Finante personale

Cc: Cum sa faci bani cu Facebook

, , , Un comentariu

Acest articol a aparut ca si guest post in portalul dedicat dezvoltarii personale, empower.ro

Cind ma gindesc la Facebook ca unealta pentru a face bani, primul lucru pe care imi vine in minte este The Art of Contrary Thinking (Arta de a gindi pe dos) de Humphrey Bancroft Neill

Ce e Facebook?

Este o retea de socializare. Daca aceste cuvinte nu iti spun nimic nu e nici o problema. Acum jumatate de an nici eu nu stiam cu se ce maninca.

Mai pe intelesul tuturor, Facebook este un site in care iti creezi un cont iar prin acel cont interactionezi cu prietenii tai care au cont pe Facebook. Personal as spune ca Facebook este un LinkedIn pe steroizi (LinkedIn este un site in care poti sa-ti creezi un profil profesional, un fel de CV online).

Facebook este pentru distractie, cum o spun sondajele. Iar 150 de milioane de utilizatori (in ianuarie 2009) nu pot sa greseasca. Poti sa stai la chat cu prietenii, sa-ti afisezi ultimele fotografii pe care le-ai facut, sa dai un scurt mesaj despre ce faci in acel moment. Iti poti lista cartile si filmele favorite, pasiunile si domeniile de interes. Ce mai, este ca un mare panou in care te expui spre deliciul prietenilor.

facebook_clip

Dar Facebook inseamna mai ales spectacol gratuit, un fel de Big Brother on-line.  Iti vin permanent stiri postate de prietenii tai, afli imediat cind au incarcat ultimele fotografii (pe care  poti sa le comentezi), la ce grup s-au mai inscris, la ce fan club mai activeaza. Cu cit ai mai multi prieteni pe Facebook, cu atit ai un tablou mai vivace. Informatiile curg continuu, n-ai cum sa te plictisesti. Ideal pentru cei care n-au ce face,  care se plictisesc.

Desigur, pentru aceasta retea de socializare au aparut reguli de buna conduita, liste de shmekerii, alte liste de chestii pe care le poti face acolo. Si reversul medaliei: Facebook te expune enorm.

Un expert in securitatea informatiei a reusit sa sparga conturile bancare ale unor prieteni folosind informatiile pe care acestia le afisau pe Facebook. Nu i-au trebuit decit citeva minute. Acest lucru ar trebui sa fie un semnal de alarma pentru toata lumea. De aceea va recomand sa priviti cu atentie acest aspect si sa va setati cu atentie regulile referitoare la listarea de informatii de pe Facebook.

Facebook (iti) face bani

Cam atit, pe scurt despre dimensiunea de socializare gregara. Dar cum spuneam, Facebook poate deveni o mina de aur daca faci un exercitiu de „gindire pe dos”. Pai daca toata lumea folosete aceasta platforma pentru distractie, de ce sa n-o folosesti pentru business? Personal am 150 de milioane de motive.

Pentru ca Facebook este axat pe persoane si, mai ales, pentru ca nu este construit pentru afaceri (a se citi „firme”), il gasesc potrivit a deveni unealta ultima de construirea a unui brand personal. Impreuna cu un blog se sprijina reciproc si produc o crestere exponentiala. Nu am inceput sa-l folosesc decit de aproximativ o luna, inca ii descopar posibilitatile dar ce vad ma uimeste.

Facebook face mai mult decit sa creeze un brand. El iti stringe o baza de date cu oameni interesati de tine si de ceea ce faci, indiferent care este acest lucru. Ei sint viitorii tai clienti, pentru ca cel mai bun client este clientul care te cunoaste cel mai bine. Iar prin Facebook esti o carte deschisa.

Legat de acest lucru, Facebook creeaza senzatia de patrundere in intimitate. Poti sa intaresti aceasta senzatie, postind din timp in timp scurte mesaje descriind ce faci in acel moment. E ca si cum ai da voie prietenilor sa arunce o privire pe gaura cheii, in casa ta. E un peep show sub controlul tau, pentru ca tu decizi ce se afla, cit se afla si cind se afla.

Citesti de citva timp si nu ai intilnit nici un cuvint despre cum sa faci bani cu Facebook.  E o impresie gresita, pentru ca personal branding si lista de potential clienti sint doua dintre cele mai puternice unelte de marketing. Iar marketingul este pasul dinanintea vinzarii.

Facebook poate face multe alte chestii pentru tine. Te poate ajuta in productivitate, iti pune la dispozitie o seama de unelte specifice pentru business. Iata o lista de posibilitati:

  • poti adauga aplicatia Zoho pentru a edita documente de tip Office direct din contul de Facebook
  • foloseste aplicatia MyLists, in care iti faci liste de lucruri pe care trebuie sa le faci
  • aplicatia Files iti permite sa stochezi pina la 1 G de fisiere text, audio, video
  • creaza propriile canale media in format document, audio sau video cu SplashCast for Facebook
  • editeaza fotografii direct din facebook cu aplicatia Picnik
  • leaga contul tau de Picasa direct la Facebook
  • citeste-ti blogurile favorite cu MyRSS
  • cu Telephone poti sa suni, sa primesti sau sa trimiti voicemail (emailuri audio)
  • cu Slideshare poti sa-ti postezi prezentarile tale de business (fie ca e vorba de produse sau servicii)
  • CircleUp este o aplicatie cu ajutorul careia poti gestiona grupurile si evenimentele
  • poti organiza gratuit convorbiri in conferinta cu Free Conference Calls
  • Facebook Video iti permite sa incarci fisiere cu prezentari video
  • Testimonials este special contruit pentru a stringe parerile clientilor multumiti
  • Business Cards iti creeaza o carte de vizita, numai buna pentru a contine informatii introductive
  • iti poti conecta profilul LinkedIn (de care am vorbit mai inainte) direct la Facebook prin My LinkedIn Profile
  • What I Do este acel Big Brother de care iti vorbeam. Inainte de a incepe sa scriu acest articol pentru empower.ro, mi-am anuntat intentia pe Facebook. Cei care au cont pot sa confirme
  • mi-am legat inclusiv contul de Twitter la Facebook. In acest fel, link-urile pe care le propun, catre articole interesante pe care le citesc zilnic pe net, pot ajunge la reteaua mea de pe Facebook

Acestea sint doar citeva din aplicatiile care pot fi folosite. Nu exista limita in combinarea lor. Cu putina imaginatie poti realiza instrumente noi de marketing, cu ajutorul carora sa iti maresti credibilitatea si sa iti promovezi activitatea productiva care iti aduce un cistig financiar.

Nu pot sa inchei decit invitindu-va:

  • sa imi studiati profilul de pe LinkedIn
  • sa aruncati un ochi peste  linkurile care le propun zilnic prin Twitter
  • sa ma adaugati ca prieten pe Facebook

Daca nu aveti un cont de Facebook, acum este momentul sa vi-l faceti. Pentru distractie sau pentru bani.

Comentarii

comments

Standard

Un gând despre „Cc: Cum sa faci bani cu Facebook

  1. Concediaza-ti seful! zice:

    acum chiar ca ma vad nevoit sa studiez un pic potentialul facebook si sa ma folosesc de el

    multumesc, luca 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.