In atentia mea

A doua cheie spre libertatea financiara: investitiile

, , , , , , , 6 comentarii

Am ezitat destul de mult inainte de a incadra acest articol la categoria „Psihologia milionarului”. El se potriveste mai mult la „Cuvintul care imbogateste”. Dintre toate cuvintele cu putere magica in Regatul Banilor, „investitie” este printre cele mai puternice.

De la inceput trebuie sa spun ca a investi nu este singura cale de a face bani multi. Daca te uiti la topul celor mai bogati oameni din lume, o sa vezi ca majoritatea dintre ei sint cei care au facut bani din afaceri. Nici nu vreau sa sustin ca metodele pe care le prezint eu in Milionarul Mioritic sint cele mai bune, cele mai usoare. Ele sint cele pe care le-am ales eu pentru ca se potrivesc cu personalitatea mea.

De ce am ales eu investitiile in locul unei afaceri?

Din mai multe motive.

  • ca sa construiesti o afacere de succes trebuie sa fii un om foarte capabil. Sa ai expertiza intr-un domeniu de interes mondial, la momentul potrivit. Sa ai abilitati extraordinare de negociere, de lider, o viziune fara cusur si capacitatea de a o implementa. Pe de alta parte ca sa fii investitor trebuie sa ai anumite calitati psihologice (lipsa aversiunii fata de risc, capacitatea de a urma un plan si de a-l imbunatati pe parcurs, capacitatea de a finaliza) si sa ai know-how (adica sa stii cum sa faci). Mult mai putin decit un patron de afacere
  • ca om de afaceri timpul tau este dedicat in intregime afacerii tale. Fara o implicare 100% nu poti sa reusesti. Ca investitor, activitatea ta alterneaza intre perioade de plictis si perioade de maxima concentrare. In fazele de plictis ma dedic familiei si pasiunilor mele. Cel mai putin iti ia trading-ul (investitiile la bursa). In momentul de fata, nu dedic bursei mai mult de 30 de minute pe zi. De aceea imi place atit de mult! Investitiile imobiliare sint ceva mai solicitante dar, o data puse in ordine, n-ar trebui sa-ti ia mai mult de o ora pe zi.
  • investitiile le poti face fara a avea angajati . Acest lucru este un mare avantaj. Oamenii sint greu de condus, greu de format, greu de mentinut in firma. Nici eu, nici sotia nu avem calitati de lideri. Sotia a avut o firma timp de sapte ani, apoi a trebuit sa o inchida. Una din probleme a fost personalul. Acum e agent imobiliar autorizat, lucreaza cu colaboratori si se descurca incomparabil mai usor.
  • investitiile se pot conduce de la distanta. Pentru a investi la bursa, ai nevoie de un laptop si de o conexiune la internet. In unele investitii imobiliare ai nevoie doar de telefon. Poti sa pleci intr-un concediu perpetuu, atita timp cit ai la indemina cele enumerate mai sus. O afacere se prabuseste fara prezenta liderului ei.

Din aceste motivele pot spune ca (aproape) oricine poate fi investitor. Poate nu un investitor sofisticat. Dar sint tehnici de investitie imobiliare atit de simple, pentru care ai nevoie doar sa stii sa scrii si sa citesti ca sa le poti face. Voi descrie citeva dintre ele in articolele viitoare.

„Investitie” este un cuvint pretios pentru o activitate de multe ori comuna. Avem aceasta perceptie din filme, unde investitorii sint tipi la costum si cravata, cu geanta diplomat, care circula in masini luxoase, avind de cele mai multe ori sofer personal. Realitatea e alta. Am intilnit investitori inca de pe vremea lui Ceausescu. Erau persoane care cumparau o casa cu probleme (in care si locuiau), o reparau, o extindeau, dupa cinci ani o vindeau in profit. Comunistii nu puteau spune nimic, era casa lor, locul de domiciliu. Dupa ce vindeau casa cumparau alta, repetind procesul. Americanii au un termen pentru acest gen de investitori:”fixers” adica reparatorii. Persoanele in cauza erau oameni cu studii medii, el tehnician si ea asistenta medicala. Nici tu costum elegant, nici tu masina luxoasa.

Trebuie sa stergeti din memorie imaginea investitorului rasat. Investitia este doar o activitate ca oricare alta, in care materia prima sint banii. Folosesti bani ca sa faci alti bani. Prin diverse metode, mai mult sau mai putin sofisticate. Nu e o filosofie, nu e fizica nucleara.

Desigur, cu cit esti mai informat, cu atit esti mai bun. Cu cit o faci mai des si cistigi experienta, cu atit devii mai abil. Dupa citiva ani o sa te transforme. O sa poti identifica oportunitatile din zbor si o sa te miri cum de nu le-ai vazut pina atunci. O lume noua o sa se deschida spre tine, gata sa fie explorata si exploatata.

Pentru mine, calea spre libertatea financiara sint investitiile. Tie ti se potrivesc?

Comentarii

comments

Standard

6 gânduri despre „A doua cheie spre libertatea financiara: investitiile

  1. Jules Verne zice:

    Salut!
    Intradevar, chestia cu investitorul rasat e caraghioasa, o fi fost necesara inainte de epoca calculatoarelor, cind conta mult mai mult cum esti imbracat , samd, da acu conteaza viteza de actiune si nivelul de implicare. Nu am citit capitolele anterioare, dar ai scris ceva despre parteneriat? Cred ca e foarte important, mai ales la inceput , cind resursele financiare sunt reduse si know how-ul e ca si inexistent. Oricum, ideea acestui blog e generoasa si iti doresc succes(acesta fiind masurat, bineinteles, in numarul de romani prosperi financiar care apar dupa ce au citit aceste rinduri!)

  2. Salut Jules!
    multumesc pentru comentariu.
    Parteneriatul este un element important. Voi avea un articol despre el. Pina atunci trebuie sa subliniez ca multe din investitiile imobiliare pe care le-am facut au fost realizate impreuna cu niste prieteni de familie, oameni deosebiti care, prin participarea lor, mai ales la inceput, cind fondul nostru de investitii era mic, ne-a permis sa abordam segmente de investitie mai atractive.
    Parteneriatul are atractiile si capcanele sale, de care trebuie sa tinem seama in egala masura.

  3. Lavinia zice:

    Buna Luca!

    Ma bucur ca te-ai apucat sa demolezi mitul investitorului…ceea ce nu putem ajunge…si sa creezi ideea ca e si pentru noi…Bucuria mea e foarte mare pentru ca si eu vreau sa fiu,dar nu am reusit inca sa am venituri ce pot fii economisite,dar lucrez la asta …mai ales ca am si doi copii.Dar daca nu voi reusii eu,cel putin copii mei vor fii crescuti cu ideea ca totul e posibil…daca iti propui.Felicitari!!!

  4. Luca zice:

    Lavinia,

    faptul ca iti educi copii in acest fel este cea mai mare comoara pe care poti sa le-o dai! in timpul acestui proces vei invata si tu mai multe iar asta te va duce mai aproape de telul tau

  5. andrei stelian zice:

    Buna ziua!Numele meu e Andrei, am 27 de ani, lucrez intr-o firma romano bulgareasca ca reprezentant vanzari. De ceva timp am descoperit acest blog. De asemenea il urmaresc si pe cel al domnului Curca pentru a-mi imbunatati abilitatile de vanzator. Pina acum nu m-am gandit la acest aspect de investitor. V-as fi recunoscator daca mi-ati putea oferi cateva indrumari. Trebuie sa citesc, sau pur si simplu trebuie sa urmaresc constant activitatea de la bursa? Multumesc anticipat oricare ar fi raspunsul!

    Mult succes in continuare!

  6. Luca zice:

    Adrian,

    pentru inceput citeste articolele din categoria ‘investitii la bursa’ si din categoria ‘investitii imobiliare’ si vezi care dintre ele ti se potrivesc.
    dupa aceea incearca sa citesti resursele de pe internet prezentate in articole, majoritatea gratuite.
    intre timp o sa-ti vina idei 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.