Finante personale

Forta economiilor: dobanda compusa

, , 3 comentarii

In urma articolului Tigari, masini si  saracia la romani, care a stirnit discutii pe tema economisirii, am primit un interesant fisier excel de la un cititor al Milionarului, Dorin. Acest fisier permite calcularea fondurilor acumulate prin economisire si mentinerea banilor in banca.

Tehnica este urmatoarea:

  • in fiecare luna depui la banca o suma de bani pe care o economisesti
  • banii sunt tinuti in depozite cu capitalizare, cu reinnoire automata; aceasta inseamna ca la sfarsitul perioadei de ajungere la maturitate a depozitului, dobinda este adaugata la banii depusi initial iar depozitul este reinnoit  automat

Acest model produce o accelerare a sumei depuse prin fenomenul denumit compounding care s-ar putea traduce prin dobinda compusa.

Fisierul calculeaza dobanda compusa si suma din depozite, pe zece ani. In plus, listeaza doua grafice cu evolutia contului si evolutia dobinzii, de-a lungul anilor. Asa arata o parte din fisierul respectiv (pentru detalii dati click pe imagine):

explicatii Excel

Folosirea fisierului

  • descarcati fisierul de aici
  • deschideti fisierul cu Microsoft Office sau Open Office
  • pentru a modifica suma initiala depusa in cont, schimbati numarul din casuta indicata cu sageata verde
  • pentru a modifica dobinda anuala, schimbati numarul din casuta indicata cu sageata albastra
  • pentru a modifica suma depusa lunar, schimbati numarul din casuta indicata cu sageata rosie

Va invit sa va jucati cu acest fisier, modificand cifrele in functie  capacitatea voastra de a economisi banii. Veti vedea cum suma creste anual iar dobinda de asemenea. Puterea dobinzii compuse se accentueaza de-a lungul anilor, ea devenind tot mai mare pe masura trecerii timpului.

Ii multumesc lui Dorin si va invit sa-i vizitati site-ul, aflat la adresa piramidal.ro

Comentarii

comments

Standard

3 gânduri despre „Forta economiilor: dobanda compusa

  1. Luca Dezmir zice:

    in orice perioada economica in care inflatia nu e galopanta, a economisi bani este un lucru care te ajuta sa-ti imbunatatesti situatia financiara.
    in cazul in care vom intra intr-o perioada cu inflatie galopanta, cum predictioneaza unii specialisti, economisirea devine un fel de „pedalare in gol”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.