Investitii la bursa

Cei trei stilpi ai succesului in trading

, , , , 7 comentarii

Succesul in trading este la fel de eluziv precum fata morgana.

Daca prinzi o perioada in care piata este in trend, de crestere sau de scadere, iar trendul se prelungeste pentru citeva luni, ai senzatia ca Dumnezeu te-a luat in brate. Victoriile curg in serie, una dupa alta, rar intrerupte de trade-uri nefericite. Te simti invincibil, te declari trader de succes.

Piata se schimba, intra intr-o zona laterala ( in care nu se hotaraste ce vrea sa faca) si problemele apar. O iei „in freza” , o data, inca o data; la inceput zici ca e un ghinion trecator. Apoi te uiti la cont si te ia cu ameteli: tocmai ai pierdut suma cistigata pe trendul favorabil si esti in pozitia nefericita de a ajunge pe minus.

Cum e posibil una ca asta? De ce s-au miniat zeii pe mine?

Pur si simplu n-ai facut ce trebuie. Un trader bun trebuie sa reziste oricarui trend, indiferent in ce directie se indreapta. Metoda ta trebuie sa te ajute pe orice piata.

Dar acest aspect nu e totul. Mai ai nevoie de doua elemente esentiale: money management (managementul fondurilor) si abordarea psihologica a traderului de succes.

MONEY MANAGEMENT

Exista o vorba in trading: O metoda excelenta la care aplici un money management deficitar te duce la pierdere; o metoda slabuta cu money management bun te duce pe profit.

Managementul fondurilor in trading reprezinta suma tehnicilor de gestiune a banilor care iti permite sa-ti reduci pierderile la minim si sa-ti maximizezi profitul. Voi enumera in trecere citeva elemente: take profit (luarea profitului), stop loss (reducerea pierderii), variatia bugetului investitiei in functie de gradul de risc, folosirea tintei de profit pe o anumita perioada de timp (lunar, anual).

Daca metoda ta de trading nu contine tehnici de money management, esti in pericol. Trebuie sa cauti sa iesi din aceasta pozitie descoperita, sa adaugi ceea ce lipseste.

ABORDAREA PSIHOLOGICA A TRADERULUI DE SUCCES

Un trader de succes are un profil psihologic total diferit de cel necesar succesului in alte profesii, de exemplu de profilul patronului de succes sau al consultantului de succes.

“In fiecare oportunitate de trading trebuie sa combini disciplina unui sfint cu tenacitatea unui buldog.”
Alan S. Farley

Acest citat atit de drag mie, care apare si in zona de citate a blogului, scoate in evidenta doua dintre cele mai importante calitati pe care trebuie sa le aiba un trader. Ar mai fi: o inclinare spre asumarea de riscuri calculate, autocontrol emotional, rezistenta la esecuri repetate, capacitatea de revenire dupa esecuri, incredere in metoda de trading (atunci cind ea este demonstrata statistic), capacitate de a contoriza cu aceiasi seninatate succesele si esecurile.

S-au scris biblioteci despre metode de trading, rafturi despre money management si doar citeva carti bune despre psihologia traderului. Cu toate acestea, proportia in care cei trei piloni contribuie la succesul in trading este alta:

20% metoda

40% money management

40% psihologia traderului

N-o sa gasiti nicaieri aceste cifre. Este unul dintre cele mai eluzive adevaruri din trading. Nu se insista pe el, nu se face tapaj. Pentru ca dauneaza vinzarilor.

80% din banii obtinuti in domeniul know-how in trading vin din vinzarea metodelor de trading. Sint citeva cursuri de money management, ceva carti. Putine carti de psihologia traderului. Si, sa nu mint, am dat pe net, acum vreo doua luni, de o metoda de training psihologic pentru trading. Poate mai sint.

N-am terminat. Ce e mai important acum urmeaza:

Succesul in trading necesita prezenta simultana a celor trei piloni.

Imagineaza-ti o masa cu trei picioare. Taie un picior, oricare: masa se va prabusi.
La fel se intimpla cu succesul tau in trading. El sucomba imediat ce unul din piloni da gres.

Acest post contine cele mai importante informatii pe care pot sa vi le transmit din experienta mea. Succesul meu constant in investitiile la bursa a aparut numai dupa ce mi-am pus la punct cele trei elemente de care am vorbit in acest articol.

  • Daca vizitezi pentru prima data Milionarul Mioritic, poate doresti sa stii mai multe despre acest blog.
  • In cazul in care iti place, iti recomand sa te abonezi prin RSS sau prin email.
  • Daca esti foarte ocupat, descarca un ebook pe care sa-l citesti mai tirziu.
  • Parerile tale sint importante. Lasa un comentariu sau trimite un email.

Iti multumesc pentru vizita!

Comentarii

comments

Standard

7 gânduri despre „Cei trei stilpi ai succesului in trading

  1. Ionut Ciurea zice:

    Misto rau citatul 🙂
    Nu e valabil doar in trading, ci in orice situatie care implica puternic psihicul uman, precum marketing sau vanzari. Sau persuasiune.

  2. GubyIQ zice:

    da, interesant articolul. Cred ca pentru cei intersati de mai mult, ar fi foarte buna lecturarea seriei Market Wizards de Jack Schwager.

  3. Pingback: Metoda de investitie | Milionarul Mioritic ®

  4. Pingback: Pregatirea psihologica in trading | Milionarul Mioritic ®

  5. Peter Masters zice:

    20% metoda
    40% money management
    40% psihologia traderului
    N-o sa gasiti nicaieri aceste cifre. Este unul dintre cele mai eluzive adevaruri din trading. Nu se insista pe el, nu se face tapaj. Pentru ca dauneaza vinzarilor.

    Foarte buna aceasta informatie, in multe domenii sta treaba asa daca vrei sa faci diferenta intre amator si profesionist, totul e sa-ti dai seama ce e important. Si nu e greu de obtinut informatia care chiar daca nu e in tine o cauti, ajungi la ea o obtii (chiar cumparand-o) si apoi o inveti. Ce e mai greu de obtinut e in tine si a fost mereu acolo, si tine de inteligenta emotionala pe care o obtii doar exersand si practicand, asta n-ai cum sa o inveti sau sa o cumperi 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.