Finante personale

Cc: Bogat sau sarac?

, , , Un comentariu

Acest articol a aparut ca guest post in portalul dedicat dezvoltarii personale, empower.ro

E o intrebare pe care si-o pune fiecare om, referitor la altii sau la propria persoana.

Cind e vorba sa apreciem daca o persoana este bogata sau saraca, majoritatea dintre noi dau un raspuns similar cu cel al unui copil de sapte ani. Trebuie sa recunosc, si eu am fost in aceiasi postura, inainte de a incepe sa ma preocupe finantele personale.

De ce?

Pentru ca ne uitam la suprafata.
Daca vei intreba un copil, ce crede despre o persoana care are o casa mare si o masina scumpa, el va raspunde invariabil: „este bogat”.

Am fost invatati, de mici, sa apreciem valoarea financiara a persoanelor dupa opulenta pe care o afiseaza. E o greseala pe care nu ne-a corectat-o nimeni de-a lungul vietii. Iar aceasta abordare imi aduce aminte de o zicala a romanului:

Afara-i vopsit gardul, inauntru-i leopardul.

O casa mare, o masina tare, haine de firma si concedii scumpe inseamna doar un lucru: persoana (familia) cheltuie mult. Nu inseamna ca persoana (familia) este bogata.

Pentru a constata bogatia cuiva trebuie sa sapi mai adinc si, de multe ori, acest lucru nu e posibil. Pentru ca bogatia sau saracia  tine de situatia financiara iar informatiile de acest gen sint de cele mai multe ori confidentiale. Chiar daca pare un paradox, o persoana cu o casa mare si o masina cu muschi poate fi catalogata ca saraca daca acestea au fost cumparate cu credit.

Explicatia? O casa si o masina reprezinta cheltuieli si nu surse de venit. Fii atent la urmatoarea definitie:

O persoana este bogata daca are active ce produc  venituri care sint ca valoare de un numar de ori mai mari decit cheltuielile, pe o anumita durata de timp.

Cu alte cuvinte, nu numai ca au active, dar acestea produc un cash flow (flux de monetar) pozitiv mult mai mare decit cheltuielile.

Exemple de active: proprietati imobiliare (folosite pentru inchiriere), valori mobiliare (actiuni care platesc dividente), drepturile de proprietate intelectuala, afaceri…
Conform lui Kiyosaky, activele iti baga bani in buzunar.

Casa si masina nu sint active, ci pasive, adica iti scot banii din buzunar.

Daca ai o slujba buna, care iti permite o rata la o casa mare si inca o rata la o masina scumpa si in plus pe linga astea, poti sa-ti cumperi produse de firma si sa-ti faci concediile in destinatii scumpe, crezi ca esti bogat? Am o veste pentru tine: te inseli.

Esti bogat daca la toate cele de mai sus ai in plus active ce produc venituri (preferabil venit rezidual, care nu necesita sa muncesti pentru el) care sa depaseasca de multe ori toate cheltuielile enumerate mai sus.

Data viitoare, cind te vei intilni cu o persoana care se umfla in pene cu casa sau masina pe care si-a cumparat-o, intreaba-l de active si de cash flow-ul personal. Daca se uita la tine dubios, probabil ca nu ai de-a face cu o persoana bogata.

Aceste lucruri sint explicate mult mai bine decit mine de catre Robert Kiyosaki, intr-un video de prezentare al unui seminar de-al sau. Va invit sa-l vizionati.

Comentarii

comments

Standard

Un gând despre „Cc: Bogat sau sarac?

  1. Concediaza-ti seful! zice:

    ok,

    eu unul prefer bogat

    nu neaparat in sensul de a avea un purcoi de bani (as accepta si asta, dar nu asta urmaresc neaparat), ci in sensul de a detine cat mai multe active, in asa fel incat sa am permanent un cashflow pozitiv (cu bani venind spre mine) si venituri pasive cat mai consistente

    succes 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.