Investitii la bursa

Cc: Amibroker – primele impresii

, , 5 comentarii

Acest articol a aparut ca si guest post in blogul lui Adrian Soare, Succes dublu

Singura sansa de supravietuire este evolutia. Daca stai pe loc esti sortit esecului. Acest principiu ce se aplica in atit de multe domenii este esential in trading. Trebuie sa te reinventezi continuu, sa continui sa construiesti pe fundatia cunostintelor si tehnicilor de trading deja existente.

Pentru mine, dezvoltarea de metode proprii a devenit o necesitate. Iar fara backtesting, nu poti obtine rezultate consistente. Caut continuu metode de testare, cit mai eficiente.

De citeva luni studiez piata programelor de trading care au facilitati de backtesting. Pretul lor variaza de la gratuit (Metatrader) pina la mii de dolari. Dar pretul nu e totul. Trebuie sa iei in considerare:

  • sursa datelor (cotatiile instrumentelor financiare pe care le tranzactionezi)
  • compatibilitatea cu brokerul tau
  • lista functiilor pe care le indeplineste programul
  • calitatea graficelor
  • ergonomia platformei
  • usurinta limbajului de programare
  • calitatea motorului de backtesting

Am analizat pe indelete toate aceste variabile, am cautat nopti in sir prin forumurile traderilor pentru a gasi programul care se potriveste abilitatilor mele de programator (nu uitati, sint medic nu softist! dar am in spate un liceu de matematica-fizica si sint programator amator …) si scopurilor mele.

Pentru traderul roman, mai ales cel incepator, Metatrader de la Metaquotes este optiunea de baza. Gratuit, puternic si versatil, nu a fost alegerea mea deoarece traderii care il folosesc critica functiunile de backtesting. In plus, brokerul meu nu are interfata pentru Metatrader.

M-am reorientat. Dupa selectii repetate, am optat pentru Amibroker.

Programul, dezvoltat de o echipa poloneza, este foarte bine vazut de comunitatea de traderi. Este acceptat de brokerul meu (Interactive Brokers) si are o lista generoasa de functiuni. Acum o saptamina am cumparat licenta.

In ultimele zile am inceput sa studiez in detaliu manualul de utilizare. Trebuie sa spun ca sint tot mai impresionat. Este o unealta deosebit de robusta, bine adaptata nevoilor traderului mediu si avansat, dar care poate fi folosita si de un incepator.

Amibroker are la baza un limbaj propriu, AFL, care are o intreaga serie de functii specifice tradingului. Pina acum nu am gasit operatie pe care as vrea sa o realizez care sa nu aiba un corespondent intr-o functie a AFL.

Programul are o facilitate deosebit de importanta pentru backtesting, cea de optimizare. Poti seta variabilele functiilor de analiza a pietei iar programul iti analizeaza care combinatie de variabile produce cele mai bune rezultate. Acest tip de analiza este specifica unui numar mic de programe similare, dar care se vind la preturi mult mai mari decit Amibroker.

Pe masura ce avansez in folosirea programului, voi reveni cu detalii in alte articole.

Comentarii

comments

Standard

5 gânduri despre „Cc: Amibroker – primele impresii

  1. titanium.fla zice:

    Cred ca in ceea ce priveste supravietuirea o regula de baza care nu se va schimba niciodata este ca trebuie sa te schimbi tot timpul 🙂 in functie de cum se schimba factorii de mediu in care trebuie sa supravietuiesti.

    Vreau sa intreb in contextul in care ai precizat ca AmiBroker se poate conecta la Interactive Brokers (IB), ce inseamna asta, ca trebuie sa ai pornita platforma de IB ? sau stie AmiBroker sa se conecteze pe baza unei parole si a unui user la IB. Daca e ultima varianta inseamna ca IB are contract cu AmiBroker si deleaga drepturi de autentificare la AmiBroker pentru contul meu de trader de la IB.

  2. miclaus zice:

    salve colega

    permite-mi sa-mi exprim satisfactia vis -a – vis de „milionarul” si ramificatiile sale,satisfactia ziceam, ca am „apucat” inainte de a pleca (26 dec.2013!), sa gust” deliciile ” pe care le promoveaza „boema voastra intelectuala”.
    …visul vietii mele…,clubul victorian…,tihna marghilomanului onctuozitatea porto-ului sau a xeres-ului,, parfumul unei „tigari de foi de…roterdam „(vorba poetului)si cu nimic mai prejos „cozeria” voastra de tinuta cu valente sclipitoare ,generoase, enciclopedice…
    buna si realitatea aceasta virtuala la ceva.mare inventie…
    va doresc succes si va las adresandu-va cu prietenie, memorabila si admirativa remarca a batranului cronicar…”nasc si la moldova oameni”!

    al dv.dr.m.v.

    pancota,11iunie2008.

  3. Luca zice:

    intrebarea ta m-a facut sa caut in site-ul IB pentru detalii actualizate. am avut parte de o supriza imensa.

    nu demult (in urma cu citeva luni) site-ul IB a suferit un face lift. inainte de acesta, Amibroker a fost prezent la sectiunea de Freelance software (sint trei sectiuni de programe ce folosesc date de la IB, vezi detalii.)

    si acest lucru mi se parea ciudat pentru ca freelance este dedicat platformelor cu mai putin de 2000 de utilizatori, iar Amibroker are un yahoo grup de 7700 oameni, deci numarul de utilizatori depaseste lejer 10.000

    acum nu gasesc Amibroker pe listele de la IB, niciunde.

    daca ar fi fost partener comercial, sigur ar fi fost prezent.deci e cel mult freelancer tool, semn ca probabil TWS-ul trebuie deschis manual si apoi te conectezi cu Amibroker.

    interesant este ca Amibroker are inclusiv un tool de trading automat pentru IB!

    deocamdata am luat doar date de la IB (cind Amibroker te prompt-uie sa deschizi TWS) n-am incercat platforma de trading automat, poate dupa ce termin de codat prima mea strategie in AFL (limbajul lui Amibroker), cind o s-o incerc pe platforma de simulated trading de la IB.

  4. cristea viorel zice:

    Am si eu Amibroker si sunt foarte multumit.
    Problema MARE e ca , peste tot si toata lumea ofere fisiere cu date bursiere EOD NUMAI PT. METASTOCK , DAR NIMENI SI NICAIERI PT. AMIBROKER.
    Deci e o mare problema, cel putin pt. mine, actualizarea zilnica a bazei de date bursiere pt. Amibroker.
    Acum ma „aprovizionez” zilnic de la Multidataservice, dar as dori si surse alternative.
    De ce toata lumea face fisiere pt. Metastock si nimeni pt. Amibroker, care e mai ieftin , mai accesibil si la fel de bun?!
    E un „boicot” pe care eu nu-l inteleg!
    Mai ales in „Comunitatea Internet”!
    Ma poate ajuta cineva cu date pt. import in Amibroker?
    Sigur ca un raspuns complicat, prin care autorul vrea sa-mi arate ce destept e el, eu nu stiu nici macar ce vrea sa zica daca imi spune „despacheteaza, dezarhiveaza” etc., deci un astfel de raspuns nu mi-ar fi de niciun folos.
    Multumesc frumos

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.