Finante personale

Cc: ‘Prima casa’ vs. ingeniozitatea romanului

, 3 comentarii

Acest articol a aparut ca si guest post in portalul dedicat dezvoltarii personale, empower.ro

Asistam acum citeva zile la o discutie intre doua persoane, adulti de virsta tinara (sub 30 de ani) in legatura cu programul ‘Prima casa’. Unul dintre ei ii explica celuilalt avantajele programului, din punctul de vedere al cumparatorului pus in situatia de a a-si achizitiona un apartament. Isi explica situatia financiara familiara, cum avea el impreuna cu sotia in jur de 900 de euro din salarii si ca isi vor putea permite sa ‘duca in spate’ o rata.

„Stii”, spune domnul in cauza, „programul este inspirat dintr-o chestie similara care se face in Austria, unde statul garanteaza asemenea credite. Daca nu mai poti sa-ti platesti creditul, statul ia casa iar tu ramai in continuare in ea, platind chirie, care oricum renteaza, pentru ca e mai mica decat rata in sine. E simplu, dupa cateva luni daca lucrurile merg prost fac si eu miscarea asta si devin chirias la stat, e mai sigur decit la particular si in plus, nu se stie, cum a vindut statul casele pe nimic la chiriasi in 1990 poate ne vinde si noua astea din ‘Prima casa’. ”

Nu pot sa nu recunosc un lucru: romanul are o inventivitate iesita din comun. Este in stare sa gaseasca solutii in functie de situatie, in asa fel incit sa fenteze cit mai mult si cit mai des statul, jucind pe teritoriul lui. Pina acum nu am auzit o asemenea ‘ipoteza de lucru’ prin presa sau prin blogurile analistilor pe care ii urmaresc, de aceea ma intreb daca nu cumva aceasta varianta este de fapt ideea ascunsa din spatele programului. Guvernul va atinge (cel putin ipotetic) noi nivele de popularitate in rindul electoratului roman, atit pentru cei care isi permit sa plateasca rata cit si pentru cei care nu vor putea. Amindoua categoriile isi vor aduce aminte ca premierul Boc „le-a dat casa”. Sincer sa fiu, nu stiu care dintre cele doua categorii vor fi cele mai avantajate.

Oricum, tot noi, ‘ceilalti’, vom plati pentru aceste manevre, pentru ca statul a intrat deja in hora, cu concursul Bancii Nationale, eliberind indirect e drept, primele halci din sumele necesare acestui program, printr-o manevra interesanta de reducere a dobanzii de referinta si a rezervelor minime obligatorii (detalii aici si aici).

Iar piesa nu s-a terminat. De fapt nici nu a inceput inca, deci ma asez confortabil in fotoliu si sint gata sa savurez reprezentatia.

Comentarii

comments

Standard

3 gânduri despre „Cc: ‘Prima casa’ vs. ingeniozitatea romanului

  1. Stefan Murgeanu zice:

    „Guvernul va atinge (cel putin ipotetic) noi nivele de popularitate in rindul electoratului roman”

    sa nu uitam ca vorbim de ~16000 de potentiali votanti, deci acea `popularitate` nu prea o vad… [chiar daca programul continua cativa ani]

    in schimb, daca da guverbul case de-a moaca la cateva mii de votanti, s-ar putea sa si-i ridice in cap pe milioanele care platesc pt asta

    succes 🙂

  2. Legolas zice:

    Sincer ramane de vazut ce casa le va da premierul Boc, pentru ca sutele de dosare care tot apar zilnic pe la televizor e doar publicitate electorala pentru ca trebuie sa fii foarte baftos sa ti se aprobe un astfel de cred.

  3. Pingback: Retrospectiva lunii August 2009 | Milionarul Mioritic ®

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.