Finante personale

Cc: OUG 50: povestea continua

, , Lasa un comentariu

Acest articol a aparut ca guest post in portalul dedicat dezvoltarii personale, empower.ro

Despre OUG 50 am mai scris. In esenta, aceasta ordonanta de urgenta a guvernului dorea sa corecteze anumite practici bancare care au fost caracterizate drept „abuzive”. La vremea la care ele au fost in functionare, cel care dorea sa ia un credit trebuia sa le accepte, pentru ca ofertele bancare prezente pe piata erau extrem de asemanatoare. Cu alte cuvinte, trebuia sa accepti conditiile puse de banca, sau sa nu iei credite.

OUG 50 dorea sa corecteze aspectele de acest gen. Clientii au reactionat pozitiv, inundand ANPC-ul cu sesizari si reclamatii si organizandu-se pentru a declansa procese in grup, contra bancilor.

Marul discordiei a fost reprezentat de faptul ca OUG 50 se refera si la creditele deja in derulare, initiativa care este cu doua taisuri. In principiu e pozitiv sa indepartezi o greseala, dar pe de alta parte, un contract in derulare nu ar trebui sa fie modificat prin interventia unui tert, mai puternic. Aceasta este regula, cel putin in teorie.

Evident, bancile au reactionat.  A inceput un lobby puternic, cu amenintari mai mult sau mai putin voalate, care au vorbit chiar de retragerea de pe piata romaneasca a unor puternice banci straine.  In plus, s-a vorbit „pe la colturi” ca unul dintre acordurile secrete, la acordarea banilor de catre FMI, a fost cel prin care guvernul sa renunte la aplicarea retroactiva a OUG 50.

Pentru modificarea Ordonantei, s-au realizat dezbateri in  Comisia de Buget-Finante. Interesant de remarcat este faptul ca, la un moment dat, aceasta comisie era sub controlul opozitie. Pentru ca PDL sa se asigure ca va obtine trecerea legii „asa cum trebuie”, au suplimentat numarul membrilor cu 4, din care 3 au fost ai PDL, aducand majoritatea puterii in acest organism.

Evident, modificarile au trecut in forma dorita de banci, mai intai in Comisia Buget-Finante. Urmeaza dezbaterea in plenul camerei Deputeatilor, dar nu se intrevad schimbari ale votului.

Reactia analistilor economici, pe blogurile personale, a fost prompta. Cristian Dogaru este transant contra bancilor iar Dan Diaconu abordeaza o linie de echilibru, intre cererile clientilor si pozitia bancilor. Adevarul este undeva la mijloc, ca de obicei. Daca legea va trece in forma actuala, se va renunta la aplicarea retroactiva, ceea ce nemultumeste mii de clienti, care sperau sa-si reduca ratele si sa elimine comisioanele abuzive prezente in creditele lor. Pe de alta parte, in noua formula au fost introduse si elemente cerute de grupurile de clienti, plus alte cateva reglementari in favoarea acestora (detalii aici).

Evident, clientii si reprezentantii lor legali au declarat ca vor ataca decizia la Curtea Constitutionala. Cu alte cuvinte, batalia continua, dar parerea mea este ca „meciurile sunt facute”.  Echitatea ramane un concept care se decide la masa tratativelor, iar cei mai puternici, ca de obicei, isi vor impune conditiile .

Surse:

Parlamentarii dau lovitura de gratie debitorilor, OUG 50 va fi in favoarea bancilor. Ce puteti face.

Fara partinire despre OUG50

ANPC: Avem mii de reclama?ii împortriva b?ncilor

2-3 b?nci amenin?? c? se retrag din România dac? OUG 50 se aplic? la creditele în derulare

OUG 50: Plus 4 membri în Comisie. Grupul PDL (pro-b?nci) devine majoritar

Comentarii

comments

Standard

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.