Finante personale

Romani se intorc din „tarile calde”

, , 3 comentarii

Acum citeva luni am primit un email foarte interesant de la un cititor al blogul, care se afla in strainatate. A fost primul email care imi arata intentia unui roman de a se repatria dupa o lunga sedere peste granita si problemele pe care acesta le are de infruntat la intoarcerea in tara. Cu permisiunea dinsului voi reproduce schimbul nostru de emailuri:

Ma bucur de majoritatea mail-urilor primite de la dvs.
Traiesc in Italia de ceva timp (din ’92) si reprezinta o legatura cu Romania citirea lor.
Ma gindesc la o reintoarcere acasa dar as vrea sa fie folositoare.
Se merita un imprumut in € si cumparare de terenuri agricole?
E mai avantajos un imprumut cu dobinda variabila (caci ar trebui sa scada dobinda) sau fixa?
…………….
Ma gindeam sa deschid o pizzerie in Romania dar nu am banii. Am experienta (din ’92 fac munca asta in Italia)
Multumesc lui Dumnezeu pt tot ce mi-a dat.
Am nevoie de cel putin 50000€ pt o pizzerie si nu numai -caci am idei- sau un asociat cu cel putin 25000€ si sa fie productiv.
……………….
Am idei, experienta si vreau sa fiu util tarii mele de nastere dar doresc sa muncesc cu oameni care stiu ce e aia ‘MUNCA’.
Va multumesc pt raspunsul dvs.
Trecind peste aspectul deosebit de relevant al faptului ca romanii incep sa se intoarca acasa, cel mai probabil din cauza inrautatirii situatiei economice mondiale si implicit a celei europene, trebuie sa subliniez faptul ca mi-a fost deosebit de greu sa dau un sfat.
Multa lume se asteapta la o parere pertinenta. Ce pot eu sa ofer este o viziune personala urmata de recomandarea dublata de rugamintea ca fiecare sa analizeze situatia prin prisma propriilor teluri si prioritati. Eu nu pot sa gindesc in locul nimanui si nu am pretentia de a avea, cum se spune prea des, un glob de cristal in care sa vad viitorul.
Plecind de la aceasta premisa, iata ce i-am raspuns cititorului.
piata imobiliara o sa mai scada cel putin pina in toamna anului viitor. (nota: eram in 2008)iti recomand sa mai astepti daca vrei sa cumperi ceva.

cit despre a cumpara cu bani imprumutati, in momentul de fata, dupa scaderea ratingului romaniei de catre agentiile internationale de rating plus in general dupa inceputul crizei, a face imprumuturi e deosebit de riscant, pentru ca dobinzile sint enorme. platesti de 2-3 ori suma imprumutata, la un imprumut pe termen lung. nu recomand la nimeni sa ia bani cu imprumut, numai daca stie foarte bine ce face.

……………..
personal iti recomand sa faci lucruri in care ai experienta. deci ideea cu pizzeria mi se pare buna.
Va invit sa-mi spuneti daca dintre voi cunoasteti cazuri similare si modul in care cei care vor sa se intoarca in Romania abordeaza aceasta adevarata provocare: ce sa fac cu banii (atit de greu) obtinuti in timpul sederii instrainatate?


Comentarii

comments

Standard

3 gânduri despre „Romani se intorc din „tarile calde”

  1. LENCA Predici zice:

    Buna”Milionarule”
    Te rog sa-i dai adresa mea de email.
    Doresc sa-i sugerez unde poate gasi
    un raspuns la intrebarile lui.
    Nu am un blog pt. a ma contacta.
    Sa auzim doar de BINE!
    Cu stima
    LENCA PREDICI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.