Finante personale

Cc: Cum sa faci bani inca din adolescenta: Introducere

24 comentarii

Cuprinsul seriei Cum sa faci bani inca din adolescenta

  1. Cc: Cum sa faci bani inca din adolescenta: Introducere

Acest articol a aparut in site-ul Avantaj la start Online, dedicat dezvoltarii personale pentru adolescenti.

E foarte nasol si o stiu din experienta proprie (culmea, imi aduc aminte de adolescenta!):  sa fii adolescent si sa nu ai banii tai e nashpa.  Sigur, poate iti dau parintii ceva bani de buzunar, e posibil sa mai primesti ceva de la bunici, unii tineri au acces la alocatia de stat (atat cat e ea). Toate aceste surse de venit sunt O.K. pana la un punct, dar au doua probleme majore:

  1. nu sunt banii tai cu adevarat deci nu ai drepturi totale asupra lor
  2. sunt insuficienti pentru nevoile normale ale unui adolescent

ym1

Acesti doi ghimpi de care te impungi pe tot parcursul adolescentei iti creeaza o stare de tensiune interioara, chiar daca tu nu iti dai seama de ea. Cu atat mai mult cu cat nu o constientizezi, ea devine si mai periculoasa. Simti ca ceva nu este in ordine, iti dai seama ca esti suparat sau nervos pe ceva dar nu reusesti sa pui degetul pe rana. Lipsa banilor proprii reprezinta una din problemele trecute cu vederea in adolescenta.

O problema nerezolvata are talentul de a se transforma intr-o problema si mai mare, de asemenea nerezolvata. Cum spune una din legile lui Murphy

Lucrurile lasate singure, evolueaza din rau in mai rau.

Prima data trebuie sa recunosti ca ai o problema (lipsa banilor facuti de tine, in cantitati suficiente, in timpul adolescentei) si apoi sa-ti faci un plan ca sa o rezolvi. Urmatorul pas este sa treci la actiune. Esti gata sa citesti mai departe?

Cum sa faci bani inca din adolescenta

In primul rand trebuie sa te avertizez: citind aceste randuri, n-o sa gasesti ‘scheme secrete’, ‘planuri bomba’ cu care ‘dai lovitura” sau ‘dai un tun’. Nu e vorba de bani facuti pe internet, dand click aiurea pe bannere sau alte chestii de astea. E plin internetul de ele si dupa parerea mea nu fac cat o ceapa degerata. Cel putin, chiar si degerata, o ceapa poti s-o folosesti la ceva.

Cu toate acestea, la final, dupa ce vei citi toate capitolele, vei avea un plan clar, pe puncte, care iti va spune cu exactitate care sunt etapele si ce trebuie sa faci pentru a face bani inca din adolescenta. Desigur, detaliile planului le vei stabili chiar tu, pentru ca fiecare dintre noi este diferit si are alte visuri. Visul meu este sa invat cat mai multa lume cum se fac banii. Sunt sigur ca visul tau e altul si este cu siguranta mai important pentru tine, pentru ca este visul tau.

yw1

Ca atare, planul se va adapta visului (vom vorbi despre asta mai incolo). Dar vei avea un plan. Odata planul facut, trebuie sa-l pui in aplicare. Apoi sa-l modifici in functie de rezultate. Iti spun dinainte: vei face greseli, te vei poticni. E normal si e foarte important sa intelegi un lucru, pe care ti-l voi scrie separat:

Doar din greseli vei invata!

Ca atare, atunci cand ai gresit trebuie sa te bucuri, sa-ti zici: uite inca o ocazie din care voi invata, iar tot ce invat ma aduce mai aproape de visul meu.

Stiu ca suna foarte ciudat, pentru ca scoala te invata exact invers: daca gresesti esti penalizat. Iei o nota proasta, dupa doua note de acest gen profesorii iti pun eticheta ‘tampit’ si uite asa incep problemele. Trebuie sa uiti aceste lucruri si sa tratezi greselile altfel. Stiu ca iti e foarte greu, obisnuintele vechi sunt greu de inlocuit. Dar nu se poate altfel.

Ca atare, pregateste-te sa:

  • inveti care sunt liniile planului, plan testat de mine personal si care mi-a adus succesul din ziua de azi (nu vorbesc din auzite, numai din experienta personala)
  • sa adaptezi planul la personalitatea si visul tau
  • sa pui planul in aplicare
  • sa gresesti si sa inveti din greseli iar la fiecare greseala sa modifici planul pentru a-l face mai eficient
  • sa o iei de la capat (actiune-greseala-modificarea planului-actiune)
  • sa fii tot mai bun la indeplinirea planului (tot mai putine greseli)
  • sa culegi o groaza de bani care o sa vina de pe urma indeplinirii planului de actiune

Stiu, e diferit de chestiile auzite de la prieteni si de multe prostii care se afla in carti sau (mai ales) pe internet. Dar iti garantez ca daca urmezi pasii de mai sus vei fi un invingator, pentru ca acesti pasi i-am urmat si eu iar succesul pe care il traiesc astazi se datoreaza planului.

Nu te mai bat mult la cap pentru ca stiu, vrei sa faci bani. Doar un lucru iti mai spun: banii se fac in doua feluri (mari si late):

  1. muncind pentru altii
  2. muncind pentru tine

Desi majoritatea iti vor spune ca varianta 1 e mai sigura si mai convenabila, eu (ca de obicei) voi spune contrariul: fugi de a muncii pentru altii cum fuge dracul de tamaie. Pe de alta parte, iti recomand sa muncesti pentru altii, cel putin o luna, pentru a vedea ce nasol e. O experienta care e necesara, despre care voi vorbi in capitolul urmator.

Atat deocamdata. Pregateste-te pentru o calatorie interesanta, la sfarsitul careia vei stii mai multe despre cum se fac banii cu adevarat decat stiu multi oameni, poate chiar si parintii tai.

Sa pornim la drum!

Comentarii

comments

Standard

24 de gânduri despre „Cc: Cum sa faci bani inca din adolescenta: Introducere

  1. Concediaza-ti seful! zice:

    felicitari pentru articol

    imi doresc sa il fi citit acum 15-20 de ani, dar asta e, acum imi doresc sa il citeasca (si sa urmeze sfaturile) cat mai multi adolescenti

    succes 🙂

  2. Shasa cai zice:

    Stii ce se va intimpla daca ii spui copilului tau „fugi de a munci pentru altii ca dracu de tamaie”? O sa ajungi sa muncesti chiar tu pentru el.
    Exact cum oricine in orice meserie trebuie sa treaca printr-o ucenicie, asa si copilu trebe sa munceasca intai si pentru altcineva, sa vada cum e, ce inseamna disciplina, munca, punctualitatea si altele asemenea.
    Sau crezi ca un copil sare direct la stadiul de antreprenor? Sa fim seriosi.

  3. Luca zice:

    perfect adevarat!

    chiar ieri am scris capitolul trei din acest ebook (capitol care va apare pe Avantaj la start Online saptamana viitoare), in care se spune exact acelasi lucru: nu poti incepe decat de jos, trebuie sa fii angajat pentru ca sa stii cum este, pentru ca mai apoi, daca o sa ai angajati, sa stii ce sa pretinzi de la ei (detalii suplimentare in capitol)

    te-ai grabit un pic cu criticile 🙂

  4. Cristi zice:

    Perfect adevarat.
    Am 24 de ani , am muncit pentru altii 1 an(6 luni , la o firma , 3 la alta, 3 la alta), am vazut cum este,acum muncesc pentru mine. Sunt extrem de fericit ca am avut acces la informatie gen „dezvoltare personala”(intamplator) si ca astazi am un target foarte clar stabilit, cel putin pentru urmatorii 5 ani. Cati din cei care nu au avut acces la acest tip de informatie pot spune unde vor fi peste 5 ani, sau unde vor sa fie?!!..

    Cu stima,
    Cristi

  5. Pingback: Recenzie: Ghidul de finante personale pentru adolescenti | Milionarul Mioritic ®

  6. Pingback: Retrospectiva lunii Iulie 2009 | Milionarul Mioritic ®

  7. Mariana zice:

    Felicitari pentu articol !!!
    Ma bucur cand vad ca te preocupa sa-i inveti pe tineri . Mesajul tau eu incerc sa-l transmit de aproapr 10 ani. Stii cu ce ne vom alege ?
    Numarul celor care vor face diferenta dintre a face si aprimi bani in schimbul muncii ,va fi tot mai mare.

    SUCCES !

  8. eli zice:

    Felicitari pentru articol, ar fi bine daca mai multi tineri ar avea aceleasi aspiratii si ambitii. Din pacate, cei care reusesc nu prea isi dezvaluie tainele succesului lor, pentru a da un exemplu, am sa ma refer la cum poti face bani pe net…De obicei isi fac reclama cei cu sisteme piramidale, retete de vanzare cum poti face bani si fel de fel de aiureli, nimic concret in rest. Da, de facut se pot face bani,(mi s-a spus), insa nu este in interesul celor care si-au croit drum, sa dea mai departe. Tipic romanesc…vai, daca imi ia mancarea de la gura?…Sau, poate asa o fi…De aceea, cand citesc astfel de articole, ma gandesc ca este mare nevoie de deschizatori de drumuri,care sa starneasca interesul tinerilor. Iata, vin noi generatii de tineri care desi la scoala au in programa informatica, nu stiu mare lucru, si eu personal am incercat sa-mi impulsionez copiii sa incerce, insa mi-am sat seama ca ei sunt mai nestiutori ca mine, care, desi de doar 3-4 ani, incerc (cand prind putin timp liber),sa-i dau de cap calculatorului…Este un inceput de drum… As dori sa aflu mai multe, daca ma poate ajuta cineva cu mai multe informatii, de unde as putea sa ma informez, personal trebuie sa iau totul de la 0. Oricum felicitari pentru articole, am dori sa citim mai des despre aceste subiecte.

  9. elisabeta zice:

    Felicitari pentru acest articol ! nu mai am varsta adolescentei , dar tot pot invata ceva , si as putea sa-mi conving copii sa caute sa citeasca si sa invete .putem macar pentru ei , sa facem ceva ,ce scoala nu face .Am putea fi convingatori , instiintandu-i si orientandu-i spre aceste articole , si oameni care se preocupa cu adevarat de binele si succesul lor .Multumesc ,pentru ceea ce faceti!Mult succes in continuare ,de a ajunge sa educati pe acest drum cat mai multi ,tineri si mai putin tineri.

  10. Iconaru Nicolai zice:

    „Cum sa faci bani?”sau CUM SA TE SCHIMBI din ceea ce esti in CEL ce poate face bani ? Ce spune mentorul NOSTRU,R.Kiyosaki referitor la :A FI,A FACE,A AVEA ? Majoritatea oamenilor se concentreaza prea mult pe „a face”si „a avea”,uitand sau ignorandu-l pe „a fi” ,spre care ar trebui sa ne focalizam intreaga stradanie. CE AVEM, REZULTA DIN CE FACEM (din actiunile noastre)IAR,CE FACEM DEPINDE IN TOTALITATE DE CE SUNTEM.Ar fi prea simplu DOAR sa inveti O RETETA(care nu exista)pt.a face bani…”Descopera(diferentiaza) CE TE TINE PE LOC de CE TE IMPINGE inainte” Si ar mai fi ceva..! Majoritatea oamenilor ar dori sa afle mai intai,raspunsul la intrbarea „CUM”? ,inainte de a-si fi raspuns la intrebarea „DE CE” De ce vrei sa fii bogat? Domnule Luca D.nu aduc acest comentariu pt.altceva decat cu intentia directionarii corecte a celor care doresc sa devina OAMENI VALOROSI.” DACA TE CONCENTREZI NUMAI ASUPRA BANILOR,S-AR PUTEA SA NU AJUNGI NICAIERI” ” Oamenii sunt acolo unde sunt pt.ca acela este locul in care-si doresc cu adevarat sa se gaseasca,fie ca recunosc sau nu acest lucru.” (Earl Nightingale)

  11. Cosmin zice:

    Foarte tare comentariul ,puneti punctul pe I , felicitari di partea mea pentru comentariu si nu in ultimul rand pentru autorul articolului, va urmaresc de mult inca nu am citit cartile dv dar cu sigurant o so fac, numai bine tineti-o tot asa

  12. AfaceriOnline zice:

    Foarte bun articol.
    Mar fi ajutat mult daca i-l gaseam acum 5-6 ani.
    Sunt sigur ca va ajuta multi adolescenti sa faca bani.

  13. Luca,

    Felicitari pentru articol si in general pentru toata emulatia care o construiesti in jurul experientei tale.

    Totusi as vrea sa adaug un lucru esential. Societatea in care traim nu poate functiona daca toti ar merge pe urmele tale si ti-ar urma exemplul. Nu ar mai exista profesori decat daca si-ar face propria scoala on-line, nu ar mai putea zbura lumea cu avionul decat daca s-ar face fiecare pilot, nu ar mai exista conductori de tren, politisti, judecatori, cercetatori, doctori in spitale …..pentru ca ei lucreaza intr-o structura ca angajati si nu pot sa produca valoare ca niste cow-boy singuratici.
    Vad ca pe multe bloguri este pusa la zid munca pentru altii ca angajat si intr-o oarecare masura este corect indemnul mai ales in combinatie cu libertatea si pubertatea internetului. Dar daca cineva vrea sa se faca pompier sau doctor pe salvare si el chiar aduce valoare atunci trebuie sa invete meseria respectiva si apoi trebuie s ainvete arta de a se adapta la mediul lui de lucru cu sefi, subordonati colegi, reguli scrise si nescrise.

  14. Luca Dezmir zice:

    perfect de acord, Bogdan 🙂

    majoritatea oamenilor inclina spre statutul de angajat, pentru ca aceasta solutie ii avantajeaza. nici eu nici alte milioane de autori din domeniul educatiei nu ar fi de ajuns pentru a convinge toti oamenii sa devina freelanceri, specialisti independenti etc.
    e vorba doar de a oferi tinerilor sansa de a invata din adolescenta ca exista si alte variante (ceea ce scoala nu le prea ofera) pentru a alege in cunostinta de cauza.

  15. adrian zice:

    Am invatat o lectie dura si din experienta o spun ca ” Nu poti face omului bine cu forta ” fiecare isi are destinul sau , propria realitate in care traieste ,fiecare e manat de ceea ce crede ca poate sa faca.

  16. Elena zice:

    Faptul ca raspundeti celor ce v-au scris spune multe despre omul Luca Dezmir.De la oameni ca dumneavoastra chiar imi place sa invat!Numai bine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.