Finante personale

Cc: Un alt fel de educatie financiara: partea intaia

, , , , , Lasa un comentariu

Acest articol a aparut ca guest post in portalul dedicat dezvoltarii personale, empower.ro

Imagine:theswedish

In articolele anterioare am prezentat, poate nu atat de larg cum ar fi trebuit sau cum ar fi vrut unii cititori, capcanele pe care le realizeaza educatie financiara asa cum este ea facuta, de parinti, de institutiile bancare si de scoala. Pentru ca e nepotrivit sa distrugi ceva fara sa pui altceva in loc, va voi impartasi viziunea pe care o am, legata de un alt fel de educatie financiara, care sa nu semene a educatie, dar sa fie.

Am plecat de la constatarea general acceptata (in plus, subliniata de elevi) ca educatia financiara nu are nimic atractiv. Mai mult decat atat, e arida si plictisitoare. Intr-adevar, daca vrei sa faci educatie financiara in sistemul clasic, scriind manuale, care sa aiba explicatii seci, exemple fara sare si piper si teme pentru acasa, care te fac sa casti, nu vei avea nici o sansa in fata elevilor, mai ales daca ei sunt adolescenti.

E adevarat, educatia de finante personale trebuie inceputa devreme. Sunt specialisti care cred ca ea trebuie declansata din momentul in care copilul stie sa numere. Sunt de acord, dar subliniez ca educatia financiara trebuie intesificata la adolescenta. Cat priveste adolescenta, majoritatea observatorilor sunt de acord ca adolescentilor le plac sexul, distractiile si provocarile.

Personal, nu vad cum ai putea implica sexul in educatia financiara, altfel decat sa arati unui tanar adolescent ca daca ai bani, fetele sunt mai inclinate sa iti dea atentie. Cat priveste distractia si provocarile, lucrurile stau total altfel. Acestea pot deveni aliati „de nadejde” in incercarea de a „face loc” in mintea adolescentului pentru un subiect cum sunt finantele personale.

DISTRACTIE

Ideea mi-a venit intr-un moment cat se poate de inedit: o observam pe fiica mea cum se joaca „The Sims„, un single player (joc pentru o persoana) in care ai la dispozitie un personaj adult, care „traieste” intr-un mediu cat se poate de realist. In momentul in care iti iei personajul „in posesie”, primesti o suma de bani si trebuie sa faci ceva cu ei. Curand iti vei da seama ca personajul tau are nevoie de doua lucruri esentiale ca sa supravietuiasca: un adapost si hrana. Aici incep problemele.

Daca ii faci o casa mare, cu multe chestii scumpe in ea, vei ajunge sa nu mai ai bani, iar personajul moare de foame. Fie tii ceva bani deoparte pentru alimente, fie trimiti personajul sa se angajeze. In functie de slujba pe care o primeste, el va avea un salar.

Problemele nu se opresc aici. Daca personajul tau chefuieste toata noapte, a doua zi nu se va scula la timp, intarzie la servici, e dat afara si iar nu are bani. In curand moare de foame.  Asta imi explica intr-o zi fata mea, ca fusese cu  personajul ei  prin padure, toata noaptea, in cautarea cainelui ei care se pierduse, iar a doua zi intarziase la servici si fusese data afara. Nu ea, ci fata din joc.

Nu gasesc o cale mai potrivita pentru a invata un adolescent despre provocarile financiare pe care ti le rezerva viata. Trebuie sa ai un acoperis deasupra capului, trebuie sa mananci, trebuie sa ai timp liber. Toate se platesc cu bani, iar banii nu cad din cer. In plus, daca ai o relatie intima sau esti casatorit, poate apare un copil si, dintr-o data, lucrurile se complica si mai mult. Mama nu va lucra (deci bani in minus) iar copilul are necesitati speciale (deci bani in plus).

Si uite asa, cu ajutorul unui joc pe computer sau pe o consola de jocuri, un tanar invata elementele de baza ale finantelor personale. Sunt sigur ca succesul nebun la adolescenti al „The Sims” nu se datoreaza acestor element, ci mai mult realismului si posibilitatii de a face orice cu personajul, inclusiv in a-l implica in relatii amoroase, chiar si cu extrateresti (ciudat, dar ai si o asemenea optiune in joc…).

PROVOCARE

Adolescenta este varsta provocarilor, in care descoperi viata, realitatea si limitele tale. Este varsta in care crezi ca poti sa muti muntii din loc, in care esti convins ca totul e posibil. Din pacate pierdem aceste sentimente cu timpul, bombardati de negativismul parintilor in special si al adultilor in general, timorati de esecurile inevitabile pe care ni le scoate in fata viata.

Adolescentii vor sa-si cunoasca limitele si sa le depaseasca. Aici se afla explicatia pentru care aceasta varsta este cea in care se incearca sporturile extreme, in care teribilismul este in floare, in care adolescentul vrea sa iasa „in fata” cu orice pret. El doreste sa experimenteze si este gata oricand sa raspunda la provocari. Mai ales asa zisa Generatie Y, cea nascuta dupa 1982, se incadreaza in acest tipar psihologic.

O asemenea caracteristica de personalitate face inutila orice metoda de invatare clasica. Nici nu ma mira faptul ca in ultimii 10-15 ani, profesorii nu mai fac fata nastrusniciilor pe care Generatia Y le „ofera pe tava”.  Tinerii arata o larga paleta de comportamente, de la nelinistea si forfota din ore, la partidele de streaptease facute pe catedra, filmate si puse pe youtube. Ei cauta provocarea cu lumanarea, iar profesorii de azi, cu mici exceptii, nu sunt in stare sa le-o ofere.

ORICE PROBLEMA POATE DEVENI O OPORTUNITATE

Acest citat este unul din favoritele mele. In loc sa incercam sa supresam aceste tipuri de comportamente la tineri, ar fi mai potrivit sa le folosim in scop educativ, sa luam energia fantastica pe care  tinerii o au si doresc sa si-o consume si s-o transformam in ceva creativ.

Am ales sa fac aceasta introducere prelungita, pentru ca propunerile mele in domeniul educatiei financiara sa fie intelese cat mai bine. In articolul viitor voi prezenta la concret cele mai importante directii in care ar trebui sa se concentreze efortul educativ.

Comentarii

comments

Standard

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.