca tu poti sa pleci 2 ani in America de Sud si banii sa continue sa intre in contul tau, esti un om bogat. Inca mai lucrez la asta!!! Am un vehicul, dar inca nu pot pleca sa traiesc 1/2 an in Guatemala!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.