Finante personale

Despre criza, in varianta marxista…

, , 9 comentarii

Am primit acum citeva luni, din doua surse diferite, un email care se propaga viral prin internet. Se refera la cartea Dreptul de a fi lenes de Paul Lafargue.

Iata continutul mesajului, care este un scurt comentariu referitor la carte:

Este o carte scrisa in 1880 (sec. trecut, da, nu e o greseala !) si e mai actuala ca oricand. caci vorbeste pana si despre criza la care am ajuns azi…
Etapele SPIRALEI INFERNALE sunt pe scurt urmatoarele:
1.Muncim tot mai multe ore si producem tot mai mult ca sa castigam tot mai mult – asa ni se cere « ideologic » de catre societatea capitalista – ca doar marii industriasi/ patroni au nevoie de oameni « motivati » care sa le produca mai mult, sa se imbogateasca ei mai mult ; lenea nu e buna, din punctul lor de vedere caci nu muncim pentru ei si nu ne inregimentam sa le fie lor bine….
2. Produsele, la un moment dat, nu se mai vand, caci sunt prea multe, piata e saturata, iar oamenii nu mai au bani – salariile oferite de industriasi/ patroni nu sunt suficiente pentru a face fata tentatiei generate de produse ; intervine publicitatea care ne convinge sa cumparam
3. Suntem tentati de publicitate, vrem sa cumparam. muncim mai mult, sa castigam mai mult, sa ne permitem. Multi ne lasam tentati si facem si credite.
4. La un moment dat sunt atat de multe produse pe piata ca nu mai are cine le cumpare – dar spirala infernala continua : ca doar continuam sa muncim mai mult, ca sa ne platim creditele, si…sa consumam mai mult
5. Daca tot sunt dispusi din ce in ce mai multi oameni sa munceasca tot mai mult, de ce sa angajeze patronii 10 oameni in loc de 7, sau chiar 5, ca doar vor munci suficient cei 5 deja angajati, daca sunt bine prinsi in credite si dorinte de consum. Asa apare somajul ! Astfel, tot mai putini oameni muncesc tot mai mult, calitatea produselor/ serviciilor scade, dar nu conteaza pentru patron caci banii vin si asa. In ceea ce priveste somerii – este treaba lor !
6. Creditele sunt din ce in ce mai numeroase si mai mari caci cine intra in cercul lor iese greu
7. La un moment dat piata crapa: locuri de munca, credite, imobiliarul, totul pica.
Ei, noi ne aflam acum in acest al 7-lea moment.
E incredibil, dar acelasi autor ne explica faptul ca daca am munci mai putin fiecare dintre noi, am putea trai toti mai bine, somajul ar scadea – iar nivelul de viata al populatiei s-ar imbunatati. Dar nu ar mai castiga atat de mult patronii.

Parca nu e absurd ce spune omul asta. Si o spunea acum 123 de ani !!!

Pentru cei interesati de varianta completa, o puteti citi in engleza sau in franceza.

Daca te uiti cu atentie la adresa variantei in franceza, vezi ca apare in site-ul marxism.org

Tot in acelasi registru politic, iata ce „zice” Marx despre supercriza sistemului capitalist, intr-un citat vehiculat pe internet, ulterior dovedit a fi un fals:

Owners of capital will stimulate the working class to buy more and more of expensive goods, houses and technology, pushing them to take more and more expensive credits, until their debt becomes unbearable. The unpaid debt will lead to bankruptcy of banks, which will have to be nationalised, and the State will have to take the road which will eventually lead to communism (Das Kapital, 1867)

Detinatorii de capital vor stimula clasa muncitoare sa cumpere tot mai multe bunuri scumpe, case si tehnologie, impingindu-i sa ia tot mai multe credite scumpe, pina cind datoriile devin de nesuportat. Datoriile neplatite vor duce la falimentul bancilor, care vor trebui sa fie nationalizate, iar statul va fi obligat sa porneasca spre un drum care duce inevitabil la comunism.(Capitalul, 1867)

E adevarat, Marx se refera la aceste aspecte, cu diferite ocazii, pe tot cuprinsul Capitalului dar si in Manifestul partidului comunist, unde spune ca al cincilea pas spre statul comunist este „centralizarea creditului in miinile statului…” (sa nu uitam de nationalizarile care au avut loc  si care continua in sistemul bancar american). Interesant este ca aceasta tentativa de frauda intelectuala urmareste revitalizarea doctrinei marxiste pe fondul crizei mondiale.

Pe aceasta tema (Marx si criza economica  de azi) am citit un articol foarte interesant din Political Affairs Magazine, pe care vi-l recomand cu caldura.

Parerea mea?

Insasi faptul ca sint liber profesionist, antreprenor si investitor la bursa si in imobiliare spune clar optiunea mea. Pe de alta parte exista similitudini interesante intre predictiile socialistilor si comunistilor la sfirsitul anilor 1800 referitoare la caderea sistemului capitalist si situatia de azi.

Cred ca dupa recesiunea pe care o traim (care are semne clare de glisare spre depresiune) vom asista la modificari dramatice ale sistemului financiar, care va lua o noua infatisare. Aceasta nu va fi comunismul prezis de Marx ci altceva, un design gindit cu mult timp inainte de actuala criza.

Cum spunea David Icke, crizele apar pentru ca omenirea (adica noi toti) sa cerem de la structurile conducatoare (la prima vedere statul…) ajutor, protectie, moment in care ni se va prezenta solutia, cea pentru care a fost „lansata” criza.  Sint curios care va fi structura de functionare a planului Democratia 2.0

Suna a teoria conspiratiei? Posibil, dar imi place la nebunie un motto intilnit pe internet, care ar putea sa prefateze foarte bine ultima carte a lui Kiyosaki: Only conspiracy, no theory. (Doar conspiratie, nici vorba de teorie.)


Comentarii

comments

Standard

9 gânduri despre „Despre criza, in varianta marxista…

  1. titanium.fla zice:

    eu cred ca teoria conspiratiei e ca si teoria cu Dumnezeu, destul de greu de verificat amandoua, de fapt imposibil. Ce e sigur din punctul meu de vedere e ca omul „shi-o cere”, mai exact omul are tendintza sa nu ishi dea seama ce are pana nu pierde si din cand in cand parca simte nevoia sa dea democratia pe comunism dupa care sa i se faca rau si sa shi-o ceara inapoi, shi tot face asta in cicluri. nu se simte altfel bine.

    Cu lucratul mult, sunt de-acord :)) Au aparut calculatoarele ca sa ne ushureze viatza ? Prostii, au aparut ca sa ne-o complice si parca lucram si mai mult. ciudata specie si omu’ asta.

  2. Jules Verne zice:

    Ar mai putea exista o varianta, si anume ca toata lumea a mers orbeste pe calea capitalismului si acum nimeni nu stie ce sa faca sa iasa din criza… Sper totusi ca nu-i asa, mai bine socialism sau comunism decit haos si anarhie…Va rog, moguli sau masoni, scoateti o „theory”, ceva, sa iesim din marasm.

  3. Concediaza-ti seful! zice:

    capitalismul a mai trecut prin crize (de ex inainte de reformele sociale de dupa al 2-lea razboi mondial) si a suferit modificari

    va trece si prin criza asta si va suferi modificarile (a se citi adaptari/evolutie) de rigoare

    varianta ca statul sa gestioneze tot capitalul este oricum falimentara din start

    succes 🙂

  4. Luca zice:

    asta imi aminteste de zilele din timpul revolutiei, cind Iliescu era la televiziune si vorbea de „vidul de putere”. noi, ca fraierii, l-am crezut si i-am zis „ia, nene, puterea, sa ne scapi de vid (!)”
    cind colo, totul era regizat, lovitura de stat.

    nu cred ca „acum” e diferit de „atunci”. doar ca se realizeaza la o alta scara.

  5. Luca zice:

    ai dreptate in totalitate, criza va determina schimbari (modificari), directia modificarilor e cea care ma preocupa 🙁

  6. selfhelp zice:

    „Prostii, au aparut ca sa ne-o complice si parca lucram si mai mult. ciudata specie si omu’ asta.”

    oare lucram mai mult sau e doar o prejudecata?

    in ultimii 200 de ani orele de munca s-au injumatatit , calitatea vietii a crescut dramatic, si durata medie de viata s-a dublat.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Working_time

    offtopic: faptul ca se crede ca muncim mai mult decat in trecut, as putea face o asemanare cu mitul violentei – credem ca acum traim intr-o societate mai violenta decat in trecut.
    http://www.selfhelp.ro/2008/12/15/declinul-violentei-in-societate-tot-ce-stii-despre-violenta-este-gresit/

    PS: in loc sa ne plangem ca muncim prea mult, ar trebui sa se puna accent mai mult pe cat timp efectiv se munceste din totalul de ore muncite. Conform sutdiilor in medie se freaca menta in jur de 2 ore pe zi.
    http://www.salary.com/aboutus/layoutscripts/abtl_default.asp?tab=abt&cat=cat012&ser=ser041&part=Par485

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.