Finante personale

Ce este viata frugala

5 comentarii

Putem trai mai bine cu bani mai putini? Putem ajunge sa facem tot ce ne dorim, fara a cheltui o avere?

Daca citesti acest articol inseamna ca te intereseaza deja cum ai putea sa economisesti bani, fara a te abtine de la lucrurile care iti fac placere. Este cea mai buna atitudine pe careo  poti avea acum. Cu totii resimtim criza, iar asteptarile de redresare nu sunt deloc optimiste. Cu toate acestea, viata este acum – nu putem amana la nesfarsit lucrurile care ne dau satisfactii sau ne ajuta sa traim mai bine.

Stilul de viata frugala este o lectie valoroasa insusita pe timpul crizei financiare. Dar ce inseamna mai exact? Din pacate, in DEX Online nu am gasit decat o referire  la hrana frugala, modesta. Nici site-urile aferente nu sunt mai generoase pe acest subiect. Am cautat in engleza si iata ce am gasit: “practising economy; living without waste; thrifty”. Deci stilul de viata frugal este economicos, chibzuit, bine administrat, evita risipa.

Stilul de viata frugal presupune un management inteligent al banilor. Cand stii cati bani ai in banca, cat costa sa-ti platesti facturile, poti incepe sa iei decizii mai bune despre cum sa-ti cheltui banii. Iti poti permite luna aceasta perechea aceea de pantofi? E momentul acum sa-ti iei masina? Punandu-ti la punct un buget frugal, vei sti exact ce iti permiti dar mai ales ce nu-ti permiti.

Stilul de viata frugal presupune sa cheltui inteligent. Dispunand de o radiografie a bugetului tau, vei incepe sa fii mai chibzuit cu ceea ce cheltuiesti. Cat costa o paine? Aceasta era intrebarea capcana intr-una din campanii electorale, dar de ce nu, ni se aplica si noua. Vei incepe sa cauti cele mai bune oferte, nu te mai entuziasmezi la fiecare aparitiei a noului iPhone, si sa pui in balanta raportul calitate –pret, mai des.

Stilul de viata frugal iti solicita creativitatea. Cum pot calatori mai mult pe aceiasi bani? Cum pot  sa-mi platesc creditele mai usor si mai repede? Cum pot manca paella fara sa platesc o avere la restaurant? Viata frugala ne stimuleaza sa iesim din rutina, sa ne descoperim descoperi hobby-uri, si sa facem toate acele lucruri pe care le amanam demult. Toate astea prin folosirea creativitatii si descoperirea mijloacele economice de a le realiza.

De ce sa traim frugal? Pentru ca e funny! Si sexi! Eu practic acest stil de mai bine de un an de zile si iti spun ca ma bucur de viata mai mult ca niciodata. Viata nu e o insiruire de sarcini si acumulari lipsite de satisfactii . Informandu-te corect si folosindu-ti creativitatea, viata frugala presupune sa descoperi ce iti place si sa pui in practica.

Iti propun, ca pe parcursul acestor articole, sa descoperim impreuna stilul de viata frugal si modul in care acesta ne poate imbogati viata. Cu putina economie si creativitate poti sa-ti construiesti viata dorita.

Comentarii

comments

Standard

5 gânduri despre „Ce este viata frugala

  1. Marton zice:

    Ce ar fi sa incerci sa cistigi mai mult? Asta ca sa nu te mai autopacalesti ca saracia e sexi?(fireste, cumpatarea si economia sunt ok)

  2. Eu cred ca nu ai inteles conceptul. A trai frugal nu e opusul unor castiguri mai mari.
    Ideea e ca si atunci cand ai foarte multi bani (si cand nu ai), un stil de viata frugal poate fi mai satisfacator decat unul excesiv. Iti aduce echilibru in viata, apreciezi lucrurile cu adevarat importante (viata, sanatatea, familia, prietenii), iti cauti satisfactia in petrecerea placuta a timpului, nu drogandu-te cu cumparaturi tot mai multe si inutile.
    Idiferent cati bani faci, nu e smart deloc sa arunci cu ei aiurea.
    De ce crezi ca vezi o gramada de oameni bogati care si-au sfarsit viata in alcool, droguri, acciente de masina, etc.
    Eu as zice ca e chiar mai important sa incerci sa traiesti frgal atunci cand ai bani multi.

    Cateva cuvinte referitor la ceea ce ziceai, si anume „sa incerci sa castigi mai multi bani”. Ideea evident e buna, dar nu uita ca deseori facem un schimb de timp contra bani. Si cum timpul nostru e finit, uneori poate e mai bine sa alegi sa-l petreci cu familia, cu prietenii, cu o carte buna sau un film bun, ocupandu-te de pasiunile tale. Si aici poate ajuta un stil de viata frugal. Unul excesiv iti va spune sa iti iei o casa mare (mai mare decat ai nevoie), o masina scumpa pentru impresionare, un telefon nou tot la cateva luni. Totul e ok daca ai suficient de multi bani, dar daca trebuie sa iti „vinzi” tot timpul pentru a le obtine, s-ar putea sa nu mai ai pe nimeni alaturi sa te bucuri de ele. Si asta e o chestie mult mai trista decat sa nu ajungi sa le ai niciodata.

  3. razv zice:

    Ciudat unde ai vazut tu ca in acest articol s-ar sustine saracia e sexy. Sau ca ar reiesi de undeva ideea asta …
    Cred ca e bine sa reamintesc ca inainte de a posta comentarii e absolut obligatoriu si de bun-simt sa citesti articolul.

    Dimpotriva, e vorba despre „frugalitate” care, privita indeaproape, inseamna, intr-adevar, iesire din rutina, originalitate, creativitate.
    Felicitari milionarului, pentru acest post si, in general, pentru ideile pe care le promoveaza pe blog.

  4. Mara Ababei zice:

    Marton@ a trai frugal si a castiga mai multi bani nu se exclud, din punctul meu de vedere, dimpotriva chiar.Iar saracia e o stare de spirit, si eu nu ma simt saraca. 🙂

    Razv si Adi au inteles foarte bine acest lucru. Multumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.