Carti, filme si evenimente

Cum sa mergi drept la tinta? – impresii

, , Un comentariu

Marti seara am fost la Cafepedia, la intalnirea „Cum sa mergi drept la tinta?” gazduita de Raluca Mohanu.

Intalnirea s-a desfasurat intr-o atmosfera placuta, relaxata, ca intre prieteni si mi-a lasat impresia unei seri reusite.

Bagajul de informatii transmis, precum si modul de prezentare a fost interesant si motivator.

Se observa usor ca Raluca este un trainer cu experienta, lucru reflectat pe deplin atat in organizarea cat si in modul de sustinere a seminarului. Mereu cu zambetul pe buze, a reusit sa-si transmita atitudinea pozitiva celor din auditoriu.

Obiectivele declarate ale intalnirii au fost:

1. cum sa-ti stabilesti, vizualizezi si traiesti obiectivele astfel incat sa ai o viata echilibrata;

2. cum sa parcurgi drumul de la stabilirea obiectivelor la atingerea lor;

3. cum sa iti mentii concentrarea asupra obiectivelor tale.

As spune ca, din punctul meu de vedere, intalnirea si-a atins toate cele 3 obiective, asa ca felicitari Raluca!

Desi debutul intalnirii mi s-a parut relativ greoi, pe masura ce participantii au fost angrenati in exercitii, nivelul energiei din sala a crescut, concomitent cu nivelul de comunicare intre participanti.

Personal, consider ca am suficienta experienta in stabilirea si atingerea obiectivelor, asa ca am fost placut surprins cand am descoperit noi unelte si metode in domeniu.

Spre exemplu, a fost pentru prima oara cand am facut cunostinta cu roata vietii (The Wheel of Life), un instrument simplu dar foarte puternic si foarte util in stabilirea domeniului vietii in care urmeaza sa-ti stabilesti obiectivele, un instrument care te ajuta sa raspunzi la intrebarea DE CE iti stabilesti un anumit obiectiv. Deseori ne concentram prea mult asupra lui CUM si uitam ca este raspunsul la intrebarea DE CE care ne motiveaza.

De ce este un instrument puternic si foarte util? Pentru ca porneste de la o metafora interesanta: viata este ca o roata. Daca este rotunda, se invarte usor, dar daca este „dezumflata” pe alocuri, daca e gaurita, este foarte probabil sa se invarta cu greutate si efort.

Ca sofer, stiu ca este indicat sa mergi cu rotile umflate si echilibrate, iar cand ai pana sa le vulcanizezi. Asa si cu roata vietii. Pentru redobandirea echilibrului este suficient sa „umfli” partile care strica forma rotunda a vietii.

Aplicand-o, roata vietii mi-a confirmat domeniile in care mi-am stabilit obiectivele personale pentru 2009, ceea ce mi-a crescut sentimentul de incredere in deciziile proprii. De obicei, schimbarile pe care ni le dorim fac parte din domeniile vietii de care nu suntem multumiti.

Mai multe informatii despre Roata vietii precum si cum arata ea, sunt prezentate chiar de Raluca in articolul „2009 – un an de viata rotunda!” publicat pe www.empower.ro.

O alta unealta folosita pe timpul seminarului a fost modelul GROW, util pentru identificarea a ceea CE iti doresti, adica pentru identificarea obiectivului. A stii ce iti doresti mai mult decat ce nu-ti doresti iti da directie si sens.

Urmand modelul GROW, treci prin mai multe etape:

Goal – identificarea si formularea obiectivului

Reality – ceea ce exista in prezent, realitatea

Options – brainstorming cu tema cum sa-ti atingi obiectivul, ce optiuni ai,  cum poti sa ajungi din locul unde te afli acum (Reality) la obiectivul tau (Goal)

Way forward – pasii de urmat dupa alegerea celei mai potrivite optiuni, planul pentru realizarea obiectivului

Am fost asa de incantat de acest instrument incat l-am aplicat a doua zi asupra obiectivelor mele deja stabilite. Rezultatul a constat in reorientarea si regandirea modalitatilor in care pot atinge unele din  obiectivele proprii prin alegerea unor cai mai potrivite (adica mai rapide/ profitabile/ usoare etc.).

Nu voi incerca o descriere a modelului GROW deoarece este mult prea bine prezentat de Raluca in articolul „Sa cresti mare… cu modelul GROW!„.

Nu in ultimul rand, as dori sa mentionez participantii, care, pe timpul exercitiilor, au dovedit o deschidere foarte mare in procesul de impartasire a ideilor si sentimentelor.

In concluzie, consider ca raportul castiguri vs. cheltuieli este mai mult decat profitabil si cred ca toate intalnirile din seria „Pasi pentru schimbare” respecta aceasta caracteristica.

Multumesc Luca, pentru generozitatea de a-mi oferi o invitatie la acest eveniment.

Comentarii

comments

Standard

Un gând despre „Cum sa mergi drept la tinta? – impresii

  1. Pingback: Intalnirile “Pasi pentru schimbare” - impresii  | Steps4Change.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.