Finante personale

Un raspuns pentru Radu

, , Un comentariu

Acest articol este un raspuns la comentariul lui Radu, care mi-a aruncat mingea la fileu, fata de textul lui Steve Pavlina, 10 reasons you should never get a job (10 motive pentru care nu trebuie sa te angajezi) care apare in DVD-ul din cadrul proiectului avantajlastar.net . Probabil a fost unul dintre putinii cititori care a facut efortul sa caute articolul pe Google.

Subiectul este enorm, e o imposibilitate sa il acoperi sau sa il sustii intr-un comentariu sau raspuns la un comentariu. M-am hotarit sa incropesc un articol pentru a-i raspunde lui Radu mai pe larg, dar subiectul merita o serie de articole. In cazul in care exista interes din partea cititorilor, o voi face.

Draga Radu,

Nu neg faptul ca Pavlina este (pe alocuri) patetic, uneori chiar „jignitor” la adresa celor care lucreaz pentru patron, iar asta este extraordinar de riscant (la urma-urmei, majoritatea dintrei noi sintem angajatii cuiva, deci, conform lui Pavlina, ne inscrie in rindul „unconscious animals”)

Cu toate acestea, eu cred cu tarie ca … sintem „unconscious animals” – animale inconstiente (majoritatea dintre noi – nici eu nu am fost altfel!), tocmai pentru ca sintem programati de societate pentru a deveni asta. Sa ma explic:

  • unconscious: programarea se face incepind cu parintii (care spun „invata bine, fa o facultate si ia-ti o slujba buna”) si terminind cu firmele de HR (care flutura termeni ca „angajatori de top” si  „munceste pentru o organizatie care iti permite sa te dezvolti”- o Doamne cite as avea sa spun despre falsitatea unora dintre head hunteri si ipocrizia unora dintre sefii de personal din multinationale!)
  • animals: sintem indemnati de catre parinti („intra si tu in rindul oamenilor, ia-ti un job, casatoreste-te si fa un copil”) apoi prin conditionare sociala si prin mass media spre satisfacerea exlusiva a nevoilor instinctuale (adapost (financiar), partener sexual (de viata), procreere), se pedaleaza pe sexualitate, stimularea instinctelor de cird si apartenenta la grup, consumatorism orb, nu se insista pe decizie constienta si autocunoastere, pe exprimarea esentei personalitatii.

De aici respingerea reflexa si persiflarea cind cineva apare cu un articol ca a lui Pavlina pentru ca, in anumite cercuri, se intelege puterea „subversiva” a unor asemenea idei.

Nu-i asa, e subversiv pentru societate si status-quo-ul actual, sa sustii ca nu e recomandabil sa fii angajat. Cine mai munceste in „fabrici” si „uzine”? Cine mai stringe recolta?

  1. cum spui tu, nu toata lumea poate sa fie investitor. Nu toata lumea vrea sa fie. Aici nu e vorba de a fi investitor, cit de a-ti deschide mintea spre ideea ca viata inseamna mai mult decit sa muncesti de la 9.00 la 17.00 si cu prelungiri pina la 21.00 , imbatindu-te cu apa rece (autojustificare) ca ai un salar bun si o pozitie „de top” intr-o multinationala, spre deosebire de „marea masa”
  2. intotdeauna vor exista oameni care prefera sa fie angajati (cu toate implicatiile, asumate constient). Lumea nu va colapsa pentru ca nu poate functiona daca toti vrem sa fim investitori (argument care o sa mai apara in justificari, pentru ca vine automat daca extrapolezi ideea)  ci pentru simplu fapt ca vor exista intotdeauna oameni doritori de a-si vinde munca (si viata) pentru bani
  3. Pavlina nu face apologia investitorului, din contra, spune ca trebuie sa contribui, dar sa te gindesti la moduri in care contributia ta sa se realizeze altfel decit ca angajat (in folosul tau personal). Prin exemplu sau (a fost antreprenor, deschizind o afacere cu software si apoi freelancer) arata ca se poate.

Textul a fost selectat pentru DVD tocmai pentru a soca si pentru a te face sa gindesti altfel decit vrea societatea sa te programeze. Dar cei mai socati vor fi adultii, mai ales cei care muncesc pentru salar, pentru ca ei sint cei vizati. Problema nu se pune daca esti prost pentru ca muncesti pentru salar, ci daca ai facut o decizie constienta cind ai ales sa fii angajat, sau doar ai urmat ce ti s-a spus acasa, reclama firmei de HR sau convenienta sociala. Textul lui Pavlina  aduce acest lucruri in atentie (poate nu in cel mai bun mod), subconstientul recunoaste importanta problemei dar in acelasi timp se revolta si incearca sa gaseasca justificari logice ale situatiei (daca nu sint muncitori, lumea se duce pe ripa).

In concluzie, Radu, tu esti deschizator  de drumuri. Sint sigur ca atacurile vor curge riu la adresa textelor selectate in DVD-ul avantajlastart.net  De aceea el se distribuie in scoli si nu in multinationale…

Comentarii

comments

Standard

Un gând despre „Un raspuns pentru Radu

  1. Luciana zice:

    Draga Luca, articolele tale, explicatiile tale ma ung la suflet, este o incantare sa le citesti, ai mare dreptate.
    Este gandirea erei in care traim.
    Eu sunt nascuta mai devreme :)), dar asa gandesc, asa fac si asa am indrumat baiatul meu.
    Este necesara o schimbare in mentalitatea umana, iar aceasta se face numai scapand de „frica de maine” pt. ca NOI traim AZI si ACUM.
    Ceea ce facem AZI si ACUM, fara frica ne aduce LIBERTATEA PERSONALA de maine. Daca-ti lipseste curajul sa incepi ai si incheiat deja! Singurul lucru pe care nu-l mai poti recupera este timpul pierdut!
    Iata cateva cugetari, cu siguranta le cunosti, dar …
    •Nu-ti fie teama ca inaintezi prea incet. Teme-te daca te opresti. (SUN TZU)
    •Un om poate avea totul neavand nimic si nimic avand totul. (EMINESCU)
    •Democratia este acea forma de guvernamant care i-a inlaturat de la putere pe cei multi si incompetenti, pentru a pune in locul lor pe cei putini si corupti. (G. B. SHAW.)
    •Sa iti traiesti viata ese ceva foarte rar. Majoritatea doar exista. (OSCAR WILDE)
    •Cand vezi un om bun, incearca sa-l imiti, cand vezi un om rau, analizeaza-te. (CONFUCIUS)
    •Numai dupa invidia altora iti dai seama de propria valoare. (T. Musatescu)
    Numai ganduri bune!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.