Finante personale

In cautarea echilibrului

, , , , 9 comentarii

Dupa ce voi termina de scris acest articol, in cateva ore, voi merge impreuna cu familia la un concert pe care il va sustine Goran Bregovici in parcul Rozelor din Timisoara. Daca nu stii cine este Goran Bregovici, iti spun doar ca e unul dintre cei mai cunoscuti compozitori de muzica de film din Balcani, un adevarat monstru sacru pentru banateni. Il ascultam in liceu si in studentie, pe cand canta in formatia Bielo Dugme. De la inceputul carierei sale a scris si muzica de film, intre altele, pentru doua din filmele lui Emir Kusturita (Underground si  Arizona Dream) si pentru filmul  Borat.

Ti-am dat aceste detalii din viata mea pentru a intelege ca nu sunt un obsedat de munca. Ai putea crede acest lucru pentru ca intretin mai multe site-uri (milionarulmioritic.com, lucadezmir.com, fapturbo.com), coordonez proiectul de educatie complementara Avantaj la start, in acest moment finalizez paginarea cartii „Mai tare ca banca” si sunt in plina activitate de documentare si scriere a unei alte carti, „Manual de guerilla fiscala”. In plus, trei zile pe saptamana lucrez ca medic dentist. Cand stau si ma uit la aceasta lista, aproape ca nu-mi vine sa cred…

Cu toate acestea, imi gasesc timp si pentru alte preocupari:

  • o zi din saptamana o dedic pasiunii mele pentru gradinarit si  pentru intretinerea casei. Imi place sa bricolez, sa repar ce e nevoie in gospodarie. Ma relaxeaza sa ma ocup de cresterea legumelor si zarzavaturilor, am pomi fructiferi, zmeura, mure, agrise si alte specii de arbusti care produc fructe comestibile. In ultimul timp ma preocupa permacultura, care mi se pare o disciplina fascinanta
  • o zi pe saptamana am dedicat-o activitatilor recreative in aer liber. Merg cu bicicleta sau fac excursii de o zi cu prietenii, in zone cu paduri sau la munte. Alteori, pur si simplu stau afara, in hamac, la umbra, cu un pahar de suc (facut, evident, din zmeura mea, crescuta prin metode ecologice), ascult podcasturi sau citesc o carte.

In restul saptamanii, caut sa-mi petrec cat mai mult timp cu familia. In serile libere ne uitam la un film impreuna, la o inghetata sau un pahar cu vin.

Nu a fost intotdeauna asa. Am avut ani in care am lucrat simultan la trei cabinete. Au fost ani in care, mai ales cand am deschis Milionarul Mioritic, care scriam continuu, ma ocupam de dezvoltarea site-ului, ma documentam pe internet si mergeam la lucru, intr-o inlantuire care tinea de dimineata pana seara tarziu. Aceste perioade intense au fost determinate fie de nevoia de bani, fie de obsesia de a face bine ceea ce fac.

Dupa un timp ma opream, obosit, si ma intrebam daca merita. Acest lucru s-a intamplat acum cateva luni. Scriam concomitent doua carti, lucram cinci zile pe saptamana la cabinet, faceam toate celelalte lucruri pe care ti le-am insirat mai inainte. La un moment dat am simtit ca e prea mult. Atunci mi-am schimbat radical programul: am dedicat o zi intreaga pentru iesirea in natura si mi-am redus programul de lucru la cabinet la trei zile. Acum sunt foarte multumit de aceste decizii.

Am scris toate acestea pentru ca probabil si tu esti ca mine. Muncesti din greu, in aceste vremuri pline de lipsuri financiare, pentru a-ti intretine familia. Poate ti-ai luat un job in plus, poate ai inceput o mica afacere. Ajungi tarziu acasa in timpul saptamanii, lucrezi si sambata, iar duminica esti atat de obosit incat iti vine sa dormi in continuu. Acest program te tine departe de sotul/sotia ta, de copil. Crezi ca faci ce trebuie, aproape nici nu iti mai pui intrebarea daca faci bine, pentru tine si pentru familie.

Eu sunt suficient de norocos ca sa-mi permit sa-mi reduc programul de lucru la cabinet. Sunt suficient de norocos ca sa-mi permit sa-mi reduc o zi din programul de scris (la carti sau la site-urile mele), pentru a o petrece in natura. E adevarat, am munci mult pana acum, pentru a-mi pune la punct o multime de surse de venit rezidual, iar asta se simte.

Chiar daca nu ai norocul meu, te rog sa te opresti putin din acest carusel al jobului/firmei/afacerii in care lucrezi si sa realizezi ca toata concentrarea ta spre a face bani iti da peste cap viata. Viata ta inseamna si sot/sotie, inseamna si copil, inseamna si pasiunile tale, insemna si a avea grija de corpul si mintea ta. Trebuie sa cauti un echilibru, trebuie sa dai atentie tuturor acestor laturi ale tale, pentru ca altfel vei plati, in timp, un pret prea tare.

Stiu, iti va fi greu sa reduci din timpul de lucru. Asta va insemna mai putin castig, poate o complicare a lucrurilor. Dar crede-ma (o stiu din experienta proprie), tot acest efort, acest sacrificiu merita. El iti ofera o viata mai apropiata de ideal, o viata mai plina si, in final, fericirea.

Cauta echilibrul, in tot ce faci, dar mai ales in viata ta.  Ia exemplu de la Goran Bregovici, a carui intreaga opera muzicala este dedicata a sarbatorii bucuriile vietii: sarbii stiu sa chefuiasca!

La final, te rog lasa un comentariu la acest articol si spune-mi care este situatia din viata ta si cum vezi tu modificarile pe care ar trebui sa le faci, pentru a duce o viata mai echilibrata.

Comentarii

comments

Standard

9 gânduri despre „In cautarea echilibrului

  1. Elena zice:

    Neata Luca!
    Viata mea in momentul de fata este chiar un haos. Vreau sa fac o multime de lucruri, dar imi este greu sa le duc la bun sfarsit.
    Cursuri la care sunt inscrisa, 2 copii, sotul( care inca a ramas un copil ), casa, eu, dezvoltarea unor planuri de a face un venit propriu etc.
    Stii, citindu-ti articopul, m-ai motivat ca de obicei.
    Mi-am luat agenda si am inceput sa-mi planific saptamana si nu ziua( cand imi planificam ziua rezulta o lista lunga care mi se parea plictisitoare, nu ma motiva cu nimic).
    Iti multumesc ca existi.
    Toate cele bune si distractie placuta!

  2. Luca Dezmir zice:

    Elena,

    te inteleg foarte bine 🙂
    multe din problemele pe care le avem, noi, „cei ocupati”, vin din managementul ineficient al timpului. cand ne dam seama de asta, rezolvam si problema managementului si devenim foarte eficienti.
    ulterior, dupa ce devenim eficienti, ne dam seama cat suntem de ocupati! atunci e momentul sa facem ordine in prioritati si sa ne restructuram programul. asta am facut eu.
    admir deosebit de mult femeile cu initiativa, care „duc casa in spate”, au timp de copii, se ocupa de sot, de profesiunea lor si de dezvoltarea lor personala. este un efort imens si toate elementelele pe care le-am enumerat sunt foarte importante.
    cel mai greu e sa mentii echilibrul intre ele…

  3. sebi zice:

    salut luca,stii ce ma enerveaza foarte mult la oameni? faptul ca au dreptate,cum e si in cazul tau.
    imi place cum scrii,m-am abonat mai demult si reusesc printre picaturi sa mai citesc seara citeva rinduri scrise de tine ,dupa care vine iarasi tumultul problemelor.
    viata mea e sustinuta 95% de sotia mea care duce acel procent in spate incepind cu rate,datorii,copil,masine,etc .
    lucrez in distributie si de luni dimineata pina vineri seara ,apoi simbata pine pe la 14, sunt absent din viata lor,deci vin in WEEK END PENTRU A-MI REINNOI VIZA DE SOT ,cum ti se pare?
    intr-o seara pe la 10 ma suna sotia si fara sa-mi spuna ceva , aud fluturasul meu(fetita mea ) plingind in hohote si spunind ca-i este dor de mine si cind ajung acasa.
    ce raspuns sai dau? cred car trebui sa cautam bucuriile vietii in lucruri simple, cum e si viata noastra dar pe care noi o complicam.
    deja am scris prea mult si trebuie sa revin la realitatea cruda si sa muncim pentru bani sa ridicam societatea romaneasca pe noi culmi…………
    am inceput sa delirez
    merci si complimente, si inca o data nu uita ca ma enervezi
    succesuri nebanuite iti doresc si o zi buna

  4. Luca Dezmir zice:

    Sebi,

    aici e imensa tragedie, cea prin care treci tu, cea prin care am trecut si eu la inceputul carierei de medic, cea prin care trec sute de mii de romani: desi muncesc pe branci, de dimineata pana seara, deabia reusesc sa supravietuiasca financiar, dar in acelasi timp pierd micile bucurii ale vietii, care, de fapt, ne fac sa fim umani.
    inteleg aceasta tragedie si faptul ca cei care o traiesc sunt, de multe ori, prinsi intr-o capcana din care CRED ca nu pot scapa.
    mesajul meu este unul pozitiv: daca eu si altii am reusit, inseamna ca se poate, inseamna ca fiecare om care vrea si e dispus sa faca schimbarea, poate s-o faca. pentru aceasta e nevoie de sacrificii intense, pentru o perioada de timp, pentru ca ulterior sa se obtina un echilibru, pe care toti ni-l dorim de la viata.

  5. Valentin zice:

    Salutare.
    Ce am observat si eu este ca cea mai buna odihna si relaxare vin in urma unei activitati in aer liber. Chiar daca se spune ca obosesti facand un traseu pe munte sau daca mergi un drum lung pana la o balta pentru a pescui, insa cand te intorci de acolo parca esti alt om.
    In ultimul timp sunt probleme la locul de munca, proiectarile de constructii sunt in continuare rare si ma gandesc ce ar trebui sa fac pentru a nu ajunge intr-o perioada critica financiar.
    Incerc sa caut solutii, dar parca nu as incepe sa fac lucruri care sa ma priveze de o iesire in aer liber, o seara cu prietenii si o plimbare cu cei dragi.

    Frumos scris.
    Succes.

  6. mimi zice:

    Salve,
    Dificil de descris in cuvinte prin ce trec, desi pentru altii in situatia mea nu ar fi asa de greu. Nu toti suntem la fel , nu?
    In viata nu am facut niciodata ce mi-a placut, nu am un har de la Dumnezeu, in sfarsit urmez un destin cred , ca multi alti pamanteni.
    Doar ca nu mi-am pierdut speranta si caut mereu ceva care intazie sa apara.
    Desi am facut multe lucruri, constat ca nu mi-au ajutat la nimic, pentru ca am 50 de ani si nuam nici o multumire.
    Poate ca merita sa incerc ceva nou? sa fie ? ce ma sfatuiti/
    o zi buna!

  7. Luca Dezmir zice:

    Mimi,

    investitiile la bursa nu sunt pentru cei care vor sa iasa din problemele financiare, ci pentru cei care au bani suplimentari, pe care sa-i investeasca, bani pe care pot sa-i piarda, bani de care nu depinde supravietuirea lor financiara.
    sper ca raspunsul meu sa te ajute…

  8. Daniel zice:

    tocmai am terminat o vacanta de 5 saptamini sau mai bine spus o stacanta pentru ca mai mult am stat acasa. asta deoarece avem un bebe mic de care avem grija si am preferat sa nu-i deranjam prea mult confortul.. acum lucrez dupa un program destul de flexibil: o saptamina lucrez in strainatate apoi vinerea vin acasa si saptamina urmatoare lucrez de acasa.. tocmai am profitat de ultimele scaderi de pe bursa pentru a-mi consolida portofoliul. am in jur de 30 de ani si vreau ca la 40 de ani sa ating independenta financiara.. asta am visat de pe la 20 de ani cind am inceput sa citesc carti de dezvoltare personala si de investitii…

    viata mea acum e linistita si veniturile imi sunt mai mari decit niciodata dar mi-au trebuit 11 ani de munca asidua sa ajung aici… si inca acum e doar inceputul…totul e doar in mintea noastra, daca iti pui ceva in minte si incepi sa pui caramida dupa carmida dupa citiva ani de zile, ce ti-ai pus in minte va lua contur…

    Din pacate romanii vor ca totul sa sa intimple peste noapte… asa ce va nu e posibil… incepeti sa stringeti si sa investiti bani de tineri iar in 10, 20, 30 de ani veti face o avere… si nu uitati sa invatati despre investitii, cum sa faci bani si cum sa-i economisesti, iar aici site-ul ca cel de fata sunt foarte bune.

    O zi excelenta,
    Daniel

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.