Finante personale

Cc: Un motiv pentru educatie financiara

, , 5 comentarii

Acest articol a aparut ca si guest post in portalul dedicat dezvoltarii personale, empower.ro

In urma cu citeva zile discutam cu o cunostinta despre situatia din economia de azi si despre credite. Imi spunea ca ii merge destul de bine la firma pe care o are (activeaza in domeniul serviciilor) si spera ca evolutia sa continue.

Stiam ca s-a mutat in urma cu citeva luni, intr-o casa pe care o cumparase cu credit ipotecar. Mi-a spus ca achitarea creditului e destul de problematica. Datorita situatiei actuale (scaderea valorii leului fata de dolar) a ajuns ca rata creditului sa creasca de la 4000 la 6000 de RON.

Am fost socat. O spunea cu relativ calm dar eu am calculat rapid ca trebuie sa achite cu 50% mai mult decit inainte, luna de luna. Mi-am adus aminte de romanii care au luat credite „la maxim”, in functie de un salar fix, romani care sint intr-o situatie deosebit de dificila. Cunostinta mea era avantajat de actuala situatie pozitiva de la firma dar la fel de bine, in viitor, lucrurile vor putea lua o directie in sens opus:  sa-i scada incasarile.

L-am intrebat ce va face daca vor fi probleme cu incasarile la mica afacere pe care o conducea. Mi-a spus ceva de genul „o sa vad eu”.

x   x   x

Ieri am primit un mesaj foarte interesant de la o cititoare a Milionarului Mioritic. Voi reproduce citeva pasaje semnificative din email:

Acum cateva luni am auzit intamplator de Robert Kiyosaki, am citit dupa aceea „Tata bogat,tata sarac” si „Cadranul banilor” si indraznesc sa spun ca dupa aceea nimic nu a mai fost la fel.  Dupa multe cautari am descoperit pe neasteptate „milionarul” (…). Vad ca cititorii dvs. nu sunt neaparat oameni cu probleme financiare ci mai degraba persoane care au cat de cat o situatie financiara pe care doresc sa o imbunatateasca. Eu fac parte din categoria celor multi si prosti, adica de ani buni muncesc pentru a-i face pe altii cu bani. Pana la Kiyosaki singura mea preocupare era sa fac bani pt. a-i arunca pe diverse lucruri de care eram ferm convinsa ca am nevoie. Majoritatea prietenilor mei inca fac acelasi lucru. Faptul ca niciunul dintre noi nu a beneficiat de o educatie financiara isi spune cuvantul. Suntem si noi de vina pt ca nu gandim si in acelasi timp este o realitate ca asa ne-am format: ideea era sa te inconjori de lucruri pt a demonstra ca „o duci bine”, chiar daca asta insemna sa te ingropi in imprumuturi. Asta am facut si eu, la ora asta am o gramada de datorii, bani din ce in ce mai putini si in privinta serviciului un viitor incert. Dar am si hotararea de a schimba ceva in aceasta stare de lucruri, de fapt schimbarea a inceput de cand l-am citit pe Kiyosaki. Nu am scapat inca de datorii, dar nu am adaugat altele noi, am inceput sa caut surse de venit alternative si sa nu mai traiesc asteptand numai ziua de salariu, caut sa ma informez in legatura cu orice mi-ar putea imbunatati situatia financiara si aplic ceea ce invat. Poate este tarziu dar poate nu este prea tarziu. Am patru copiii carora sper sa reusesc sa le ofer o educatie financiara spre a nu fi nevoiti sa invete din greseli asa cum fac eu acum.

Discutia pe care v-am relatat-o in prima parte a articolului si mesajul de mai sus au in comun un element relevant: ambele persoane au luat credite deosebit de mari, care le ingreuneaza bugetul personal.

In aceasta situatie sint o multime de oameni si aici nu vorbesc numai de Romania, dupa cum veti devea mai departe.

x   x   x

In urma cu doua saptamini am recomandat cititorilor Milionarului Mioritic o carte care, pentru o perioada scurta de timp, putea fi descarcata gratuit de pe internet. Este vorba despre 2009 Action Plan de Suze Orman.

Suze a mai facut un gest similar anult trecut, cind a lansat alta carte, de Valentine’s Day. Si atunci am reusit sa anunt cititorii blogului in timp util ( o carte a carui subiect era „finantele personale pentru femei”)

2009 Action Plan (Planul de actiune pentru 2009) se refera la masurile pe care ar trebui sa le ia persoanele sau familiile americane obisnuite, tinind cont de criza financiara din Statele Unite. Care este caracteristica acestor familii? Au contractat imprumuturi majore pentru toate elementele necesare vietii lor, incepind cu educatie (platirea facultatii) si terminind cu achizitionarea casei si a masinii, plus o multime de alte lucruri cumparate pe credit.

In aceasta perioada, in SUA somajul a ajuns la un nivel nemaintilnit in ultimii 26 de ani iar economia americana s-a contractat la nivelul atins in 1982. Ca urmare micile afaceri dau faliment si tot mai multi oameni ramin fara locuri de munca.

Majoritatea dintre acesti oameni… au credite la banci.

x   x   x

Dupa ce am propus spre lectura cartea lui Suze Orman, un cititor al Milionarului Mioritic m-a intrebat daca merita efortul de o citi, pentru ca autoarea se refera la situatia din America.

E adevarat, exista diferente mari intre modul in care isi cistiga, isi impart si isi cheltuie banii romanii si americanii (un subiect interesant pe care il voi trata intr-un articol ulterior). Cu toate acestea, Suze recomanda, asemeni tuturor specialistilor in finantele personale, citeva elemente care se pot aplica de catre orice cetatean al unei tari cu economie moderna (de tip vestic):

  • trebuie sa ai o evidenta clara a veniturilor si cheltuielilor, iar aceasta se poate face numai urmarind toate intrarile si iesirile din bugetul familiei. Autoarea propune un formular de urmarire a cheltuielilor. Puteti accesa „varianta romaneasca” daca descarcati gratuit Bazele finantelor personale
  • cheltuielile sint sectorul in care poti face cele mai rapide modificari. Mai multe capitole ale cartii sint destinate modului in care iti gestionezi cheltuielile
  • este foarte important sa te gindesti la vremurile grele, chiar daca acum esti in echilibru financiar. Trebuie sa-ti pui de-o parte un fond de siguranta care sa-ti asigure supravietuirea financiara pentru cel putin opt luni
  • poate cea mai importanta recomandare: incepe sa studiezi carti si articole despre finantele personale.

Revenind la situatia de la noi, trebuie sa recunosc ca aceste vremuri ciudate ne afecteaza diferit. Sint persoane care au fost concediate, sint persoane care si-au inchis micile afaceri dar in acelasi timp sint persoane care o duc bine din punct de vedere financiar.

Acestea din urma trebuie sa tina seama de una din legile cele mai importante care guverneaza realitatea in care traim: nimic nu este imuabil, totul se schimba. Chiar daca acum sint pe linia de plutire, s-ar putea ca miine sa nu mai fie.

Tuturor romanilor le recomand ca sa foloseasca situatia actuala ca un imbold pentru a incepe un studiu aprofundat in domeniul finantelor personale. Fie ca sinteti la ananghie, fie ca sinteti „pe plus”, e momentul sa intelegeti ca vremurile care vin s-ar putea sa fie si mai grele. Cititi, informati-va, faceti-va planuri pentru cazul unui dezastru financiar. In momentul in care acel dezastru va veni (daca va veni…) nu veti fi luati prin surprindere.

Veti cistiga de doua ori: prima data in momentul in care veti supravietui cu brio acestei perioade, a doua oara cind veti acumula experienta in domeniul gestionarii banilor, experienta care va va aduce un plus de acumulari atunci cind economia isi va reveni. Pentru ca la un moment dat va veni si acest moment. Personal nu il astept prea devreme…

Comentarii

comments

Standard

5 gânduri despre „Cc: Un motiv pentru educatie financiara

  1. Jules Verne zice:

    Foarte bun articol, elementul care a aparut pe neasteptate (pentru majoritatea) in viata celor cu venituri mari(care au luat si credite la fel de mari) a fost posibilitatea unui faliment al firmei detinute sau o instabilitate a locului de munca. Veniturile mari au dus la o atentie chiar mai mica la finante decit o faceau ceilalti, cu venituri medii sa zicem, criza lovindui pe toti in acelasi timp.
    Important e acum sa nu se mai ia si alte credite peste cele existente, in nici un caz nu va luati dupa presedinte care a zis sa mearga lumea la banci ca sunt bani…Hehe cita prostie si gargara…
    Inca ceva, nu luati niciodata credite ipotecare, nici cind econonmia isi va reveni(cind o fi si aia).

  2. titanium.fla zice:

    sau vrei sa zici nu ca nu iti doresti sa vina momentul prea devreme ci ca doar nu estimezi ca va veni prea devreme acel moment, in cazu asta nu astept un raspuns ca nici eu nu cred ca va veni prea repede.

  3. Concediaza-ti seful! zice:

    de cate ori am ocazia, atrag atentia asupra importantei pe care ar trebui s-o acordam educatiei si disciplinei financiare personale [ma rog, disciplina vine din educatie, dar sa nu filosofam prea mult]

    si incerc sa accentuez ca problemele nu vin de la sistem, banci, guvern, patroni, sefi sau illuminati, ci de la un factor simplu: EDUCATIA (de fapt, lipsa ei), in speta cea financiara

    multumesc 🙂

  4. Luca zice:

    este o concluzie personala bazata pe analizele si articolele pe care le-am citit de pe net. se vorbeste tot mai insistent ca actuala criza o sa tina mult, poate chiar 15 ani. adevarul este ca nimeni nu stie cu certitudine 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.