Finante personale

Cc: Citi bani dau altii pe tine?

, , , , Lasa un comentariu

Articolul de mai jos a aparut ca si guest-post in blogul Simonei, TU ALEGI, in categoria: articole de educatie financiara pentru tineri.

Citi bani dau altii pe tine?

Banii sint o unitate de masura.
Cind sint intrebati despre bani, majoritatea oamenilor vor raspunde ca banii reprezinta capacitatea de a obtine ceva. Mai multi bani iti aduc o mai mare libertate de alegere.Altii vor spune ca banii reprezinta o unitate de masura a persoanei care ii poseda. Altfel spus, esti o persoana importanta daca ai multi bani.
Aceasta este o propozitie gresita. Banii nu reprezinta valoarea ta, ci valoarea pe care o ai tu in ochii celor care iti dau bani, sau in ochii celorlalti daca ai bani. Ca sa intelegi mai bine, iata citeva exemple:

1. parintii tai sint saraci dar au mare grija de tine
In acest caz, valoarea ta perceputa este mare. Chiar daca veniturile familiei sint mici, o mare parte din ele vor fi directionate catre tine. Nu intotdeauna acest lucru se reflecta in citi bani de buzunar ai. Banii pot apare sub forma hainelor de calitate, a jucariilor sau gadgeturilor pe care le primesti, a hranei de calitate. La final sint banii de buzunar.Chiar daca tu esti un derbedeu, poti beneficia de resursele financiare ale familiei daca in ochii parintilor esti important. Poate ai fost dorit foarte mult, iar venirea ta pe lume a aparut tirziu in casnicie. Indiferent care sint cauzele pentru care esti bine vazut (chiar daca ele nu au legatura cu valoarea ta), tu vei fi in centrul atentiei.2. te-ai angajat; esti mai prost platit decit altii pentru ca esti tinarSint tineri care se angajeaza pe perioada verii in diferite slujbe: chelner, distribuitor de materiale publicitare, companion al animalelor de apartament, babysitter.Aceste servicii sint, in general, prost platite. Cauzele sint complexe. In primul rind angajatorul nu doreste sa te fidelizeze pentru ca jobul tau este unul temporar. Aceste joburi se pot presta de catre oricine, deci nu e problema daca iti dai demisia: se gasesc inlocuitori.

Nu trebuie sa te simti un ratat. Aceasta este valoarea ta perceputa. Ea nu are nimic de a face cu valoarea ta reala.

Caracteristici ale valorii percepute

  1. -valoarea perceputa este subiectiva; de la o persoana la alta, valoarea ta va fi alta
  2. -valoarea perceputa actuala este rezultatul actelor tale din trecut
  3. -valoarea ta perceputa poate creste numai prin efortul tau personal
  4. -acest efort se vede in timp; de exemplu, numai dupa patru ani de facultate vei fi considerat inginer, deci valoarea ta va creste fata de perioada cind ai terminat liceul

Concluzii importante:

  • -nu te lua dupa ce spun altii; daca ei considera ca nu esti bun de nimic aceasta este doar valoarea ta perceputa; e posibil sa ai multe calitati pe care cei din jurul tau nu le cunosc
  • -valoarea ta perceputa nu este imuabila, adica neschimbata, pentru totdeauna; o poti imbunatati prin diverse metode
  • -cea mai simpla metoda de a imbunatatii valoarea perceputa: obtine o distinctie (un premiu, o diploma, termina un curs de calificare, o facultate)
  • -daca prin faptul ca ai bani (pentru ca ai parinti bogati) si esti popular (ai o valoare perceputa mare), nu fa greseala sa crezi ca ai o valoarea mare. Banii nu sint obtinuti de tine, fara ei nu valorezi nimic.

Trebuie sa te cunosti , sa ai incredere in tine. Daca nu esti multumit, mareste-ti valoarea. Numai invatind lucruri de care au altii nevoie vei ajunge important, atit in sine cit si in ochii celorlalti. Valoarea ta va atrage bani, iar banii vor atrage valoare perceputa.

Comentarii

comments

Standard

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.