Finante personale

Organizarea comunitatilor

, Lasa un comentariu

Cuprinsul seriei Supravietuirea in vremuri de criza

  1. Pentru a putea stabili o poteca a supravietuirii
  2. Nicu si Ion: doua modele de supravietuire in vremuri de criza
  3. Organizarea comunitatilor

Succesul unei comunitati depinde de organizare. Cele mai frumoase deziderate, cele mai nobile scopuri pot esua daca organizarea este proasta.

Numarul membrilor

Stiinta moderna, teoria retelelor a confirmat ceea ce stiau stramosii nostri. Numarul ideal al unui grup este in jur de zece. Nu mai mic de 8 si nu mai mare de 12. Un grup mai mic nu poate sa-si propuna scopuri mari, nu poate economisi resurse, este ineficienta. Un grup mai mare de 12 familii se poate farimita pe grupuri si grupulete de interese.

Conducerea

Alegerea conducatorului grupului este un element crucial. O alegere proasta poate duce la o mini dictatura, unde toti membri grupului sunt parazitati de conducatorul lor. De aceea membri grupului trebuie sa stabileasca cu exactitate mandatul conducatorului lor, sa gaseasca o limita a beneficiilor suplimentare ce-i revin conducatorului grupului, fiindca altfel repede se creaza disproportionalitati care iarasi duc la inechitati. In principiu conducatorul grupului trebuie sa fie membrul cel mai experimentat, care are calitati de conducator si poate pune interesele comunitatii pe care o conduce in fata intereselor personale. Fiindca se pot produce accidente, alegerea se poate dovedi proasta, membri grupului trebuie sa stabileasca de comun acord cazurile in care conducatorul grupului este schimbat, sanctiunile pentru cazul in care cel ales sa conduca isi urmareste interesele personale. In sociologie o astfel de conducere se numeste meritocratie. O organizare in care titlurile nu se mostenesc si scara sociala are si coboras nu numai urcus. Puterea corupe. De aceea trebuie tinuta in frau.

Legile comunitatilor

Grupul cunoaste cel mai bine conditiile in care actioneaza. De aceea grupul trebuie sa-si stabileasca propriile reguli de functionare, sanctiunile pentru abateri de la normele stabilite de comun acord. Principalul motiv al esecului eco comunitatilor este idealismul lor. Functioneaza anarhic, pornind de la prezumtia ca toti membri comunitatii sunt de buna credinta. Nu au mecanisme, reguli clare de excludere, de sanctionare a membrilor care nu respecta regulile stabilite in comun. Ceea ce a permis functionarea fara sincope a comunitatilor legilor satelor secuiesti erau aceste legi, reguli stabilite pe plan local, la nivelul comunitatilor. Era un sistem organizat de jos in sus si nu invers.

Binele comun

O comunitate poate fi eficienta numai daca pune binele comun in fata binelui individual. Ce inseamna asta? Inseamna de multe ori „sacrificii”. Nu scot tot profitul care imi revine pentru binele meu individual. Rezist tentatiei de a poseda lucruri, bunuri care imi satisfac nevoia de confort, dar seaca fondurile grupului. De exemplu este mai confortabil sa am masina de tuns iarba in curte, dar posesia individuala a unor bunuri care sunt folosite ocazional este o risipa de resurse. Resurse care pot fi dirijate pentru dezvoltarea grupului. Exemplele pot continua. Poate este mai fezabil ca grupul sa-si amenajeze o spalatorie cu doua masini de spalat performante, mese de calcat si uscatorie, decat sa posede fiecare o masina de spalat folosit saptamanal sau chiar de doua ori pe saptamina. In schimb daca nu sunt stabilite reguli clare de folosire (care familie in care zi si ora, obligativitatea curatirii aparatului, sanctiuni pentru cei care nu respecta  regulile stabilite de comun acord), nu se prevad sanctiuni pentru cei care nu respecta ceea ce s-a stabilit atunci foarte curand o initiativa frumoasa, fezabila se poate transforma intr-un cosmar cu spalatorie inundata ,masini de spalat distruse.

Aparare colectiva – Solidaritatea membrilor

O comunitate isi poate apara eficient interesele, drepturile numai daca toti membri grupului se apara unul pe celalalt, daca sunt solidari. Este cea mai eficienta forma de aparare a intereselor propri si a intereselor de grup.  Poate suna ciudat, dar chiar si bandele inspira teama, au o anumita „eficienta” fiindca membri lor se apara reciproc unu pe celalalt. Si desigur in cazul acestui exemplu  ataca in haita. In tara noastra aceasta aparare colectiva poate fi observata cel mai bine in comunitatile de romi. Ati vazut ce forte trebuiesc mobilizate pentru a putea penetra o astfel de comunitate prost organizata dar care actioneaza in comun? Acest principiu al apararii colective, al solidaritatii este valabil si pentru comunitati care au scopuri pasnice, care chiar isi apara dreptatea.

Scopuri comune

O comunitate se poate dezvolta numai daca isi stabileste scopuri, isi traseaza  directia de dezvoltare. Scopul unei comunitati trebuie sa fie dezvoltatrea si nu supravietuirea. Aici gresesc asa numitele scoli de supravietuire care au fost la moda un timp in SUA si acum, cu criza economica, asistam la o renastere a acestei miscari. Daca iti stabilesti ca scop numai supravietuirea atunci te pozitionezi la marginea prapastiei. Orice eveniment minor te poate impinge in prapastie. Un grup care isi stabileste scopuri comune, actioneaza coordonat in atingerea acestor scopuri este superior oricarei forme de technica de supravietuire individuala.

Disciplina

Un grup poate functiona la parametri optimi numai daca exista disciplina in interiorul grupului. Daca exista o ierarhie bine stabilita. Daca toti membri grupuli isi cunosc in amanuntime atributiile ce le revin. Daca exista o buna coordinare a activitatii membrilor grupului.

Respectul pentru cei din jur

Una din marile probleme ale grupurilor in general este ca se autodefinesc impotriva a ceva si nu pentru ceva. Este o identitate negativa care consuma energie  si resurse inutil. Eficienta maxima a grupului poate fi atinsa daca este interconectata cu grupuri care au o organizare similara.

Comentarii

comments

Standard

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.