Finante personale

Pe banii tai, ai drepturile tale!

, , 5 comentarii

Criza financiara pe care (inca) o traversam ne-a facut sa ne gandim de mai multe ori inainte de a lua o decizie de cumparare. Banii se castiga greu iar preturile, cel putin in ultimul timp, au inregistrat cresteri. De aceea, atunci cand cumparam un bun, fie ca e de uz zilnic sau de folosinta indelungata, ne asteptam ca acesta sa respecte anumite norme de calitate si „sa faca” ceea ce pretinde producatorul ca face.

Mai mult, odata cu intrarea in UE, normele legate de calitatea produselor vandute si de drepturile consumatorului au inregistrat o ridicare valorica, aliniindu-se la cele europene. Din pacate, multi dintre noi nu ne cunoastem aceste drepturi.

Indiferent daca e criza sau nu, indiferent daca suntem bogati si ne permite sa cumparam orice ne dorim sau daca avem probleme financiare si fiecare ban conteaza, aceste drepturi trebuie cunoscute si, mai ales, impuse cu forta (cu ajutorul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului ANPC), daca nu sunt respectate de catre comercianti.

Iata cateva dintre drepturile pe care le avem prin lege:

-doi ani garantie: inlocuirea sau reparatii gratuite pentru produsele defecte sau primirea banilor inapoi
produs cumparat pe internet, posta sau telefon: se poate returna in 10 zile, fara a da explicatii, comerciantul trebuie sa dea banii inapoi clientului
-daca dupa ce ati incheiat o asigurare auto si peste 2 zile ati gasit o oferta mai buna,  se poate anula contractul fara nici o penalizare
-in 14 zile poti anula un contract de servicii financiare sau un contract incheiat cu un agent de vanzare la domiciliu
-in cazul in care drepturile de mai sus nu sunt respectate, faceti o plangere oficiala la ANPC
Toate aceste drepturi si inca multe altele se gasesc in Manualul consumatorului, pe care va invit cu insistenta sa-l downloadatati  si sa-l studiati cu atentie.

Va propun sa vizionati o emisiune de analiza legata de acest subiect, care a fost prezentata la TVR1, avand ca invitat pe avocatul Gheorghe Piperea, cunoscut pentru apararea drepturilor clientilor in legatura cu OUG50, despre care am mai scris in Milionar.

Puteti viziona emisiunea in cadrul articolului de pe site-ul TVR, puteti dowloada fisierul video de aici sau sa vizionati emisiunea cu ajutorul playerului din acest articol.

Comentarii

comments

Standard

5 gânduri despre „Pe banii tai, ai drepturile tale!

  1. stefan zice:

    Am cumparat acum cateva zile un incarcator de telefon. Pe certificatul de garantie scrie ca are garantie doar 6 luni. Cumva e ilegal si sunt obligati sa imi ofere garantie 2 ani?

  2. Este bine ca ele sunt facand un 2 an garantie obligatorii. Aceasta va ajuta la consumator pe un lot. Nu exista nimic mai rau decit ideea de a cumpara ceva ca sa scoata sa fie aruncati.

  3. madalina zice:

    buna ziua. pe 1 iunie 2012,am cumparat pt baiatul meu ,o tricicleta, dintr-un magazin de jucarii constantean. la nici o luna, s-a stricat. am dus-o la reparat,inapoi in magazin. la inca o luna s-a stricat iarasi.am procedat la fel. acum, am dus-o pt a treia oara. mi se pare nedrept. as dori sa imi primesc banii pe ea. citeam pe undeva ca pot face o cerere de rambursare a banilor. este adevarat? cum si cui pot face asta? precizez si ca magazinul care mi-a vandut-o mi-a spus ca va incerca sa imi obtina banii pe ea.acum astept raspuns. ce e de facut? am dreptul sa fiu despagubita ?mersi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.