Finante personale

Cc: De unde atita indiferenta?

, 11 comentarii

Acest articol a aparut ca si guest post in portalul dedicat dezvoltarii personale, empower.ro

Astazi am fost martorul unui eveniment care m-a marcat profund. Am asistat la o prelegere tinuta de un specialist in comunicare in fata a citorva zeci de profesori. A fost un eveniment organizat de directiunea unei scoli, cu scopul de a ajuta profesorii in munca lor cu elevii, pentru a le permite o mai buna transmitere a informatiei de la catedra la banca.

Inca de la inceputul expunerii, trainerul a fost intimpinat cu o atitudine rece, de respingere din partea celor mai multi profesori, care a culminat cu atacuri verbale mai mult sau mai putin voalate. In esenta i se reprosa din partea celor de la catedra, ajunsi acum in bancile spre care obisnuiau sa predea, ca nu e cazul sa le spuna lor, celor care au atita experienta, ce si cum sa faca.

In final, dupa ce a reusit cu abilitate sa domoleasca spiritele, speakerul si-a livrat prezentarea, reusind sa capteze interesul audientei.

Ce m-a frapat pe mine a fost asemanarea acestei situatii cu cazurile pe care le intilnesc eu in emailuri, discutii pe chat si forumuri si (mi s-a intimplat o data) a unui atac direct venit de pe un blog. Esenta era aceiasi: cum adica vii tu, un medic, sa ne inveti pe noi cum sa ne gestionam banii? Crezi ca sintem atit de prosti? Nu sintem in stare sa numaram un teanc de bani si sa le stim valoarea?

Exact ca in exemplu de mai sus, unde doar o mica parte din profesori au fost doritori sa primeasca informatii, marea majoritate a oamenilor au o atitudine superioara. Autosuficienta si supraevaluarea proprie e lege. Cu toate acestea, opt din zece angajati romani au luat credite de la banci, multi dintre ei „la maxim”, fara sa se gindeasca ce se intimpla daca vor avea probleme financiare, fara sa isi asigure solutii de rezerva pentru asemenea situatii. Uite a venit si criza, deja sint mii de oameni care au fost disponibilizati iar numarul va creste la anul.

Desigur,  exista persoane care vor sa stie mai mult. Cine sint ele?

  • aceia care sint in mod natural preocupati de a se dezvolta continuu pe plan personal, iar tu, pentru ca citesti articole pe empower.ro esti unul dintre ei
  • cei care „s-au ars” si sint nevoiti sa gaseasca o solutie pentru iesirea din falimentul financiar in care se afla (aceasta categorie va creste exponential in lunile si anii de criza care vin)

Din pacate, omul este o fiinta reactiva: de cele mai multe ori trece la actiune in urma unei nevoi iar actiunea este cu atit mai hotarita cu cit nevoia este mai mare. Nu sintem in stare sa invatam din greselile altora, nu avem inteligenta de a anticipa si de a ne pregati pentru „vremuri grele” cind acestea se aduna la orizont. Asteptam ca ele sa vina peste noi pentru a ne urni din zona de confort.

Pe voi, cei care cititi acest articol, ce v-a determinat sa cautati informatii despre finantele personale? Indiferent daca e vorba de un imbold interior sau un eveniment negativ, motivul exista. Mi-ar place sa stiu ce va face sa fiti diferiti fata de majoritatea: cei care se scalda intr-o indiferenta calduta, pina in momentul in care realitatea ii va trezi cu brutalitatea de care da dovada de fiecare data.

Comentarii

comments

Standard

11 gânduri despre „Cc: De unde atita indiferenta?

  1. LENCA Predici zice:

    Am observat dupa multe articole citite,nu doar in Milionarul Mioritic,
    o atitudne foarte ciudata a celor care faceau comentarii, adaugate textului pe care tocmai l-au citit.
    Mi se parea ceva de genul”hai sa-l combatem si pe asta” sau chiar dueluri scrise asupra comentariilor altor persoane.
    Probabil inca nu am invatat ca ceea ce spun altii este parerea lor despre acel subiect si ca trebuie respectata.
    Fiecare dintre noi ne vedem viata diferit fata de a semenilor nostri.
    UNora nu ne pace ca „surprizele vietii sa ne secere” si atunci cautam informatii care ne deschid orizonturi noi ale gandirii.
    Imi plac oamenii care reusesc in viata.Ei pot fi modele de urmat de multi dintre noi.
    Din motive financiare am acceptat sa cobor scara sociala.Fiica mea avea nevoie de suport material pt.definitivarea studiilor.
    Dar…Cei printre care lucrez vad lucrurile dintr-o perspectiva foarte sumbra si se lasa adanciti in ea.
    Si caut solutii pt. a face o schimbare a situatiei mele.Pur si simplu nu pot accepta ceea ce ma inconjoara.
    Am o varsta la care multi se tem de schimbari si totusi eu sunt decisa s-o fac.Imi ajung deja cei 7 ani pe care i-am petrecut in acest grup de oameni.Incerc sa-i inteleg si totusi nu reusesc.
    Ma deranjeaza atitudinea „iar face asta pe desteapta”desi eu am o atitudine foarte constructiva.La orice problema ,a mea sau a altora,incerc sa gasesc solutii,dar nici asta nu poate fi acceptat de cele cu care lucru.
    „Milionarule”,imi placesa-ti spun asa,si-o spun in mod admirativ,lasa-i pe altii sa aibe grija de”capra vecinului” pentru ca articolele tale merita citite.Ele sunt bazate pe o experienta proprie si aceasta este cea mai buna dovada ca daca vrei ceva cu adevarat reusesti.
    Iti doresc SUCCES in continuare,in special la scrierea cartii la care lucrezi acuma.
    Cu stima
    LENCA Predici

  2. LENCA Predici zice:

    Am revenit pt. ca mi-am amintit ceva care pe mine ma revolta cand fiica mea era liceeana:venea acasa si-mi sunea”mama ma plictisesc la scoala”.Si culmea nu era un caz singular pt. din discutiile cu alti parinti am constatat ca era o e „epidemie” cu urmari foarte grave in dezvoltarea lor sociala.Nici nu ma mir ca prefera sa-si petreaca orele,in care ar trebui sa fie la scoala,prin baruri etc.
    LENCA Predici

  3. Adrian zice:

    Personal, am considerat ca e bine sa ma instruiesc tocmai pentru a obtine randamente mai mari de pe urma economiilor si a vedea ce spun specialistii din domeniul financiar despre diverse metode de a investi.

    Am observat si eu ca exista o autosufienta si asta se plateste….scump. Mai ales acum, in aceste vremuri de criza.

    Cred ca o explicatie (globala?) ar fi ca oamenii prefera lucrurile cele mai simple: si este mai simplu sa faci un credit (cat timp iti ia?) decat sa economisesti o suma de bani (e plictisitor si cere ceva planning).

    Bafta si sper sa scrii articole din ce in ce mai frumoase si folositoare!

  4. Luca zice:

    sarut-mina, Lenca 🙂

    sint intru totul de acord cu tine. oamenii au tendinta sa judece in negru tot ce nu corespunde cu sistemul propriu de valori. trebuie sa ne obisnuim cu asta.

    celor care au o asemenea experienta le recomand sa-si schimbe cercul de cunoscuti si prieteni si sa treaca la relatii cu oameni care le impartasesc parerile despre lume si viata. e un pas greu de facut dar unul cu adevarat necesar, daca vrei sa progresezi.

  5. Cristian zice:

    Este primul comment pe care il scriu pe acest site, ceea ce inseamna ca articolele pe care le-am citit chiar mi-au placut , si au fost folositoare(in opinia mea)… De ce ma intereseaza domeniul dezvoltarii personale, investitiile, businessul?…Raspunsul este pentru ca ma intereseaza bunastarea si fericirea mea. Vreau ca in viata aceasta (pe care sunt fericit ca am primit-o) sa fac tot ceea ce pot face si ceea ce imi doresc. Si cum fericirea si satisfactia nu exista fara educatie(de orice fel) si fara bani, ma documentez cat pot de mult in mare parte din timpul meu liber. „” FELICITARILE MELE domnule Luca „”…

    De ce exista atata indiferenta?
    In opinia mea, lumea este atat de indiferenta fata de aceste lucruri pe care le promovati din urmatoarele motive(voi enumera doar 3) :
    1. Sunt mult prea bine ancorati in acest sistem complex, sistem care in opinia mea este implementat de la o varsta foarte frageda(acela ca „”ASA TREBUIE””)… Cand cineva(un parinte, un profesor, un angajator) nu stie raspunsul la o intrebare pe care i-o adresezi iti spune: „” Fa asa cum iti spun eu, pentru ca asa TREBUIE „”.
    Foarte putini au curajul sa ridici ancora de cateva sute de kg, cu care sunt ancorati in propriul sistem de valori si sa verifice cum stau cu adevarat lucrurile despre care se spune ca „” ASA TREBUIE SA FACI””
    2. Al doi-lea motiv pentru care oamenii nu se documenteaza despre aceste lucruri care probabil le-ar face viata mai buna si mai fericita este „FRICA de nou”.
    3. Al 3-lea lucru si cel mai important, probabil si cel mai trist, este faptul ca cei care nu se informeaza despre cum se pot schimba in >>mai bine, este faptul ca NU vor sa schimbe nimic…….
    De ce nu vor sa schimbe nimic? Din nou ideea de ancora isi face simtita prezenta…nu vor sa se schimbe din comoditate, din frica de nou, din frica ca vor descoperi ceva care poate nu le-ar conveni sa creada ca este adevarat, sau pur si simplu „pentru ca asa trebuie sa facem”…..
    -ne nastem, mergem la gradinita, la scoala, la facultate(optional), ne angajam , muncim pana la 65 de ani ca sa achitam ratele pentru casa si masina(nu mai vorbesc de taxe si impozite…) si pentru a le oferi un viitor copiilor nostri si probabil ca intr-un final(cazul fericit) murim ..fericiti(?!?!) de ceea ce am realizat in viata. Atat am fost programati sa facem(ca un program la masina de spalat)…..

    Cu deosebit respect,
    Cristian

  6. Gyorgy zice:

    Luca, poate ca ar trebui sa strangem randurile tocmai pentru faptul ca intram intr-o criza economico-financiara prelungita.
    Sa aratam tuturor pesimistilor ca se pot face investitii inspirate si in aceasta situatie.
    Sa incercam sa promovam cateva modele de succes ca sa spulberam ideile negativiste.
    Oameni de valoare in general stau deoparte de scena politica sau de cea economica pentru ca sunt prea ocupati cu munca lor.
    Foarte putini se implica in ceva concret asa ca tine.
    Trebuie facut ceva si sper sa nu prind scenariul acela apocaliptic prezentat de domnul Fluieras pe Empower.

  7. Luca zice:

    Cristian,

    ai prins esenta in citeva tuse scurte dar puternice. iar comparatia cu programul de la masina de spalat m-a dat pe spate 🙂 la modul pozitiv

  8. dorina zice:

    Este mare adevar in ceea ce a scris Cristian!
    Luca te citesc si te admir… mai e mult pana sa am curaj sa vin si cu pareri personale, dar ma regasesc in multe situatii descrise; sunt inca un bebelus la al treilea pas!
    FELICITARI LUCA! Te admir ca ai facut o munca titanica pt. cei saraci, care incercam sa supravietuim dintr-un salariu sau pensie!

  9. Spalarea pe creier ne face AUTOSUFICIENTI, si manipulabili. Inchistati intr-o zona de confort pe care o dorim a fi ETERNA, si intangibila, desi e artificiala si instabila. Apoi, cand apar schimbarile, fie ele si progrese necesare, sarim ca arsi, deoarece ne lipseste pregatirea, capacitatea de adaptare la SCHIMBARE. Care schimbare e prea rapida pentru mentalitatea noastra.

    Reticenta la schimbare e normala, provenim dintr-un sistem unde zeci de ani nu s-a schimbat nimic, si nici cei 23 de ani de tranzitie nu schimba decat pe ici pe colo cate ceva. Nu si vechea noastra mentalitate.

    Ne bazam pe stat, pe Guvern, si nu ne folosim decat 3% din potentialul propriu. Daca merge si asa… la ce m-as obosi?

    O tara de asitati sociali, de „pensionari”, jumatate cu varste de 50-60 de ani (desi salvarea sistemului de pensii sta exclusiv in ridicarea varstei de pensionare la cel putin 68 de ani!), de bugetari plini de credite, si cu scaunele tot mai instabile, de capsunari care isi fac case supradimensionate, ce raman apoi nelocuite.

    Iar lipsa educatiei financiare se observa doar privind in oglinda. Si cicatricele sunt deja prea mari. Cand de regula e prea tarziu. Abia atunci cautam solutii, si deschidem site-ul tau.

    Dar solutia e in INTERIORUL FIECARUIA. Doar acolo poate fi gasita, sub indrumarea profesionistilor adevarati.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.