Finante personale

Cc: Economisirea vs. managementul cheltuielilor

, , 5 comentarii

Acest articol a aparut ca si guest post in portalul dedicat dezvoltarii personale, empower.ro

Economisire” suna a saracie. Asa crede majoritatea. E foarte greu sa schimbi o perceptie la nivel de societate. De aceea de acum inainte nu voi mai vorbi despre economisire. O sa introduc un termen nou: managementul cheltuielilor.

Ce fac eu este doar o cosmetizare. In esenta este vorba de acelasi lucru. Dar acest truc psihologic este mult mai puternic decat ati crede. Probabil ati auzit de Edward Louis Bernays. In timpul primului razboi mondial a fost angajat de guvernul american pentru a face… propaganda de razboi. Cand s-a terminat razboiul a vrut sa-si ofere serviciile catre companii. Insa termenul de “propaganda” speria pe toata lumea. Astfel a aparut prima firma de… public relations – relatii publice.

Deci managementul cheltuielilor, nu economisire!

O alta bariera psihologica legata de managementul cheltuielilor (vedeti, nu e vorba de economisire :) ) este perceptia ca trebuie “sa tai”, sa reduci ceva. O sa incerc sa va schimb aceasta obisnuinta mentala.

Intr-un articol anterior despre cheltuieli introduceam o alternativa eleganta la reducerea cheltuielilor: inlocuirea cu o varianta mai ieftina, fara a reduce calitatea. Este o solutie care ar trebui sa va intre in obisnuinta pentru ca poate face minuni in managementul cheltuielilor. De ce sa cheltui pe un lucru 100 de lei daca poti avea ceva la o calitate similara platind 50 de lei sau… primindu-l pe gratis?

Un exemplu (legat de gratis, pentru ca stiu ca va place!) este… apa plata.

Multa lume nu bea apa de la robinet. Cel putin in Timisoara, unde traiesc eu, apa din reteaua de apa potabila se poate bea dar are un gust neplacut, de clor. Oamenii rezolva aceasta problema consumand apa plata. Chiar daca Romania este una din tarile Europei cu cea mai ieftina apa plata de pe piata, cheltuiala se aduna. O familie de trei persoane consuma pana la cinci litri de apa potabila pe zi (daca adunam si apa folosita pentru gatit).

3 x 30 de zile = 90 litri
90 x 1 leu = 90 lei/luna pentru apa plata
(dar poate costa mai mult, in functie de brand)

Acum vine partea interesanta. Constienta de gustul apei potabile de la retea, primaria Timisoarei a facut un dar extraordinar cetatenilor: a forat zeci de fantani la mare adancime (peste 100 metri) pana la stratul acvifer de apa potabila. Periodic primaria verifica prin analiza potabilitatea apei si intretine fantanile. Oricine poate sa ia de la fantana… apa plata, pa gratis. Este o cheltuiala pentru primarie, pentru ca fantanile folosesc hidrofoare (care consuma curent), face analize, foreaza noi fantani daca apar probleme…

Printr-un bun management al cheltuielilor poti reduce de la bugetul tau 90 de lei pe luna folosind o apa care are calitati similare cu apa plata.

Asta nu e totul. Pentru a fi si mai multumit de isprava ta, mai poti face doua lucruri:

  1. In fiecare luna, pe langa evidenta bugetului familiei, tine o contabilizare a reducerii cheltuielilor. Ai folosit apa de la fantanile publice? Adauga 90 de lei pe lista. Ai vazut un DVD inchiriat, cu prietenii, in loc sa te duci la cinema? Adauga 40 lei (pentru familia de trei persoane – trei bilete la cinema: 15×3=45 lei din care scazi inchirierea DVD-ului:5 lei).
  2. La sfarsitul lunii faci adunarea. O sa te sperii (de bucurie!) cu cat ai redus cheltuielile.

ACESTI BANI SUNT BANI IN PLUS.

E important sa intelegi acest lucru. A face management al cheltuielilor inseamna a face bani. Iar pentru ca mintea ta sa priceapa acest lucru, trebuie sa ii arati intr-un fel aparte. In fiecare luna, calculeaza cat face 30% din banii obtinuti prin reducerea cheltuielilor si fa-ti (tie sau familiei tale) un dar. Cumpara unn lucru care iti (va) place, organizeaza o iesire la un restaurant in oras… orice!

In acest fel creierul tau va crea o conexiune pozitiva intre economisire – pardon, managementul cheltuielilor – si placere. Pentru ca asa ar trebui sa fie. Daca ai inteles acest lucru, ai facut un pas gigantic spre bogatie. Pentru ca acest principiu (managementul cheltuielilor) se face la orice nivel financiar.

Cu cat ai mai multi bani, cu atat rezultatele sunt mai spectaculoase. Una este sa faci 100 lei prin reducerea cheltuielilor, alta este sa produci in acest mod (pentru ca, sper ca ai inteles, ai produs niste bani!) 10.000 de euro la un nivel financiar superior.

Invata aceasta lectie si pune-o in aplicare.

P.S. In orice moment mintea mea se gandeste cum poate obtine lucruri cu bani putini sau poate pe gratis. Este o obisnuinta de care ma folosesc cu succes.

Ea a aparut in timpul primelor investitii imobiliare, unde eram confruntat cu eficientizarea cheltuielilor. Ele trebuiau reduse la minim FARA AFECTAREA CALITATII! Eu am un somn foarte linistit. Stiu ca in casele pe care le-am construit si le-am vandut noii proprietari traiesc in siguranta. Pentru ca stiu cum s-au construit acele case.

Nu poti obtine profit in investitii fara un atent management al cheltuielilor. Nu poti obtine un control adevarat al finantelor personale fara un atent management al cheltuieilor.

Comentarii

comments

Standard

5 gânduri despre „Cc: Economisirea vs. managementul cheltuielilor

  1. fla zice:

    e clar ca daca o fac corporatiile, bancile, ar trebui sa o faca si indivizii. ma refer la economie si reducere de cheltuieli. Peste tot in jur auzi de sloganul corporatiei „cut costs” adica sa reduci cheltuielile. si atunci cauti solutii intr-adevar.

  2. Pingback: Zece bariere de percep?ie în ecologie « Lia Stelea

  3. cristi zice:

    Atentie… de cele mai multe ori banii economisiti intr-o parte (ex: apa plata), vor fi aruncati in alta parte, dupa cum bine ai spus:

    „In fiecare luna, calculeaza cat face 30% din banii obtinuti prin reducerea cheltuielilor si fa-ti (tie sau familiei tale) un dar. Cumpara unn lucru care iti (va) place, organizeaza o iesire la un restaurant in oras… orice!”

  4. cristi zice:

    … Astfel ca daca tragi intr-adevar linia dupa o luna, tot pe zero vei iesi, indiferent ca ai dat banii pe apa plata sau pe altceva.

    Ideea e sa reusesti, prin managementul cheltuielilor (:P) ca la sfarsitul lunii septembrie balanta venituri/cheltuieli sa arate mai bine decat la sfarsitul lunii august.

    Dar, din nou, persoana va economisi un an (sa zicem) si isi va lua tot un lucru nefolositor (a treia masina intr-o famile cu 2 soferi, de exemplu)

    In concluzie, trebuie sa economisesti, dar la fel de important este sa ai grija pe ce dai banii economisiti.

  5. Cel mai des am vazut reduceri de cheltuieli facute cu totul anapoda, fara sa tina seama de prioritati.
    De pilda tii luminile aprinse toata ziua dar platesti din banii de mancare.

    @fla
    nu te supara de intrebare, esti cumva „legendarul” fla din Timisoara? 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.