Finante personale

Pericolul creditelor: o propunere de la un cititor.

, , 7 comentarii

Acum citeva zile am primit un email de la un cititor. Am fost impresionat pozitiv de acest mesaj pentru ca imi dau seama ca el prezinta situatia in care se afla multi dintre tinerii cinstiti si muncitori din ziua de azi, care incearca sa-si construiasca un viitor.

Desi in mod obisnuit nu citez in extenso fragmente din emailurile cititorilor mei, voi calca aceasta regula pentru a ilustra ce am spus in pasajul anterior. Iata fragmente din email:

… iti citesc blogul cu interes de ceva vreme. Foarte pe scurt despre mine: sunt inca student si muncesc
fulltime pentru a ma intretine, nu ma plang de bani, chiar pun ceva „deoparte” luna de luna si ma uit la dobanda minuscula pe care o am la depozit 🙂

… visez ca in viitorul apropiat sa am confortul unui apartament cat de mic si sa nu mai depind de mijlocul de transport in comun.

…as dori mai multe articole care cred ca s-ar incadra in categoria finantelor personale dar nu numai, niste articole despre cum sa eviti capcanele financiare (gen credit pe 30 de ani la un apartment, credit pe5 ani la o masina de care chiar nu ai nevoie) si unde ar putea fi redirectionate veniturile noastre pentru ca intr-o buna zi sa ne putem permite lucrurile astea fara stress si fara sa te gandesti daca iti raman bani de mancare dupa ce platesti ratele.

Tinarul nostru a atins, fara indoiala, un punct sensibil. Este o problema cu ramificatii deosebit de largi in societatea de azi. O data cu dezvoltarea sistemului bancar in Romania post-decembrista, a aparut situatia in care, in special tinerii, se arunca intr-un impuls de moment spre credite bancare. In acest fel ajung in situatia in care standardul lor de viata scade brusc, pentru ca, inainte de toate, trebuie sa plateasca ratele la banca. Este o tragedie care loveste tot mai multi romani, un lucru de care nu se vorbeste in presa si in mass media in general.

Iata raspunsul meu la acest email:

sint atitea de multe de spus si de facut! dar mai intii trebuie puse bazele. asta incerc sa fac acum.
e esential sa stii cum sa gindesti, cum sa abordezi problema. in zona finantelor personale cele doua ebook-uri prezente la Biblioteca Secreta (Cum sa faci un milion de dolari si Bazele finantelor personale) sint foarte importante. urmeaza „Dincolo de bani” din care au aparut doua articole-capitole pe blog. e vorba de acumulare financiara. acest ebook va fi extraordinar de important, pentru ca iti dezvaluie mecanismele acumularii valorilor. daca stii mecanismul, intelegi metodele practice si poti nascoci chiar tu metode, in functie de personalitatea ta si posibilitatile financiare pe care le ai.

in legatura cu propunerea ta, este foarte buna. sint multe de facut . am scris citeva articole despre asta. e foarte greu sa schimbi modul de gindire al oamenilor. mecanismul imprumuturilor se bazeaza pe o tendinta foarte puternica a omului : „vreau asta, acum”. visezi la ceva (citeodata e vorba de o casa, alta data de confort- o masina) iei creditul si platesti la el toata viata. in conditiile puse de banca. conditii foarte dificile. dar, hei, ai ce ti-ai dorit.

e chestie de optiune. daca asta vrei, n-ai decit s-o faci. dar trebuie sa platesti. la propriu si la figurat. iar daca iti pierzi job-ul sau intrii in probleme de orice fel, probleme care te impiedica sa platesti ratele, ai fript-o. atunci iti aduci aminte ca ai citit pe undeva pe net despre pericolele creditelor, ca cineva iti oferea o alternativa. o varianta pe care n-ai ales-o pentru ca nu iti furniza ce doreai, pe loc.

pot scrie o mie de articole pe aceasta tema. daca cel care le citeste este tipul ” vreau asta, acum” nu va avea nici un impact. pe de alta parte, e suficienta o aluzie pentru un om care s-a ars cu creditele. acesta va stii cum sa procedeze a doua oara.

voi scrie o serie de articole pe tema pericolelor creditelor luate intr-un impuls de moment si a creditelor in general. toate la timpul lor!


Comentarii

comments

Standard

7 gânduri despre „Pericolul creditelor: o propunere de la un cititor.

  1. anne marie neagu zice:

    sint in aceasta situatie cu creditul!!!…am de platit un apt pe 30 de ani…sper sa ajung sa-l achit mai inainte!!!!….

  2. Jules Verne zice:

    Am vazut un reportaj despre India, acolo se dau credite peste generatii, copiii celor cu credite sunt sclavii camatarilor, cred ca ne apropiem de imaginea asta, se iau credite pe termen atit de lung ca lumea nici nare idee daca va mai trai cind se va achita creditul sau vor plati mostenitorii…

  3. Feri zice:

    Foarte interesant … eu n-as permite credite luate ce vor cadea in responsabilitatea urmasilor.

    Daca acestia nu sunt repsonsabili la data contractarii creditului, nu pot sa decida daca sunt de acord sau nu sa preia chestia asta.

    Ipoteci , giranti, etc. sunt destule alte metode de a garanta rambursarea unui credit in cazul in care imprumutatul a crapat/nu mai poate plati, dar ca urmasii sa plateasca nu ar trebui sa fie permis de lege, decat cu acordul acestora daca sunt majori.

  4. CSABA MOLNAR zice:

    PROBLEMA DE A LUA UN CREDIT ESTE DEPASITA CU LUAREA A MAI MULTOR CREDITE 🙂 LA CARE PUR SI SIMPLU NU TE MAI INCADREZI … SI ESTI SUPRA DATORAT DE EX. AI 600 RON AI TREI CREDITE DE NEVOI PERS SA ZICEM APROX 3000EURO + 3 CARDURI DE CREDIT… UNII SE DESCURCA PT CA MAI AU ALTE VENITURI DAR CEI MAI MULTI AU PROBLEME URIASE … BIROUL DE CREDITE SI ALTE BAZE DE DATE NU SUNT SINCRONIZATE DELOC …

  5. george48 zice:

    De aia trebuie pornita educatia financiara din scoli si se poate incepe cu abc-ul finantelor personale(ecomomisirea,stoparea risipei,evitarea investitiei in pasive urmand ulterior sa te informezi corect si sa incerci investitii in active,pe bursa,in imobiliare sau intr-o afacere de tip MLM unde alti pot sa multiplice ce ai inceput tu)
    Sper ca acest proiect sa fie o reusita si astfel sa se poata pune prima caramida la temelia UNUI NOU CONCEPT asa cum a zis Luca.

  6. ali zice:

    Eu cred ca trebuie neaparat informare pe tema creditelor. Sunt persoane nehotarate, pe care informarea le ajuta sa ia decizia corecta. Sunt persoane care ar vrea acum dar parca nu ar risca prea mult. Pe acestea trebuie s ale ajutam. Cei care vor acum si care nu tin cont de nici un sfat, vor invata din greselile proprii. Dupa care se vor alatura grupului care sfatuieste.
    Pe langa informarea cu creditele ar trebui si un sfat referitor la depozite.
    De exemplu eu am aflat de curand ce este acela un cont flexibil, ce avantaje au conturile a caror dobanda nu este impozitata. Adica la o dobada de 8.5%pe un cont neimpozitat la dobanda este acelasi lucru cu o dobanda de 10%acordata altui tip de depozit dar la care dobanda se impoziteaza.
    Sa nu mai vorbesc despre lucratorii din banci, daca solicit o solutie personalizata nici nu asculta ce am nevoie doar imi arata oferta lor si eu trebuie sa le spun ce anume vreau. Ei introduc datele in calculator si gata… primesc salariu si sunt considerati persoane bine pregatite profesional pt ca lucreaza la banca… nu conteaza daca au clienti multumiti sau daca au oferit ceea ce are nevoie clientul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.